Radio Kraków

Kuchnia

W kuchni regionalnej: pasztet, paszteciki i klopsiki

  • date_range 2017-02-13
Pasztet, paszteciki i klopsiki - we wsi Podolsze robione są z ryby. O pasztecie, pasztecikach i klopsikach z karpia Kalinie Syzszce-Treppie opowiadały Anna Kurzak - członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Podolszu oraz Franciszka Jarosz, sołtys wsi Podolsze. Posłuchaj:

O niezwykle popularnym w Żegocinie chlebie miodowo-kukurydzianym

  • date_range 2017-02-06
Miód - korzystnie wpływa na nasze zdrowie i wzmacnia odporność. W "Kuchni regionalnej" rozmawiamy o właściwościach miodu spadziowego, o tym jak on powstaje oraz o popularnym w Żegocinie chlebie miodowo-kukurydzianym. Gośćmi Kaliny Szyszki-Treppy są Jan Marcinek - prezes Stowarzyszenia Rozwoju i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie, pasjonat pszczelarstwa od 30 lat oraz Anna Gas - właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Żegocinie. Posłuchaj:

W kuchni regionalnej: kluski szczypane z Zatora

  • date_range 2017-01-30
W "Kuchni regionalnej" mówiliśmy już o małopolskich kluskach kasianych, kudłatych, hałuskach i łazankach. Tym razem posłuchajcie o kluskach szczypanych. O przepisie na drożdżowe kluski szczypane z suszoną śliwką z Ewą Gancarczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Zatorze rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.

Żurek podolszański gotują tylko raz do roku

  • date_range 2017-01-20
W każdym regionie żurek smakuje inaczej. Co roku jednak na Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy we wsi Podolsze gotowany jest jedyny w swoim rodzaju żurek podolszański. Relacje z wydarzenia zdawała Franciszka Jarosz - przewodnicząca koła gospodyń wiejskich i sołtys wsi Podolsze - w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. Posłuchaj:

Omlet po żegocińsku

  • date_range 2017-01-13
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest znacznie ograniczony. W "Kuchni Regionalnej" propozycja śniadania bogatego w cenne składniki odżywcze - alternatywa dla zwykłej kanapki. O omlecie żegocińskim z Anną Gas rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:

Żegocińska sałatka z buraków, śledzi i grochu

  • date_range 2016-12-23
W "Kuchni regionalnej" pani Anna Gas opowiada Kalinie Szyszce-Treppie o daniu niezwykle intensywnym w smaku, bogatym w wartości odżywcze, a jednocześnie niedrogim. Tą potrawą jest sałatka z buraków, śledzi i grochu od wielu lat sporządzana w Żegocinie. Posłuchaj:

Pomysł na karpia... po świętach

  • date_range 2016-12-23
Zamrożony po świętach karp na pewno się nie zmarnuje! O karpiu duszonym w śmietanie z Janiną Zielińską z Zatora rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchajcie:

Zator słynie z karpia...

  • date_range 2016-12-19
"Zator słynie z karpia" - tymi słowami rozpoczyna swoją wypowiedź burmistrz Zatora, Mariusz Makuch, w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. A ponieważ Wigilia już za parę dni w "Kuchni regionalnej" mówimy o przepisie na karpia po zatorsku. O tym jak przygotować tę potrawę, jak pozbyć się z karpia "mulastego" posmaku i dlaczego karp zatorski wyróżnia się spośród innych opowiadają Anna Kurzak z Koła Gospodyń Wielskich w Podolszy oraz Bernadeta Romanowska z Koło Gospodyń Wiejskich z Łowiczek.

O grochu z kapustą i grochu z wodą pieczarczaną

  • date_range 2016-12-12
W "Kuchni regionalnej" proponujemy przepis na wigilijny stół. O grochu z kapustą i grochu z wodą pieczarczaną opowiadają Bernadeta Romanowska i Maria Głąb z Koła Gospodyń Wiejskich w Łowiczkach.

Regionalny przepis świąteczny: łom budyniowy z Bełdna

  • date_range 2016-12-05
Znany jako blok albo łom - w zależności od regionu. Niezależnie od swojej nazwy, zawsze jest pyszny i słodki. W kuchni regionalnej opowiadamy o przyrządzanym w Bełdnie łomie budyniowym. Recepturę zdradza Anna Rogala w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. Idealna propozycja na święta!

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię