Nasze akcje
Zupa karpielowa
Zupa karpielowa jest bardzo zdrowa. Wpływa też na obniżenie ciśnienia.
Żętyca
Przed nami kolejny przysmak spod samych Tatr. Chodzi o żętycę znaną od wielu lat jako smaczny ale i bardzo zdrowy napój. Żętyca to serwatka z mleka owczego, ściętego tzw podpuszczką. Żętycę otrzymuje się jako produkt uboczny przy produkcji buncu i oscypków.
Napój Majówkowy
Nalewka bardzo dobra na problemy z gardłem i poprawę humoru.
Krakowski obwarzanek
Prawdziwy, tradycyjny, chrupiący, pyszny obwarzanek to duma i chluba Krakowa.
Flaczki po wadowicku
Flaczki w okolicach Wadowic przygotowywano zawsze na odpust. Było to danie niedrogie, można było go przygotować wcześniej i co najważniejsze, można było nimi ugościć wiele osób na obiedzie po odpustowej sumie.
Sól wielicka
Smak wielickiej soli doceniali już królowie. W beczkach znaczonych polskim orłem transportowano ją prosto na królewski stół.
Kołacz jodłowicki
Kołacz był znany od wieków – początkowo jako produkt wypiekany na uroczystości weselne i odpustowe. Teraz jest powszechnie dostępny, ale...
Krzonówka sułkowicka
To jasna, gęsta, zawiesista zupa, z osadem białego chrzanu przygotowywana na serwatce. Ma słonawy, ostro - kwaśny smak i chrzanowy, mocny, intensywny, kwaskowy zapach.
Żurek po krakowsku
Kremowy, nieco zawiesisty, czosnkowy - jednym słowem przepyszny. Żurek po krakowsku.
Bunc
Góralski bunc w smaku jest łagodny i delikatny – świeży, wyraźnie słodki, im starszy tym bardziej kwaśny.
Bryndza podhalańska
Grecy mają fetę a my bryndzę. Tak mówią górale. Bryndza to skwaszony bunc, choć kiedyś mówiono pogardliwie, że to pasta serowa.
Kapusta charsznicka
Jest chrupiąca i jędrna. A swój niepowtarzalny smak i zapach zawdzięcza niezmiennej od pokoleń tradycji i doświadczeniu miejscowych rolników.
Jabłka łąckie
Łąckie jabłka są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Kształt owoców zależy od poszczególnej odmiany.
Karp zatorski
Jest królem małopolskich stawów. Już przed wiekami zachwycali się nim królowie i książęta.Rok temu jego walory doceniła także Komisja Europejska, przyznając tej smacznej rybie specjalny certyfikat.
Fasola z orzełkiem
Polska fasola z orzełkiem jest bardziej delikatna niż znane wszystkim jaśki, dlatego należy ją krótko gotować. Najlepiej smakuje ze śliwkami.
Wakacje ze smakiem! Pałac w Radłowie
Zbudowali go i przebudowywali buskupi. Kiedy trafił w świeckie ręce, właściciel w jedną noc przegrał go w karty.
Pierogi łomniczańskie
Pierogi, albo jak mówią niektórzy, kluski kudłate jada się tylko z serem i tylko w Łomnicy Zdrój.
Kukiełki lisieckie
Kukiełka to regionalne określenie okrągłej lub podłużnej bułki, która może być słodka lub słona. Tradycję jej pieczenia kultywują piekarze z podkrakowskich Liszek.
- chevron_left
- 1
- 2
- ...
- 28
- 29
- 30
- chevron_right
Najnowsze
-
11:08
Nowy Sącz: nie żyje kierowca samochodu, który w poniedziałek zderzył się z ciężarówką
-
10:13
Student KUL chciał przeprowadzić zamach na bożonarodzeniowy jarmark
-
10:04
Międzynarodowa grupa przestępcza rozbita. Krakowska prokuratura prowadzi sprawę
-
09:46
Seniorzy z Krowodrzy stracili milion złotych. Oszustwo „na policjanta”
-
09:27
W teatrze KTO inspirowana Almodóvarem opowieść o czekaniu na miłość. ZDJĘCIA
-
08:52
Fejk na miliard złotych. Jak sztuczna inteligencja sama się zdemaskowała?
-
08:15
Rafał Komarewicz (Polska 2050) o liście Szymona Hołowni: "Nie wiem, kto jest szmalcownikiem"
-
08:11
Władze Krakowa krytykowane za plan podwyżek cen biletów. W środę decyzja
-
07:57
Godny pochówek po stracie. Zbiorowy pogrzeb dzieci martwo urodzonych w Zakopanem
-
07:47
Poważny wypadek na trasie olkuskiej w Białym Kościele. Jedna osoba ciężko ranna
-
07:34
Wąska przeprawa do wyburzenia. Przez Mszanę Dolną przejedziemy znacznie sprawniej?
-
07:14
Powstała kilkanaście lat temu, nie zaczęła jeszcze działać. Co dalej ze stacją uzdatniania w Szczawie?
-
10:50
Ktoś, kto mąci
-
10:00
Młodych, zdrowych drzew kornik nie tyka