Po smacznej czeskiej literaturze, i w ogóle po czeskich smakach i kuchni oprowadzał nas rodowity Czech, tłumacz literatury Pavel Peč. Rozmawialiśmy o tym czy sam lubi czeską kuchnię, co w niej króluje, co odzwierciedla literatura i oczywiście o Dobrym Wojaku Szwejku.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i wielka czeska jedzeniowa przygoda
W sobotnim Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa w podróż po Czechach. Było o tradycyjnych potrawach, o smacznych czeskich książkach, o kuchni prowincjonalnej i była też wyjątkowa książka, o wyjątkowym Czechu, który w dodatku uwielbiał gotować.
Z kolei w podróż po czeskiej kuchni, ale tej z punktu widzenia bardziej prowincji zabrał Państwa Zbyszek Kmieć, dziennikarz kulinarny i znawca kuchni czeskiej, który przemierzył małe miasteczka i wioski w poszukiwaniu najlepszych czeskich smaków, zaglądając również tam, gdzie zaglądał słynny wojak Szwejk.

A na deser tej czeskiej uczty była książka, która de facto była powodem tej przystankowej podróży do naszych południowych sąsiadów.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
10:01
Kamuflaż , czyli zwierzęce "fortele"
-
09:33
Medycy przejdą w Marszu Milczenia, by uczcić pamięć doktora Tomasza Soleckiego
-
08:33
Remont mostu Grunwaldzkiego – konieczność, która zaboli Kraków
-
07:44
Leon XIV i jego kulinarne słabostki - gulasz z koźliny, ryż z kaczką, ceviche
-
07:26
Pochmurna sobota w Małopolsce. Możliwe opady deszczu
-
07:20
Pożar pustostanu w Olkuszu. Nikomu nic się nie stało
-
06:54
To będą bardzo trudne miesiące. Rozpoczął się remont mostu Grunwaldzkiego w Krakowie
-
20:13
Wisła dopisuje ważne trzy punkty! Pewna wygrana w Tychach
-
19:58
Za oglądanie egzotycznych zwierząt pobierał opłaty, teraz może usłyszeć zarzuty
-
19:06
Amerykanista: „Leon XIV nie będzie współpracował z Trumpem, żeby uczynić Amerykę jeszcze większą”
-
16:59
Koniec utrudnień po wypadku na A4