A skarbnicą historii dawnych i współczesnych jest Marzena Karawiecka, która zajmuje się domowym wypiekiem sękaczy. To wykwintne ciasto pojawi się na wielu świątecznych stołach, ale czy na Sejneńszczyźnie ? Warto posłuchać !
- A
- A
- A
"Wigilijny" sękacz i inne wschodnie historie
Już jutro Wigilia Bożego Narodzenia. Zapraszam do świata zmysłów, smaków i różnych sentymentów. Odwiedzimy panią Jadwigę - Lwowiankę, która kultywuje kresowe święta z nutą zwyczajów ormiańskich. A na ścianie wschodniej w Sejnach dowiemy się o przysmaku, który uwielbiała królowa Bona i po raz pierwszy tam go skosztowała.
Autor:
Anna Kluz- Łoś
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
12:18
Światło w mroku. Monika Dudek o zimie, świętach i powrocie do istoty tradycji
-
12:00
Filozofia na tropie Kevina, który został sam w domu. Co chce nam powiedzieć nieśmiertelny świąteczny klasyk?
-
10:53
W Zakopanem święta w śnieżnej scenerii. Trudne warunki na tatrzańskich szlakach
-
10:22
W Kopalni Soli w Wieliczce oraz Bochni już rozpoczęli świętowanie Bożego Narodzenia
-
09:52
Straż pożarna ostrzega przed pożarami podczas świąt. Winna jest głównie... nieuwaga
-
09:31
Wiek to tylko liczba. Krzysztof Cugowski w świątecznej rozmowie w Radiu Kraków
-
08:59
Car słucha bajek. Putin i samonapędzający się błąd Kremla
-
08:36
Kraków chce w kosmos. Prezydent Miszalski ze specjalną prośbą do premiera Tuska
-
08:15
Ksiądz Kazimierz Sowa: "Żaden polityk nie dostał osobistego zaproszenia na ingres"
-
07:52
Etnografka: Choinka to następczyni podłaźniczki
-
07:32
Mróz i opady śniegu w Małopolsce. W Wigilię będzie chłodno
-
07:15
Życzymy Wam uśmiechu i dobrych emocji! Nadajemy świątecznie