Marc Grossman czyli osiadły w Paryżu nowojorski Żyd, wnuk rosyjskich imigrantów, który dorastając, jadł wiele azjatyckich potraw.
To jedna z perspektyw, których w tym programie będzie więcej. W studiu witam dr hab Annę Jakimyszyn- Gadochę - z Instytutu Judaistyki w Zakładzie Kultury Żydów UJ - judaistkę i jidyszystkę.
- A
- A
- A
"Szabatowe przepisy" Marca Grossmana
Kuchnia żydowska pachnie między innymi gałką muszkatołową, cynamonem, wanilią, skórką cytrynową, octem i cebulą. Zapraszam do świata, gdzie jedzenie jest ściśle powiązane z sacrum i nakazem religii. Wejdziemy w świat szabatowych przepisów Marca Grossmana, ale nie tylko...
Autor:
Anna Kluz- Łoś
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
06:46
Uwaga kierowcy: zmiany na ul. Łowińskiego i Kocmyrzowskiej
-
06:03
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 24.01
-
22:05
Chrześcijański antysemityzm. Dwa tysiące lat pogardy, wypędzeń i zbrodni
-
20:42
Mateusz Morawiecki zrzekł się immunitetu. "Wiem, że prawda, prawo i sprawiedliwość zwyciężą"
-
18:52
Prezydent Krakowa o referendum ws. obszaru SCT: "To nie wchodzi w grę"
-
18:34
Ilu Polaków wróci do Polski z USA? Ekspert: „Nie spodziewałbym się masowych deportacji”
-
17:56
Dyrektor Muzeum Krakowa z tytułem Małopolanina Roku
-
17:37
5 Wojskowy Szpital Kliniczny przygotowuje infrastrukturę i personel na wypadek "W"
-
17:36
Kierowcy wreszcie się doczekali. Dziś zostanie otwarty symboliczny początek nowej Sądeczanki
-
16:31
Jeszcze jeden medal Izabeli Marcisz w Turynie
-
16:13
Niedosyt Igi...
-
15:50
Badminton z Grzegorzem Turnauem i noc w Rydlówce. Jak Kraków wspiera WOŚP?