Kuchnia
O wodziance mętkowskiej
            Było już o wodziance kminkówce, teraz posłuchajmy o wodziance mętkowskiej - zupie bardzo prostej w przygotowaniu i bardzo smacznej. Opowiadają Irena Wierzba oraz Władysława Zborowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Mętkowie. A zaczniemy śpiewająco!        
    Proziaki - gorlicki przysmak
            A dziś w "kuchni regionalnej" Kalina Szyszka-Treppa przygotowała dla Państwa materiał o dniu, które łączy pokolenia. A to za sprawą dwóch młodych kucharzy, który w swojej restauracji w Gorlicach łączą lokalność i tradycję z pomysłowością i nowoczesnością. O jednym z efektów kulinarnej twórczości opowiadają jego autorzy Artur Cetnarowicz i Filip Rodak.        
    Karp z Zatora - nie tylko w galarecie
            "Zatorskie Odpusty" to coroczny jarmark organizowany w Zatorze. Panie z kół gospodyń wiejskich przygotowują karpia na przeróżne sposoby. Podczas jarmarku można było spróbować m.in. serowego tortu z karpia, racuchów z karpia i rolady z karpia w galarecie. O tym ostatnim daniu z panią Marią Głąb, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich wsi Łowiczki, rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.        
    Świąteczna bułka drożdżowa z Kobylanki
            Nikt tak pięknie nie opowiada o robieniu babki drożdżowej, jak pani Maria Malinowska. Młoda duchem, mimo swych 88 lat, gospodyni z Kobylanki przez dziesiątki lat uczyła wyrobu swej magicznej babki. W czym tkwi sekret przepisu pani Marii? Posłuchajcie:         
    Karpiel - warzywo zapomniane?
            Regionalna kuchnia małopolska jest bogata w dania przygotowywane z karpieli i brukwi - warzyw z rodziny kapustowatych. O jednym z takich dań opowiada mieszkanka wsi Rozdziele - pani Helena Klimek. Posłuchaj:
        
    Kotlet z kaszy jęczmiennej z grzybami z Bielanki
            Jesteśmy w kuchni łemkowskiej - w pięknej wsi Bielanka. O nazwie wsi, cerkwiach, starej szkole i daniu, które wymyśliły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bielance, Kalinie Szyszce-Treppie opowiadały Maria Stefanowska, Monika Kaczmarczyk oraz Maria Miarecka. 
        
    Pierogi po gorlicku
            W "Kuchni regionalnej" prezentujemy pierogi charakterystyczne dla Gorlic. Kalinie Szyszce-Treppie opowiadał o nich kucharz - Artur Cetnarowicz, który kulinarne inspiracje czerpie m.in. z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
        
    Kieselicia - danie z kuchni łemkowskiej
            W "Kuchni regionalnej" danie łemkowskie. Kieselicia to kwaszony, biały żur wyróżniający się swoją gęstością. O przepisie na tę zupę, po polsku i po łemkowsku, opowiadają Maria Stefanowska, Monika Kaczmarczyk oraz Maria Miarecka z Koła Gospodyń Wiejskich z Bielanki. 
        
    W Dominikowicach - pierogów nigdy dosyć!
            Pierogów nigdy dosyć! A już na pewno nie w domu pani Sabiny, która przez swoje wnuczki została okrzyknięta pierogową babcią! O pysznych pierogach z kaszanką i ziemniakami z szefową Koła Gospodyń Wiejskich w Dominikowicach - p. Sabiną Krupczak rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.
        
    Smażone, zielone pomidory
            Po ten absolutnie wyjątkowy przepis warto było jechać 130 kilometrów. A mowa o słodkim przysmaku, jakim są smażone, zielone pomidory. O przepisie przekazywanym z pokolenia na pokolenie we wsi Kobylanka niedaleko Gorlic z Marią Głowacką-Grądalską, przewodniczącą KGW w Kobylance rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:
        
    W kuchni regionalnej: pasztet, paszteciki i klopsiki
            Pasztet, paszteciki i klopsiki - we wsi Podolsze robione są z ryby. O pasztecie, pasztecikach i klopsikach z karpia Kalinie Syzszce-Treppie opowiadały Anna Kurzak - członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Podolszu oraz Franciszka Jarosz, sołtys wsi Podolsze. Posłuchaj:         
    O niezwykle popularnym w Żegocinie chlebie miodowo-kukurydzianym
            Miód - korzystnie wpływa na nasze zdrowie i wzmacnia odporność. W "Kuchni regionalnej" rozmawiamy o właściwościach miodu spadziowego, o tym jak on powstaje oraz o popularnym w Żegocinie chlebie miodowo-kukurydzianym. Gośćmi Kaliny Szyszki-Treppy są Jan Marcinek - prezes Stowarzyszenia Rozwoju i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie, pasjonat pszczelarstwa od 30 lat oraz Anna Gas - właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Żegocinie. Posłuchaj:        
    W kuchni regionalnej: kluski szczypane z Zatora
            W "Kuchni regionalnej" mówiliśmy już o małopolskich kluskach kasianych, kudłatych, hałuskach i łazankach. Tym razem posłuchajcie o kluskach szczypanych. O przepisie na drożdżowe kluski szczypane z suszoną śliwką z Ewą Gancarczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Zatorze rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.         
    Żurek podolszański gotują tylko raz do roku
            W każdym regionie żurek smakuje inaczej. Co roku jednak na Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy we wsi Podolsze gotowany jest jedyny w swoim rodzaju żurek podolszański. Relacje z wydarzenia zdawała Franciszka Jarosz - przewodnicząca koła gospodyń wiejskich i sołtys wsi Podolsze - w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. Posłuchaj:         
    Omlet po żegocińsku
            Zimą dostęp do świeżych warzyw jest znacznie ograniczony. W "Kuchni Regionalnej" propozycja śniadania bogatego w cenne składniki odżywcze - alternatywa dla zwykłej kanapki. O omlecie żegocińskim z Anną Gas rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:
        
    Żegocińska sałatka z buraków, śledzi i grochu
            W "Kuchni regionalnej" pani Anna Gas opowiada Kalinie Szyszce-Treppie o daniu niezwykle intensywnym w smaku, bogatym w wartości odżywcze, a jednocześnie niedrogim. Tą potrawą jest sałatka z buraków, śledzi i grochu od wielu lat sporządzana w Żegocinie. Posłuchaj:        
    Pomysł na karpia... po świętach
            Zamrożony po świętach karp na pewno się nie zmarnuje! O karpiu duszonym w śmietanie z Janiną Zielińską z Zatora rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchajcie:         
    Zator słynie z karpia...
            "Zator słynie z karpia" - tymi słowami rozpoczyna swoją wypowiedź burmistrz Zatora, Mariusz Makuch, w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. A ponieważ Wigilia już za parę dni w "Kuchni regionalnej" mówimy o przepisie na karpia po zatorsku. O tym jak przygotować tę potrawę, jak pozbyć się z karpia "mulastego" posmaku i dlaczego karp zatorski wyróżnia się spośród innych opowiadają Anna Kurzak z Koła Gospodyń Wielskich w Podolszy oraz Bernadeta Romanowska z Koło Gospodyń Wiejskich z Łowiczek.        
    Najnowsze
- 
                                                            
                            20:04
                            Zmarła Elżbieta Penderecka. Odeszła nagle
- 
                                                            
                            19:23
                            Wypadek w Morsku (DK nr 79). Trzy osoby ranne po czołowym zderzeniu
- 
                                                            
                            19:08
                            Burzliwa sesja w Myślenicach. Radni debatowali o przyszłości szpitala powiatowego
- 
                                                            
                            17:47
                            30-latek zatrzymany po ataku w pociągu. Ofiarą 17-letnia obywatelka Ukrainy
- 
                                                            
                            17:35
                            Pozew cywilny po słowach prezydenta Nowego Sącza o „spisku Mularczyków”
- 
                                                            
                            17:08
                            Bruk-Bet ponownie przegrywa u siebie
- 
                                                            
                            16:48
                            Próba masowych linczów w Czarnogórze
- 
                                                            
                            16:10
                            Halloween – niewinna zabawa czy kulturowa rewolucja?
- 
                                                            
                            16:02
                            14. kwesta na cmentarzu parafialnym w Chrzanowie. Będą zbierać na odnowę historycznych nagrobków
- 
                                                            
                            15:59
                            Dwa wypadki z udziałem pieszych w Małopolsce
- 
                                                            
                            15:19
                            Tłok w tramwajach linii numer 4. Dlaczego na tej trasie nie kursują już Krakowiaki?
- 
                                                            
                            14:57
                            Bolesław: po dwóch latach mieszkańcy znów zapalili znicze na całym cmentarzu
