Gośćmi programu "Przed hejnałem" były panie: Katarzyna Gędoś - dietetyk z cateringu dietetycznego, Ilona Furgała - klientka cateringu dietetycznego oraz Małgorzata Morawska z Zakładu Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka AWF.
Catering dietetyczny to zestaw zdrowych i smacznych posiłków, które dostarczane są każdego ranka do wyznaczonego przez klienta miejsca. Taki catering dopasowujemy po konsultacji dietetycznej albo analizując kwestionariusze żywieniowe. - wyjaśnia Katarzyna Gędoś.
Trochę martwią mnie te kwestionariusze wypełniane na odległość, bo czasem klienci nie są w stanie określić chociażby poziomu swojej aktywności fizycznej, a to jest bardzo ważne przy układaniu jadłospisu. Czasem zapominają też o podaniu informacji o sowich schorzeniach - zwraca uwagę Małgorzata Morawska.
Najczęściej z jedzenia "pudełkowego" korzystają single, zapracowani ludzie, którzy chcą zgubić kilka kilogramów. Od tego można się uzależnić, ale to bardzo zdrowe uzależnienie. Ja korzystam z "pudełek" tylko przez pięć dni w tygodni, myślę, że to rozsądne rozwiązanie. - przyznaje Ilona Furgała.
Ile kosztuje jedzenie pudełkowe? Za catering wegetariański trzeba zapłacić ok. 60 zł dziennie. "Nasze ceny zaczynają się od 55 zł do 90 zł dziennie. Ta najdroższa opcja to wersja 3000 kalorii dla osób o podwyższonej aktywności fizycznej. - wyjaśnia Katarzyna Gędoś i zapewnia: "Dania przygotowywane są dzień wcześniej, ale nie ma obaw co do świeżości produktów".
Małgorzata Morawska przyznaje, że nie jest przeciwniczką tego typu żywienia, ale ważne jest, by takie menu było układane po konsultacji z doświadczonym dietetykiem i, by nie było sposobem żywienia na długi czas.
Goście programu