Radio Kraków

Nasze akcje

Krzonówka sułkowicka

  • date_range 2012-07-26
Krzonówka (chrzanówka) to tradycyjna zupa wielkanocna gotowana na południu Polski, głównie w Małopolsce. Tę jednogarnkową potrawę sporządzano z tradycyjnych wędlin wielkanocnych, które zostawały ze święconki. Nazwa

Żurek po krakowsku

  • date_range 2012-07-25
Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego smacznych zup sięga w Małopolsce XIII wieku. Domowej roboty, tradycyjny żurek wciąż można kupić na przykład na krakowskim starym kleparzu. Żurek po krakowsku na listę produktów tradycyjnych

Wakacje ze smakiem! Wieże w Hebdowie

  • date_range 2012-07-23
Wieże w Hebdowie Początkowo miały bronić mieszkańców okolicznych wsi i zakonników przed hordami Tatarów i oddziałami husytów. Masywne romańskie konstrukcje nie pozwalały wedrzeć się oblegającemu mury wrogowi. Biorąc pod uwagę

Bunc

  • date_range 2012-07-17
Bunc to kolejny przysmak wyrabiany przez górali z mleka owczego. Produkowany jest głównie na Podhalu. Najsmaczniejszy jest bunc z wiosennego wypasu owiec. Później, zdaniem znawców, jest mniej smaczny. Proces produkcji buncu

Bryndza podhalańska

  • date_range 2012-07-17
Jego barwa może być biała, biało kremowa lub z odcieniem seledynowym. Jest to produkt o smaku pikantnym, słonym lub lekko słonym, a czasem lekko kwaśnym. Produkuje się ją od maja do września. Produkowana jest na obszarze powiatu Nowotarskiego,

Kapusta charsznicka

  • date_range 2012-07-16
Charsznica od wielu już lat nazywana jest kapuścianą stolicą Polski. Przygotowanie uprawy kapusty białej głowiastej nie zmieniło się od lat. Począwszy od przygotowania rozsady, jej pielęgnacji, a skończywszy na technologii ręcznego zbioru.

Jabłka łąckie

  • date_range 2012-07-13
Swój wyrazisty smak i zapach zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej. Niepowtarzalne walory owoców spod Łącka to efekt bardzo korzystnego nasłonecznienia stoków, odmiennego niż w innych regionach składu gleby oraz przesunięcia

Karp zatorski

  • date_range 2012-07-11
Fachowo i naukowo karp zatorski to hybryda powstała z krzyżowania czystej linii karpia zatorskiego z liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Ryba charakteryzuje się dobrym wygrzbieceniem i oliwkowym lub oliwkowo-niebieskim

Fasola z orzełkiem

  • date_range 2012-07-10
Polska fasola z orzełkiem ma ciekawą historię. Nazwa: "z orzełkiem" wzięła się od wiśniowo-czerwonych znamion na białych ziarnach, które układają się często w kształt orła. Według przekazów ustnych na Sądecczyznę

Wakacje ze smakiem! Pałac w Młoszowej

  • date_range 2012-07-09
Pałac w Młoszowej Zespół parkowo-pałacowy w Młoszowej to miejsce, w którym rzeczywistość splata się z legendą. Między starymi drzewami możemy natrafić na pozostałości fantazji jego projektanta. Park został zaprojektowany w latach sześćdziesiątych

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię