Kuchnia
O wodziance mętkowskiej
Było już o wodziance kminkówce, teraz posłuchajmy o wodziance mętkowskiej - zupie bardzo prostej w przygotowaniu i bardzo smacznej. Opowiadają Irena Wierzba oraz Władysława Zborowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Mętkowie. A zaczniemy śpiewająco!
Proziaki - gorlicki przysmak
A dziś w "kuchni regionalnej" Kalina Szyszka-Treppa przygotowała dla Państwa materiał o dniu, które łączy pokolenia. A to za sprawą dwóch młodych kucharzy, który w swojej restauracji w Gorlicach łączą lokalność i tradycję z pomysłowością i nowoczesnością. O jednym z efektów kulinarnej twórczości opowiadają jego autorzy Artur Cetnarowicz i Filip Rodak.
Karp z Zatora - nie tylko w galarecie
"Zatorskie Odpusty" to coroczny jarmark organizowany w Zatorze. Panie z kół gospodyń wiejskich przygotowują karpia na przeróżne sposoby. Podczas jarmarku można było spróbować m.in. serowego tortu z karpia, racuchów z karpia i rolady z karpia w galarecie. O tym ostatnim daniu z panią Marią Głąb, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich wsi Łowiczki, rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.
Świąteczna bułka drożdżowa z Kobylanki
Nikt tak pięknie nie opowiada o robieniu babki drożdżowej, jak pani Maria Malinowska. Młoda duchem, mimo swych 88 lat, gospodyni z Kobylanki przez dziesiątki lat uczyła wyrobu swej magicznej babki. W czym tkwi sekret przepisu pani Marii? Posłuchajcie:
Karpiel - warzywo zapomniane?
Regionalna kuchnia małopolska jest bogata w dania przygotowywane z karpieli i brukwi - warzyw z rodziny kapustowatych. O jednym z takich dań opowiada mieszkanka wsi Rozdziele - pani Helena Klimek. Posłuchaj:
Kotlet z kaszy jęczmiennej z grzybami z Bielanki
Jesteśmy w kuchni łemkowskiej - w pięknej wsi Bielanka. O nazwie wsi, cerkwiach, starej szkole i daniu, które wymyśliły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bielance, Kalinie Szyszce-Treppie opowiadały Maria Stefanowska, Monika Kaczmarczyk oraz Maria Miarecka.
Pierogi po gorlicku
W "Kuchni regionalnej" prezentujemy pierogi charakterystyczne dla Gorlic. Kalinie Szyszce-Treppie opowiadał o nich kucharz - Artur Cetnarowicz, który kulinarne inspiracje czerpie m.in. z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Kieselicia - danie z kuchni łemkowskiej
W "Kuchni regionalnej" danie łemkowskie. Kieselicia to kwaszony, biały żur wyróżniający się swoją gęstością. O przepisie na tę zupę, po polsku i po łemkowsku, opowiadają Maria Stefanowska, Monika Kaczmarczyk oraz Maria Miarecka z Koła Gospodyń Wiejskich z Bielanki.
W Dominikowicach - pierogów nigdy dosyć!
Pierogów nigdy dosyć! A już na pewno nie w domu pani Sabiny, która przez swoje wnuczki została okrzyknięta pierogową babcią! O pysznych pierogach z kaszanką i ziemniakami z szefową Koła Gospodyń Wiejskich w Dominikowicach - p. Sabiną Krupczak rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.
