Murat Kornaev, mieszkający w Krakowie mistrz świata w parzeniu herbaty mówił o tym co jest najważniejsze w przypadku herbaty, jaka jest najlepsza i jakie pić najlepiej właśnie teraz na jesieni, by wzmocnić odporność i się rozgrzać. Wspominał też czasy, kiedy w jego rodzinnych stronach, niemal w każdym domu była...herbata z grzybka - czyli robiąca dziś oszałamiającą karierę kombucha. Radził jak najlepiej ją zrobić w domu.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny je i pije grzyby
W sobotnim Przystanku Kulinarmym zanurzyliśmy się w jesiennych smakach. Było o tym co nam pomaga w chłodne jesienne wieczory i o tym co jesienią jest najlepsze. Jednym słowem dużo mówiliśmy o herbacie i o...grzybach, czyli nieodłącznych towarzyszach jesieni. Było o herbacie czarnej, zielonej i tej...z grzybem. Był też przepis na fenomenalną zupę grzybową prosto od szefa kuchni. I jak zwykle była propozycja lektury na jesienne wieczory.
Grzybek herbaciany to jeden z takich grzybów, które już znamy, już oswoiliśmy. Miłośnikiem i znawcą grzybów, a przede wszystkim ich przydzania był nasz kolejny gość Hubert Tabak - szef kuchni. Gdy mówil o grzybowej zupie, sosie, przetworach w całym studio aż pachniało grzybami. Podpowiedział między innymi jak najlepiej grzyby oczyszczać, zdradził co można do nich dodać - i było to zaskoczenie. Podzielił się także z Państwem swoim przepisem na zupę grzybową, którą publikujemy poniżej.

ZUPA GRZYBOWA Przepis na 4porcje.
Składniki:
1l wywaru z wędzonych kości wieprzowych.
2 szalotki
1 marchew
0,1kg selera naciowego
1 pietruszka
0,4kg świeżych grzybów, najlepiej mieszanych
Mały pęczek mięty lub natki pietruszki
2 łyzki masła
0,2l dobrej jakości tłustej śmietanki
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i zeszklić na maśle wraz z szalotką. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler naciowy, dolać wywar z kości. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania zabielić śmietanką i doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną miętą lub natka pietruszki, pajdą chlebą lub pieczonym ziemniakiem w łupinie.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był czas by przyy herbacie zasiąść do lektury proponowanej przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem

Komentarze (0)
Najnowsze
-
08:02
Podpalił własny dom, w środku zostawił 92-letniego dziadka i jego opiekuna. Są zarzuty dla 35-latka
-
07:44
Życiu niemowlęcia z kokainą we krwi nie zagraża niebezpieczeństwo
-
07:15
Kim jest Yehuda Prokopowicz, ostatni krakus w Konkursie Chopinowskim? Dwa lata temu grał w Radiu Kraków. WIDEO
-
06:52
Zmiany w ruchu na ul. Mogilskiej. Rusza kolejny etap budowy tramwaju do Mistrzejowic
-
06:29
Środa w Małopolsce z przelotnym deszczem. Noc przyniesie ochłodzenie i miejscami przejaśnienia
-
06:01
Nie będzie lewoskrętu w ul. Mazowiecką na Alejach Trzech Wieszczów. ZDMK rezygnuje z budowy
-
22:30
Odkąd mężczyźni zaczęli myć ręce, kobiety przestały umierać
-
20:59
Ponad 900 autorów i 1250 spotkań. Kraków przygotowuje się do Międzynarodowych Targów Książki
-
19:07
Zderzenie dwóch samochodów w Wieliczce. Zakończyły się utrudnienia dla kierowców
-
18:43
Ruczaj: najgorzej zorganizowane osiedle w Krakowie. "Trudne do rewitalizacji"
-
18:32
FPV na Ukrainie: inteligentny dron kamikadze czy amunicja krążąca?
-
20:51
Poezja w piosenkach, czyli autobiograficzna opowieść Michała Zabłockiego