- A
- A
- A
Szampana pijemy z pucharów!
Menu sylwestrowe, czyli szampan i kanapki. Czy to nie profanacja? Absolutnie nie! W XIX wieku, kiedy kanapki wkroczyły na polskie salony, nazywane były tartinkami i stanowiły nieodłączny element każdego eleganckiego przyjęcia, także sylwestrowego. Zachwycała się nimi nawet królowa polskiej kuchni – Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która podkreślała, że przygotowanie wybornych kanapek to sztuka bardzo trudna, gdyż „chcąc je dobrze podać, trzeba umieć i wiedzieć wiele rzeczy”. Jakich rzeczy? O tym z Sylwią Paszkowską rozmawiają badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i mistrz kucharski Wiesław Zuzek.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:05
Spór o zniszczony bruk wokół sądeckiego ratusza. Sprawa może skończyć się w sądzie
-
21:04
Dorosłe dzieciństwo na dawnej wsi
-
20:24
Zmiany w tarnowskim magistracie. Prezydent miasta: nie chodzi o to, żeby się kogoś pozbyć
-
19:19
"Księża mają problem z własną seksualnością"
-
19:00
Jazzowy Bazar Audycja z 03.10.2024 r.
-
17:08
Zasadne nie chce włączenia części wsi do nowej gminy Szczawa. "Gazdujcie na swoim"
-
16:31
Siła Fotografii: po raz siódmy Nowohuckie Centrum Kultury zamienia się w wielką galerię sztuki
-
15:42
Hałas jest muzyką. Unsound trwa
-
14:39
Z Krakowa do Nowego Sącza w 60 minut. Trwa modernizacja ważnej linii kolejowej