Kuchnia
O grochu z kapustą i grochu z wodą pieczarczaną
W "Kuchni regionalnej" proponujemy przepis na wigilijny stół. O grochu z kapustą i grochu z wodą pieczarczaną opowiadają Bernadeta Romanowska i Maria Głąb z Koła Gospodyń Wiejskich w Łowiczkach.
Regionalny przepis świąteczny: łom budyniowy z Bełdna
Znany jako blok albo łom - w zależności od regionu. Niezależnie od swojej nazwy, zawsze jest pyszny i słodki. W kuchni regionalnej opowiadamy o przyrządzanym w Bełdnie łomie budyniowym. Recepturę zdradza Anna Rogala w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. Idealna propozycja na święta!
W kuchni regionalnej: smalec żegociński
W kuchni regionalnej proponujemy najbardziej popularne danie w Żegocinie. Inspirację czerpaliśmy z wyjątkowej - Żegocińskiej Książki Kucharskiej. O tej publikacji oraz o słynnym żegocińskim smalcu Kalinie Szyszce-Treppie opowiadali: pan Jan Marcinek - prezes Stowarzyszenia Rozwoju Gminy i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie oraz pani Rozalia Bilska - członkini tego stowarzyszenia.
Zupa magiczna ze Stryszowa
Absolutnie wyjątkowa potrawa o niecodziennym smaku i nazwie - zupa magiczna, której receptura została wymyślona w gminie Stryszów. Do degustacji i gotowania zachęca Lucyna Piętoń, a Maciej Szymanowski opowie o miejscu, w którym między innymi to danie jest przyrządzane. Jest to jedyny w Polsce inkubator kuchenny.
Flaki po małopolsku, czyli kasza jaglana z kutkami
Flaki to potrawa uważna za narodową zarówno w Polsce jak i w Niemczech, Włoszech czy Francji. W kuchni regionalnej dowiedziemy, że na pewno istnieje polski, a więc i narodowy, odpowiednik flaków, wywodzący się z gminy Gdów. Jest to kasza jaglana z kutkami. Flaki to jednak zupa mająca swoich zwolenników ale też i przeciwników.
Lanckorońskie pierogi z czosnkiem niedźwiedzim
Czosnek niedźwiedzi to roślina, której zastosowanie w polskiej kuchni od kilku lat znacznie wrosło. Wprowadzenie tego produktu do różnych przepisów nadaje daniom zdrowszy, a tym samym bardziej pożądany według aktualnych trendów kulinarnych, standard. Lecznicze właściwości czosnku niedźwiedziego powodują, że ludzie coraz chętniej sięgają po tę dziko rosnącą roślinę, występującą szczególnie w lasach na górzystych terenach. Należy jednak niezwykle uważać podczas zbioru czosnku niedźwiedziego. Jego liście wyglądem łudząco przypominają liście konwalii, która jest rośliną trującą. O daniu pochodzącym z Lanckorony, które dzięki dodaniu czosnku niedźwiedziego zupełnie zmieniło swój charakter, Kalinie Szyszce-Treppie opowiada Ewa Cebula.
Jastrzębskie wionki
Tradycyjnym obyczajem jest puszczanie wianków na wodzie w Noc Świętojańską. Miedzy innymi ten zwyczaj stał się inspiracją dla mieszkańców wsi Jastrzębia do stworzenia kulinarnego elementu charakteryzującego tą miejscowość. Więcej o przepisie na jastrzębskie wionki Kalinie Szyszce-Treppie opowiada pomysłodawca tego wypieku - pan Maciej Szymanowski.
Zupa z chrzanu, czyli chrzanówka
Najczęściej chrzan jadamy jako dodatek do mięs, wędlin czy ćwikły, traktując go jako przyprawę. Mniej pospolitym zastosowaniem tego warzywa jest gotowanie na jego bazie zupy, która potocznie nazywana jest chrzanówką. I choć nie jest to zupa pojawiająca się w każdym polskim domu, to w wielu regionach cieczy się popularnością. O przepisie na chrzanówkę sięgającym początków XIX wieku wraz z Marią Piwowar rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:
Pierogi gryczanki z pokrzywą
W kuchni regionalnej Kalina Szyszka-Treppa rozmawia z panią Ewą Cebulą o pierogach gryczankach z pokrzywą. To ich wyjątkowy smak sprawił, że stały się sławne w całej okolicy, od Zakrzowa do Lanckorony.
