|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Zupa z chrzanu, czyli chrzanówka

Najczęściej chrzan jadamy jako dodatek do mięs, wędlin czy ćwikły, traktując go jako przyprawę. Mniej pospolitym zastosowaniem tego warzywa jest gotowanie na jego bazie zupy, która potocznie nazywana jest chrzanówką. I choć nie jest to zupa pojawiająca się w każdym polskim domu, to w wielu regionach cieczy się popularnością. O przepisie na chrzanówkę sięgającym początków XIX wieku wraz z Marią Piwowar rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:

Posłuchaj rozmowy z Marią Piwowar

Fot. Kalina Szyszka-Treppa

"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!

 

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 2

Piątek, 10 marca 2017, 22:52

@waza

gotuje się na serwatce wraz ze wszystkimi wędzonkami na końcu dodaję jajka i chrzan super jedzenie

Odpowiedz

waza

Poniedziałek, 24 października 2016, 17:08

Ale jak się tę zupę gotuje, bo przepisu nie ma. Na wywarze z jarzyn i wędzonki, czy z samej wędzonki, maślankę się dodaje po ugotowaniu, czy na niej gotuje ?

Odpowiedz