Nasze akcje
Bordy
To kluski z surowych ziemniaków, omaszczone wędzoną słoniną, podawane z mlekiem,
Ciasto drożdżowe babuni
Ciasto drożdżowe jest podstawą do wielu wypieków. Dodatek drożdży sprawia, że wyrasta pod wpływem temperatury i staje się pulchne i sprężyste.
Serwatka
Serwatka zwiera kwasy naturalne bardzo zdrowe dla organizmu. Jest typowo wielkanocnym przepisem ale można ją też robić o każdej porze roku.
Bryjka dziadowska
Rozdrobnione, posiekane, zmielone i następnie rozgotowane ziarno było podstawowym pokarmem rolników. Potrawa syciła, szczególnie przy pracy „w polu”, skuteczniej od suchego wypieku.
Lody po małopolsku
Jeżeli popatrzeć na tytuły i nagrody, najdłuższe kolejki powinny ustawiać się przed lodziarnią na rynku w Krzeszowicach.
Wakacje ze smakiem. Osobliwe miejsce: Czakram Niepołomice
Osobliwe miejsce: Czakram Niepołomice.
Wakacje ze smakiem. Osobliwe miejsce: Most Stacha
Osobliwe miejsce: Most Stacha.
Wakacje ze smakiem! Kasztel w Szymbarku
Kasztel w Szymbarku
Wakacje ze smakiem! Dwór na Wysokiej
Dwór w Wysokiej
Wakacje ze smakiem: Trasa Doliną Prądnika
Wakacje ze smakiem: Trasa Doliną Prądnika
Wakacje ze smakiem! Wybieramy najpiękniejszy dwór w Małopolsce!
Wakacje ze smakiem! Wybieramy najpiękniejszy dwór w Małopolsce!
Wakacje ze smakiem. Osobliwe miejsce: Piramida w Zagórzanach
Osobliwe miejsce: Piramida w Zagórzanach
Wakacje ze smakiem! Dwór w Dołędze
Dwór w Dołędze
Wakacje ze smakiem. Osobliwe miejsce: Skamieniałe Miasto
Osobliwe miejsce: Skamieniałe Miasto
Wakacje ze smakiem! Dwór w Gorzeniu Górnym
Dwór w Gorzeniu Górnym
Wakacje ze smakiem. Osobliwe miejsce: Mofeta w Tyliczu
W Tyliczu można podziwiać największą mofetę w Karpatach. Jest to fragment bagnistego strumienia, gdzie ze szczelin w ziemi wydobywają się – z charakterystycznym bulgotem – pęcherzyki dwutlenku węgla. Inaczej mówiąc jest to chłodny wyziew wulkaniczny o temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza.
Wakacje ze smakiem! Wybieramy najpiękniejszą trasę rowerową w Małopolsce!
Wakacje ze smakiem! Wybieramy najpiękniejszą trasę rowerową w Małopolsce!
Ziemniaki po Cabańsku
Pieczone w żeliwnym garnku, okryte kapustą i nafaszerowane mięsem, czosnkiem i cebulą. Pieczone w ognisku mają niepowtarzalny smak.
- chevron_left
- 1
- 2
- ...
- 25
- 26
- 27
- 28
- chevron_right
Najnowsze
-
11:24
Opera, teatr i wianki. „Bal u Królowej” już w sobotę nad Stawem Wrońskim
-
10:05
Rozpoczęło się astronomiczne lato. Będzie ciepłe i długie
-
10:04
"Czyste piękno", piekno oceniane, oraz to, nieoczywiste...
-
09:51
Tatry: Oblężenie, korki i źle zaparkowane samochody. Ale są też miejsca bez tłumów
-
09:35
Tragedia w Rabie Wyżnej w Małopolsce
-
08:25
Jarek Tarański: Przez Małopolskę na dwóch kółkach
-
08:00
Alexandre Da Costa wirtuoz skrzypiec i dyrygent zdradza sekrety bycia Stehgeigerem w rozmowie z Agnieszką Malatyńską-Stankiewicz
-
07:33
Maj rekordowo ciepły na świecie, w Polsce ekstremalnie chłodny
-
07:26
Etnolog: Noc Kupały symbolizuje zwycięstwo światła nad mrokiem
-
07:20
Słoneczny weekend i upalny początek tygodnia w Małopolsce. Sprawdź szczegóły
-
13:10
Deficyt wody w Małopolsce to nie mit. „Potrzebne mądre zarządzanie zasobami”