Z Jagną rozmawiałam o wymiarze ideowym działań zero waste, ale także o jak najbardziej finansowym aspekcie dbania o produkty żywnościowe. Rocznie może zebrać się niezła sumka, która albo zostanie w naszym portfelu albo wyląduje na śmietniku
- A
- A
- A
Jak zarobić na idei zero waste
Kuchnia dobrze zorganizowana, w której resztki stanowią absolutne minimum, gdzie dbanie o żywność jest sprawą pierwszorzędną. Od pewnego czasu w przestrzeni publicznej funkcjonuje takie hasło jak zero waste – to wbrew pozorom już dość stare hasło – po raz pierwszy pojawiło się pół wieku temu - w latach 70-tych ubiegłego wieku w USA. Wymyślił je chemik doktor Paul Palmer, który założył Instytut Zero Waste. Projektowano tam różne produkty, tak żeby mogły być wykorzystywane wielokrotnie. Ruch zero waste rozgłos zaczął zdobywać w końcówce lat 90 i tak powolutku ten sposób patrzenia na świat zdobył entuzjastów i zaczął funkcjonować powszechnie. W Polsce twarzą idei zero waste jest Jagna Niedzielska – edukatorka kulinarna, kucharka, autorka książek oraz programu telewizyjnego. Jagna była gościem w ostatnim Przystanku Kulinarnym.Jak idee przekuć w czyny? Na przykład porządnie układać produkty w lodówce, odpowiednio je przechowywać. Lodówka to urządzenie bez którego nie wyobrażamy sobie życia, ale duża część z nas wkłada tam rzeczy bez ładu i składu. Nie tędy droga. O przechowywaniu w lodówce (i nie tylko) oraz o dbaniu o żywność Jagna napisała książkę "Eko Kuchnia Jagny Niedzielskiej"

Paulina Bandura poleciła książkę "Kuchnia Dantego". To nie jest nowe wydawnictwo, ale wznowienie. Opowieść kulinarna, w której włscy mistrzowie nie tylko o kuchni rozmawiają.

Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:53
Czym jest rekonstrukcja rządu?
-
21:25
Nie żyje 8-latek ranny w wypadku w Spytkowicach
-
20:58
Ekstraklasa rośnie w siłę. Małopolskie kluby zaczynają nowy sezon
-
20:30
Otwarcie ulicy Krakowskiej w Nowym Sączu
-
20:16
Cracovia bije mistrza na jego stadionie
-
19:39
Rekonstrukcja bitwy o Tobruk na Pustyni Błędowskiej. Stu rekonstruktorów w akcji
-
19:01
Renesansowy balkon na wieży Mariackiej odzyskuje dawny blask
-
17:41
Zwycieski Bruk-Bet, Wieczysta z remisem
-
16:56
"Dzieciaki kontra kryzys" i "Podaj dalej" – książki, które budują most między pokoleniami i uczą, że dobro wraca
-
16:48
Nowy odcinek ścieżki wokół Pustyni Błędowskiej już otwarty [ZOBACZ ZDJĘCIA]
-
16:34
Letnie święto animacji w Krakowie
-
22:30
Karczmy na lodzie i sarmacki horror, czyli wokół "Krzywdy" Pawła Rzewuskiego