Kluski hałuski
Jedną z najbardziej charakterystycznych dla Podhala potraw są kluski hałuski. To prosty i bardzo smaczny posiłek jadany o każdej porze dnia. Na śniadanie serwuje się hałuski z mlekiem, na obiad z mięsem, a na kolację ze skwarkami. O kluskach podawanych do dziś w podhalańskich domach Kalina Szyszka-Treppa rozmawiała z sołtys wsi Witów, panią Kazimierą Bzdyk. Posłuchaj:
Podhalańskie moskole
Moskole to danie, które zawdzięcza swoją nazwę rosyjskim jeńcom przebywającym na Podhalu w czasie I wojny światowej. Dziś mało kto zastanawia się nad pochodzeniem tej potrawy. Aktualnie moskole są nieodłącznym elementem kulinarnej tradycji Podhala. O tych wyjątkowych placach z Zofią Łukaszczyk rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:
Herbata niegowicka
Herbata to napój parzony przez Chińczyków jeszcze przed naszą erą. Zwyczaj wytwarzania esencji z liści roślin i ziół do Europy dotarł w XVI wieku. Sztuka parzenia herbaty i wszystkiego, co jest z tą czynnością związane - staje się coraz bardziej popularne. Ciągle są otwierane nowe sklepy poświęcone jedynie temu napojowi lub popularne herbaciarnie. Dla koneserów herbaty, Kalina Szyszka-Treppa postanowiła zdradzić przepis na regionalną herbatę niegowicką.
Kluski kasiane z Witowa
Kluski to z założenia potrawa robiona z mąki z dodatkiem jajek lub ziemniaków. Oczywiście, jest ich wiele rodzajów, a jak dużo rodzajów mąk, tak wiele przepisów. O kluskach, które nie powstają z mąki, a z kaszy, z prezes Koła Gospodyń Wiejskich w Witowie, Elżbietą Watychą, rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj
Ulubione potrawy regionalne mistrzów kuchni
O ulubione potrawy lokalne Kalina Szyszka-Treppa postanowiła zapytać samych mistrzów - nagrodzonych przez Gault&Millau jeden z dwóch największych (obok Michelina) autorytetów kulinarnych w Europie. Co lubią jeść, a co gotować? W jaki sposób są przyznawane prestiżowe wyróżnienia kulinarne? Oto jest pytanie!
Tradycyjny rosół z Doliny Raby
Rosół to danie serwowane na stołach w całej Polsce. Jest jednak miasto, gdzie rosół uważany jest za potrawę regionalną. Leży w Dolinie Raby. O historycznym rodowodzie rosołu pochodzącym z Nowego Wiśnicza Kalina Szyszka-Treppa rozmawiała z Anną Szewczyk z Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej w Chrostowej, Krzysztofem Kwaterą, prezesem Lokalnej Grupy Działania "Dolina Raby" oraz szefową kuchni z miejscowej restauracji, która wielokrotnie była laureatką corocznego Festiwalu Rosołu. Posłuchaj:
Wodzianka Kminkówka
Zupa typu wodzianka to jedna z najprostszych do przyrządzenia zup. Wywar powstaje zwykle na bazie trzech składników. Choć jej skład jest skromny, górale potrafili ją tak przyrządzać, że nabierała wyrazistego smaku. Niegdyś gotowana prawie codziennie. Dziś rzadko spotykana. O wodziance kminkówce z mieszkanką Murzasichla, panią Zofią Łukaszczyk rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.
Zupa z zielonej sałaty
Obecnie obserwujemy modę na kuchnię jarską i wegańską. Jednym z najbardziej nowoczesnych dań jest zupa z zielonej sałaty. Czy to danie jest jednak naprawdę nowatorskie? Okazuje się, że na Podhalu zupa z sałatą jest gotowana od wieków. O tej potrawie z panią Krystyną Szeligą z jednej z czorszytńskich bacówek rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.
Czym się różni kwaśnica od kapuśniaku?
Czym się różni kwaśnica od popularnego kapuśniaku? Odpowiedź na to pozornie trudne pytanie jest oczywista dla każdego mieszkańca Podhala. Do kapuśniaku dodaje się także inne warzywa oprócz kapusty. O przepisie na kwaśnicę Kalinie Szyszce-Treppie opowiadała góralka, Zofia Łukaszczyk. Posłuchaj:
Najnowsze
-
19:59
Seria tragicznych wypadków na małopolskich drogach. Nie żyją trzy osoby
-
18:55
Popularny youtuber Budda zatrzymany przez CBŚP. Ekspertka: na pewno sprawa jest bardzo poważna
-
18:34
Najlepsze miejsca na jesienny wypoczynek z Lotniska Katowice
-
18:28
Prestiż nauczyciela to nie tylko kwestia wyższych pensji
-
16:23
Co to znaczy, że Karta Nauczyciela ma pierwszeństwo przed Kodeksem pracy?
-
15:52
Zaginęła Małgorzata Grzeszczak. RYSOPIS, ZDJĘCIE
-
15:26
Konserwacja "Czwórki" jak detektywistyczne dochodzenie
-
15:11
Legendarny obraz odzyskał pierwotną kolorystykę
-
15:08
"Weź się w garść", ale jak?
-
15:06
"Wielkie nadzieje" i dickensowski niepokój
-
14:57
1/3 cmentarza w Bolesławiu niedostępna dla odwiedzającyh groby. "To jest wbrew tradycji"