Po smacznej czeskiej literaturze, i w ogóle po czeskich smakach i kuchni oprowadzał nas rodowity Czech, tłumacz literatury Pavel Peč. Rozmawialiśmy o tym czy sam lubi czeską kuchnię, co w niej króluje, co odzwierciedla literatura i oczywiście o Dobrym Wojaku Szwejku.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i wielka czeska jedzeniowa przygoda
W sobotnim Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa w podróż po Czechach. Było o tradycyjnych potrawach, o smacznych czeskich książkach, o kuchni prowincjonalnej i była też wyjątkowa książka, o wyjątkowym Czechu, który w dodatku uwielbiał gotować.
Z kolei w podróż po czeskiej kuchni, ale tej z punktu widzenia bardziej prowincji zabrał Państwa Zbyszek Kmieć, dziennikarz kulinarny i znawca kuchni czeskiej, który przemierzył małe miasteczka i wioski w poszukiwaniu najlepszych czeskich smaków, zaglądając również tam, gdzie zaglądał słynny wojak Szwejk.

A na deser tej czeskiej uczty była książka, która de facto była powodem tej przystankowej podróży do naszych południowych sąsiadów.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:10
Odnaleziono ciało Tadeusza Dudy
-
20:27
Wynajem mieszkania w Krakowie - dlaczego warto skorzystać z usługi wynajmu w abonamencie?
-
19:30
Sąd Najwyższy stwierdził ważność wyboru Karola Nawrockiego na Prezydenta RP
-
18:49
"Chciałam odczarować bycie mamą i babcią"
-
17:24
Bartosz Ryt w Zarządzie Polskiego Związku Piłki Nożnej
-
17:08
Tadeusz Duda wciąż na wolności. Ekspert: „To człowiek nieprzewidywalny. Gotowy na wszystko"
-
16:16
Konsultacje pod tezę? Miasto pyta o rowery i hulajnogi w tramwajach, aktywiści krytykują
-
16:03
Burmistrz Wieliczki bez absolutorium i wotum zaufania
-
15:59
Kraków tańczy! Rusza ULICA Festival – jeden z najstarszych festiwali ulicznych w Europie
-
15:43
Jest nagroda za wskazanie miejsca pobytu Tadeusza Dudy
-
15:31
Kraków tańczy! Rusza ULICA Festival – jeden z najstarszych festiwali teatrów ulicznych w Europie
-
13:30
Nowe Idee: „Dostatek” – czy państwo jeszcze potrafi zapewnić dobrobyt?