Marc Grossman czyli osiadły w Paryżu nowojorski Żyd, wnuk rosyjskich imigrantów, który dorastając, jadł wiele azjatyckich potraw.
To jedna z perspektyw, których w tym programie będzie więcej. W studiu witam dr hab Annę Jakimyszyn- Gadochę - z Instytutu Judaistyki w Zakładzie Kultury Żydów UJ - judaistkę i jidyszystkę.
- A
- A
- A
"Szabatowe przepisy" Marca Grossmana
Kuchnia żydowska pachnie między innymi gałką muszkatołową, cynamonem, wanilią, skórką cytrynową, octem i cebulą. Zapraszam do świata, gdzie jedzenie jest ściśle powiązane z sacrum i nakazem religii. Wejdziemy w świat szabatowych przepisów Marca Grossmana, ale nie tylko...
Autor:
Anna Kluz- Łoś
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:55
W tym roku stawiamy na energię. Gadafest 2025
-
22:30
W łazience na fortepianie – Katarzyna Sosenko o życiu w domu pełnym staroci
-
20:38
Samochód staranował ogródki kawiarniane w centrum Krakowa
-
19:14
Patostreaming – igrzyska XXI wieku
-
17:45
Czym różnią się świadczenia urlopowe od wczasów pod gruszą?
-
17:19
400 lat klasztoru Franciszkanów w Wieliczce. Nowa wystawa na Zamku Żupnym
-
17:05
Musica Divina ERO CRAS – Adwent w sierpniu
-
16:19
TPN deklaruje pomoc ws. problematycznych niedźwiedzi w Bieszczadach
-
15:53
Biały Miś w nowym wcieleniu. Zakopane walczy z nielegalnymi maskotkami
-
15:47
Autostrada A4 w remoncie. GDDKiA zaleca ostrożność
-
12:10
Gdzie w Małopolsce rodzi się najwięcej dzieci, a gdzie zostaną puste domy?
-
17:45
Jakie mamy powody do dumy narodowej?