O jajku z naukowego punktu widzenia, o tym co o nim wiemy, a co jeszcze pozostaje tajemnicą rozmawialiśmy z doktorem Krzysztofem Andresem z wydziału hodowli i biologii zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na Wielkanoc
W Przystanku Kulinarnym na Wielkanoc w czasach szczególnego rygoru związanego z pandemią koronawirusa mówiliśmy o jednym z symboli nierozerwalnie związanych z Wielkanocą - jajku, O jajku rozmawialiśmy z punktu widzenia naukowego i kulturowego. Zabraliśmy też Państwa do...kurnika.
Bożena Sawicka, ekspertka od kuchni azjatyckiej, opowiadała o jajkach, jakie na naszych polskich stołach nie goszczą lub goszczą bardzo rzadko.

Odwiedziliśmy też kurnik, w którym szczęśliwe życie wiodą kury zielononóżki. To Słoneczna Zagroda pani Lucyny Gaweł w Woli Batorskiej.

Pani Lucyna pokazała nam też pisklaki zielononóżek, które jak sama mówi z uśmiechem, przypominają jej trochę...dziki.

A na koniec programu zapytaliśmy o Państwa pomysł na jajko.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:21
Barwny korowód przeszedł w deszczu ulicami Krakowa, opowiadając o historii Polski
-
18:55
1. Liga. Tylko remis Wisły przy Reymonta. Puszcza wraca z Wrocławia bez punktów
-
18:03
Śmierć Polki po słowackiej stronie Tatr. Ratownicy górscy dotarli do ciała
-
17:40
Pogoda pokrzyżowała plany piłkarzy. Mecz Wisły Płock z Cracovią został odwołany
-
17:04
Stan zagrożenia atakiem z powietrza odwołany. "Pozostajemy czujni"
-
15:33
Piłkarski wieczór w Radiu Kraków. Transmisje meczów Cracovii, Wisły i Puszczy
-
15:27
Arvo Pärt: 90. urodziny Mistrza!
-
14:21
Awaria terminali płatniczych usunięta. "Jeśli płaciliście dziś kartą, sprawdźcie, czy transakcja nie została naliczona dwa razy"
-
13:37
Szef MON w Krakowie: Operacja NATO, Wschodnia Straż, rozpoczęta
-
12:32
"Kronika Polska 1025 - 2025" - wielkie widowisko historyczne już dziś w Krakowie
-
11:14
IMGW ostrzega przed burzami i intensywnymi opadami. Alerty dla niemal całej Małopolski