O jajku z naukowego punktu widzenia, o tym co o nim wiemy, a co jeszcze pozostaje tajemnicą rozmawialiśmy z doktorem Krzysztofem Andresem z wydziału hodowli i biologii zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na Wielkanoc
W Przystanku Kulinarnym na Wielkanoc w czasach szczególnego rygoru związanego z pandemią koronawirusa mówiliśmy o jednym z symboli nierozerwalnie związanych z Wielkanocą - jajku, O jajku rozmawialiśmy z punktu widzenia naukowego i kulturowego. Zabraliśmy też Państwa do...kurnika.
Bożena Sawicka, ekspertka od kuchni azjatyckiej, opowiadała o jajkach, jakie na naszych polskich stołach nie goszczą lub goszczą bardzo rzadko.
Odwiedziliśmy też kurnik, w którym szczęśliwe życie wiodą kury zielononóżki. To Słoneczna Zagroda pani Lucyny Gaweł w Woli Batorskiej.
Pani Lucyna pokazała nam też pisklaki zielononóżek, które jak sama mówi z uśmiechem, przypominają jej trochę...dziki.
A na koniec programu zapytaliśmy o Państwa pomysł na jajko.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:54
Rekordowy żurek na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Krakowie
-
21:00
Z Raciborowic na sceny świata. Fenomen Orkiestry Wieniawa
-
19:51
Czy maszyna może być osobą? Ex Machina i granice człowieczeństwa
-
19:45
Gdzie kończy się człowiek, a zaczyna maszyna? "Ex Machina"
-
19:11
68-letni rowerzysta potrącony w Woli Rzędzińskiej pod Tarnowem
-
18:00
Nowa kolejka, dobre warunki i tłumy narciarzy. Sezon narciarski oficjalnie otwarty
-
16:49
Coraz bliżej szczepionki na depresję. Co mają wspólnego bakterie z tą chorobą?
-
16:11
Tarnów w świątecznym rytmie, choć pogoda raczej wiosenna
-
16:07
Bożonarodzeniowe jarmarki opanowały Tarnów i region. Weekend pełen świątecznych atrakcji
-
15:52
W niedzielę strajk pracowników sieci marketów Kaufland
-
15:18
Po niemal 20 latach pociągi wrócą na trasę Chabówka – Rabka Zaryte
-
10:51
Psi dar krwi
-
10:50
44. rocznica wprowadzenia stanu wojennego. "Ile czołgów i wojska musieliście wyprowadzić na ulice, żeby mnie wziąć”