- A
- A
- A
Szampana pijemy z pucharów!
Menu sylwestrowe, czyli szampan i kanapki. Czy to nie profanacja? Absolutnie nie! W XIX wieku, kiedy kanapki wkroczyły na polskie salony, nazywane były tartinkami i stanowiły nieodłączny element każdego eleganckiego przyjęcia, także sylwestrowego. Zachwycała się nimi nawet królowa polskiej kuchni – Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która podkreślała, że przygotowanie wybornych kanapek to sztuka bardzo trudna, gdyż „chcąc je dobrze podać, trzeba umieć i wiedzieć wiele rzeczy”. Jakich rzeczy? O tym z Sylwią Paszkowską rozmawiają badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i mistrz kucharski Wiesław Zuzek.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
13:42
Kiedy dziecko nie nosi nazwiska ojca?
-
13:10
Niebezpieczne zdarzenie w Tarnowie. Dziecko utknęło w konstrukcji na placu zabaw
-
12:49
1,5 promila i brak kontaktu. Nietrzeźwi rodzice opiekowali się niemowlęciem
-
12:27
W jakim kierunku rozwija się Kraków? Prezydent zaprezentował "Raport o stanie Gminy"
-
11:45
Wygodne lato w stylu sportowym – dziecięce trampki i buty, które pokochają mali odkrywcy
-
10:57
Pożar domu i budynku gospodarczego w Skomielnej Czarnej koło Myślenic
-
10:52
Tragedia pod Tarnowem. Znaleziono zwłoki kobiety
-
10:16
Za chwilę sianokosy. A tymczasem...
-
09:47
Nowy rekord liczby przejazdów tunelem na Zakopiance
-
09:32
Kolejne zapadlisko w centrum Olkusza?
-
09:29
Arkadiusz Mularczyk o protestach wyborczych: "To kabaret nakręcany przez Romana Giertycha"
-
07:40
Hakerzy przejęli 16 miliardów haseł – czy mamy powody do paniki?