Kuchnia
W kuchni regionalnej: pasztet, paszteciki i klopsiki
Pasztet, paszteciki i klopsiki - we wsi Podolsze robione są z ryby. O pasztecie, pasztecikach i klopsikach z karpia Kalinie Syzszce-Treppie opowiadały Anna Kurzak - członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Podolszu oraz Franciszka Jarosz, sołtys wsi Podolsze. Posłuchaj:
O niezwykle popularnym w Żegocinie chlebie miodowo-kukurydzianym
Miód - korzystnie wpływa na nasze zdrowie i wzmacnia odporność. W "Kuchni regionalnej" rozmawiamy o właściwościach miodu spadziowego, o tym jak on powstaje oraz o popularnym w Żegocinie chlebie miodowo-kukurydzianym. Gośćmi Kaliny Szyszki-Treppy są Jan Marcinek - prezes Stowarzyszenia Rozwoju i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie, pasjonat pszczelarstwa od 30 lat oraz Anna Gas - właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Żegocinie. Posłuchaj:
W kuchni regionalnej: kluski szczypane z Zatora
W "Kuchni regionalnej" mówiliśmy już o małopolskich kluskach kasianych, kudłatych, hałuskach i łazankach. Tym razem posłuchajcie o kluskach szczypanych. O przepisie na drożdżowe kluski szczypane z suszoną śliwką z Ewą Gancarczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Zatorze rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.
Żurek podolszański gotują tylko raz do roku
W każdym regionie żurek smakuje inaczej. Co roku jednak na Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy we wsi Podolsze gotowany jest jedyny w swoim rodzaju żurek podolszański. Relacje z wydarzenia zdawała Franciszka Jarosz - przewodnicząca koła gospodyń wiejskich i sołtys wsi Podolsze - w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. Posłuchaj:
Omlet po żegocińsku
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest znacznie ograniczony. W "Kuchni Regionalnej" propozycja śniadania bogatego w cenne składniki odżywcze - alternatywa dla zwykłej kanapki. O omlecie żegocińskim z Anną Gas rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:
Żegocińska sałatka z buraków, śledzi i grochu
W "Kuchni regionalnej" pani Anna Gas opowiada Kalinie Szyszce-Treppie o daniu niezwykle intensywnym w smaku, bogatym w wartości odżywcze, a jednocześnie niedrogim. Tą potrawą jest sałatka z buraków, śledzi i grochu od wielu lat sporządzana w Żegocinie. Posłuchaj:
Pomysł na karpia... po świętach
Zamrożony po świętach karp na pewno się nie zmarnuje! O karpiu duszonym w śmietanie z Janiną Zielińską z Zatora rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchajcie:
Zator słynie z karpia...
"Zator słynie z karpia" - tymi słowami rozpoczyna swoją wypowiedź burmistrz Zatora, Mariusz Makuch, w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. A ponieważ Wigilia już za parę dni w "Kuchni regionalnej" mówimy o przepisie na karpia po zatorsku. O tym jak przygotować tę potrawę, jak pozbyć się z karpia "mulastego" posmaku i dlaczego karp zatorski wyróżnia się spośród innych opowiadają Anna Kurzak z Koła Gospodyń Wielskich w Podolszy oraz Bernadeta Romanowska z Koło Gospodyń Wiejskich z Łowiczek.
O grochu z kapustą i grochu z wodą pieczarczaną
W "Kuchni regionalnej" proponujemy przepis na wigilijny stół. O grochu z kapustą i grochu z wodą pieczarczaną opowiadają Bernadeta Romanowska i Maria Głąb z Koła Gospodyń Wiejskich w Łowiczkach.
Regionalny przepis świąteczny: łom budyniowy z Bełdna
Znany jako blok albo łom - w zależności od regionu. Niezależnie od swojej nazwy, zawsze jest pyszny i słodki. W kuchni regionalnej opowiadamy o przyrządzanym w Bełdnie łomie budyniowym. Recepturę zdradza Anna Rogala w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. Idealna propozycja na święta!
- chevron_left
- 1
- 2
- 3
- ...
- 5
- 6
- chevron_right
Najnowsze
Najchętniej czytane
1
Forum Przestrzenie zamknięte. Jaką rolę odgrywał lokal na mapie Krakowa? [ROZMOWA]
Poniedziałek, 2024.03.25
3
Niezwykła atrakcja w okolicy Muszyny - największą mofetę w Polsce będzie można podziwiać z góry
Środa, 2024.03.27