Smażone, zielone pomidory
Po ten absolutnie wyjątkowy przepis warto było jechać 130 kilometrów. A mowa o słodkim przysmaku, jakim są smażone, zielone pomidory. O przepisie przekazywanym z pokolenia na pokolenie we wsi Kobylanka niedaleko Gorlic z Marią Głowacką-Grądalską, przewodniczącą KGW w Kobylance rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:
W kuchni regionalnej: pasztet, paszteciki i klopsiki
Pasztet, paszteciki i klopsiki - we wsi Podolsze robione są z ryby. O pasztecie, pasztecikach i klopsikach z karpia Kalinie Syzszce-Treppie opowiadały Anna Kurzak - członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Podolszu oraz Franciszka Jarosz, sołtys wsi Podolsze. Posłuchaj:
O niezwykle popularnym w Żegocinie chlebie miodowo-kukurydzianym
Miód - korzystnie wpływa na nasze zdrowie i wzmacnia odporność. W "Kuchni regionalnej" rozmawiamy o właściwościach miodu spadziowego, o tym jak on powstaje oraz o popularnym w Żegocinie chlebie miodowo-kukurydzianym. Gośćmi Kaliny Szyszki-Treppy są Jan Marcinek - prezes Stowarzyszenia Rozwoju i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie, pasjonat pszczelarstwa od 30 lat oraz Anna Gas - właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Żegocinie. Posłuchaj:
W kuchni regionalnej: kluski szczypane z Zatora
W "Kuchni regionalnej" mówiliśmy już o małopolskich kluskach kasianych, kudłatych, hałuskach i łazankach. Tym razem posłuchajcie o kluskach szczypanych. O przepisie na drożdżowe kluski szczypane z suszoną śliwką z Ewą Gancarczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Zatorze rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.
Żurek podolszański gotują tylko raz do roku
W każdym regionie żurek smakuje inaczej. Co roku jednak na Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy we wsi Podolsze gotowany jest jedyny w swoim rodzaju żurek podolszański. Relacje z wydarzenia zdawała Franciszka Jarosz - przewodnicząca koła gospodyń wiejskich i sołtys wsi Podolsze - w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. Posłuchaj:
Omlet po żegocińsku
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest znacznie ograniczony. W "Kuchni Regionalnej" propozycja śniadania bogatego w cenne składniki odżywcze - alternatywa dla zwykłej kanapki. O omlecie żegocińskim z Anną Gas rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:
Żegocińska sałatka z buraków, śledzi i grochu
W "Kuchni regionalnej" pani Anna Gas opowiada Kalinie Szyszce-Treppie o daniu niezwykle intensywnym w smaku, bogatym w wartości odżywcze, a jednocześnie niedrogim. Tą potrawą jest sałatka z buraków, śledzi i grochu od wielu lat sporządzana w Żegocinie. Posłuchaj:
Pomysł na karpia... po świętach
Zamrożony po świętach karp na pewno się nie zmarnuje! O karpiu duszonym w śmietanie z Janiną Zielińską z Zatora rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchajcie:
Zator słynie z karpia...
"Zator słynie z karpia" - tymi słowami rozpoczyna swoją wypowiedź burmistrz Zatora, Mariusz Makuch, w rozmowie z Kaliną Szyszką-Treppą. A ponieważ Wigilia już za parę dni w "Kuchni regionalnej" mówimy o przepisie na karpia po zatorsku. O tym jak przygotować tę potrawę, jak pozbyć się z karpia "mulastego" posmaku i dlaczego karp zatorski wyróżnia się spośród innych opowiadają Anna Kurzak z Koła Gospodyń Wielskich w Podolszy oraz Bernadeta Romanowska z Koło Gospodyń Wiejskich z Łowiczek.
Najnowsze
-
22:30
Muzeum Lotnictwa, kino Ugorek, dom handlowy Hermes i pierwszy parking piętrowy - prof. Monika Bieniasz o smaku szczęścia
-
21:32
Potężna tunelownica Jadwiga już w akcji
-
20:39
Kosmiczna opaska z ASP w Krakowie leci na Międzynarodową Stację Kosmiczną
-
18:52
Czy Olkusz się zapadnie? Prof. Czop wyjaśnia, co naprawdę grozi miastu
-
17:51
Korupcyjny proceder z deweloperami: wśród zatrzymanych były policjant, pracownik AGH i pracownik sądu
-
17:21
Muzyka na Festiwalu Kultury Żydowskiej. Koncerty, których nie można przegapić
-
16:44
Jest śledztwo prokuratury ws. błędnego przypisania głosów w II turze w komisji nr 95
-
16:08
Wkrótce otwarcie ulicy Krakowskiej w Nowym Sączu
-
15:58
Światowy Dzień Uchodźcy: mierzymy się z największą falą uchodźczą w historii
-
15:56
Uchwała krajobrazowa utknęła. Procedury ciągną się miesiącami
-
15:37
Mniej religii w szkołach? Nie wszędzie. Samorządy dopłacają z własnych budżetów
-
15:30
(Nie)codzienna. Sztuka i kontekst Agata Agatowska Time Travellers