- A
- A
- A
Dlaczego garnki wykonywano z miedzi, ale pokrywano je cyną?
Dziś spojrzenie na naczynia kuchenne okiem chemika. Nie jest obojętne, z czego garnki są wykonywane. Pod lupę bierzemy dawne naczynia miedziano-cynowe. Rozmawiają chemik, dr hab. Andrzej Danel z Wydziału Inżynierii Materiałowej i Fizyki Politechniki Krakowskiej i Marzena Florkowska. Dlaczego garnki wykonywano z miedzi, ale pokrywano je cyną?Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
12:01
Co tam nie płynęło! Za nami 14. Wodna Masa Krytyczna na Wiśle
-
11:34
Zrodzone z pasji: ponad 500 maszyn liczących na wystawie w Muzeum UJ
-
10:45
Puste gesty? Nie sądzę! O zachowaniach magicznych i religijnych pod Babią Górą
-
10:05
10 lat Zielonego Domku – miejsce, które zmieniło dzieciństwo setek maluchów i wsparło tysiące rodziców
-
10:02
Wieczysta krok od pierwszej ligi. Dziś finał baraży
-
09:45
Wakacje z PKP Intercity – jeszcze więcej połączeń także do Małopolski
-
07:56
Małopolska w niedzielę: ciepło i dużo słońca
-
07:26
Zaczarowane głosy na krakowskim Rynku. Poznaliśmy laureatów 17. Festiwalu Zaczarowanej Piosenki
-
07:24
KONTROLA METODĄ FOTO
-
22:07
Bardzo niespokojny wieczór na małopolskich drogach - wypadki w Targowisku, Rzezawie, Skrzyszowie
-
21:47
Zakopiańska policja poszukiwała trzech zaginionych osób. W akcję zaangażowany był TOPR
-
21:04
I tak się czaruje! Wielki powrót Festiwalu Zaczarowanej Piosenki