Murat Kornaev, mieszkający w Krakowie mistrz świata w parzeniu herbaty mówił o tym co jest najważniejsze w przypadku herbaty, jaka jest najlepsza i jakie pić najlepiej właśnie teraz na jesieni, by wzmocnić odporność i się rozgrzać. Wspominał też czasy, kiedy w jego rodzinnych stronach, niemal w każdym domu była...herbata z grzybka - czyli robiąca dziś oszałamiającą karierę kombucha. Radził jak najlepiej ją zrobić w domu.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny je i pije grzyby
W sobotnim Przystanku Kulinarmym zanurzyliśmy się w jesiennych smakach. Było o tym co nam pomaga w chłodne jesienne wieczory i o tym co jesienią jest najlepsze. Jednym słowem dużo mówiliśmy o herbacie i o...grzybach, czyli nieodłącznych towarzyszach jesieni. Było o herbacie czarnej, zielonej i tej...z grzybem. Był też przepis na fenomenalną zupę grzybową prosto od szefa kuchni. I jak zwykle była propozycja lektury na jesienne wieczory.
Grzybek herbaciany to jeden z takich grzybów, które już znamy, już oswoiliśmy. Miłośnikiem i znawcą grzybów, a przede wszystkim ich przydzania był nasz kolejny gość Hubert Tabak - szef kuchni. Gdy mówil o grzybowej zupie, sosie, przetworach w całym studio aż pachniało grzybami. Podpowiedział między innymi jak najlepiej grzyby oczyszczać, zdradził co można do nich dodać - i było to zaskoczenie. Podzielił się także z Państwem swoim przepisem na zupę grzybową, którą publikujemy poniżej.

ZUPA GRZYBOWA Przepis na 4porcje.
Składniki:
1l wywaru z wędzonych kości wieprzowych.
2 szalotki
1 marchew
0,1kg selera naciowego
1 pietruszka
0,4kg świeżych grzybów, najlepiej mieszanych
Mały pęczek mięty lub natki pietruszki
2 łyzki masła
0,2l dobrej jakości tłustej śmietanki
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i zeszklić na maśle wraz z szalotką. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler naciowy, dolać wywar z kości. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania zabielić śmietanką i doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną miętą lub natka pietruszki, pajdą chlebą lub pieczonym ziemniakiem w łupinie.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był czas by przyy herbacie zasiąść do lektury proponowanej przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem

Komentarze (0)
Najnowsze
-
21:13
Od poniedziałku ważne zmiany dla pasażerów krakowskiej komunikacji miejskiej
-
21:05
Czym są parafilie seksualne?
-
18:43
Tu czas się zatrzymał. Tak żyli, pracowali i świętowali dawni mieszkańcy Sądecczyzny
-
17:28
Prezydent podpisał zgodę ws. wojsk NATO w Polsce w ramach operacji Wschodnia Straż
-
16:34
Lista Niezapomnianych Przebojów nr 1583 z 14.09.2025
-
16:31
RAJSKA REPUBLIKA NA OCEANIE
-
14:52
Możliwość uzyskania wsparcia przez grupy producentów rolnych i organizacje producentów
-
14:28
Samolot wypadł z pasa w Balicach. Wstrzymane lądowania i odloty
-
14:14
A w urodziny MPK kierowcy pobiegli... do zajezdni
-
13:03
Sprzątanie brzegów Jeziora Rożnowskiego
-
12:30
Seria wypadków i kolizji na drogach w regionie. Warunki są fatalne, kierowcy - noga z gazu!
-
11:21
Czy szczęście można znaleźć w lesie?