Jak mówili nam Hanna i Wojciech Komperdowie i Stanisław Skubisz praca na hali z owcami to praca od bardzo wczesnego poranka do wieczora.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na "oscypkowej" hali
Oscypki to jeden z ulubionych serów Polaków. Nie każdy jednak wie, że są niezwykle cenne. Są jednym z trzech polskich produktów w Światowej Arce Smaku, projekcie ekologicznym, który za cel postawił sobie zachowanie dla potomności najlepszych i najbardziej niezwykłych produktów kulinarnych w niezmienionej formie. Oscypki kojarzą sie nam z Tatrami, ale bacówki wyrabiające sery z owczego mleka rozsiane są nie tylko na Podhalu. W sobotnim Przystanku Kulinarnym byliśmy na Hali Majerz w Pienińskim Parku Narodowym, gdzie także powstają oscypki, redykołki, bundz czy żentyca. Z bacówki Wojciecha Komperdy pochodzą oscypki, którymi zajadał się następca brytyjskiego tronu książę Karol, a także prymas Polski Józef Glemp, czy metropolita krakowski arcybiskup Marek Jędraszewski.



Bacowie Wojciech Komperda i Stanisław Skubisz pokazali nam bacówkę - miejsce, gdzie powstają sery i nie tylko. By powstał idealny ser potrzeba wiele pracy i.....serca.
Przystanek Kulinarny na Hali Majerz w Pienińskim Parku Narodowym.
Zdradzili nam też po czym poznać dobrego oscypka.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też książkowa propozycja i Paulina Bandura z krakowskiej księgarni Pod Globusem.
crop_free
1
/ 7
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
15:33
Piłkarski wieczór w Radiu Kraków. Transmisje meczów Cracovii, Wisły i Puszczy
-
15:27
Arvo Pärt: 90. urodziny Mistrza!
-
14:21
Awaria terminali płatniczych usunięta. "Jeśli płaciliście dziś kartą, sprawdźcie, czy transakcja nie została naliczona dwa razy"
-
13:37
Szef MON w Krakowie: Operacja NATO, Wschodnia Straż, rozpoczęta
-
12:32
"Kronika Polska 1025 - 2025" - wielkie widowisko historyczne już dziś w Krakowie
-
11:14
IMGW ostrzega przed burzami i intensywnymi opadami. Alerty dla niemal całej Małopolski
-
11:09
Agropromocja w Starym Sączu
-
10:28
W Limanowej sucho, skąd wziąć wodę? Gmina ma pomysły
-
10:12
Ostre, śliskie, parzące, lodowate...czy one wiedzą o zagrożeniu?
-
09:25
Pociągi, tory i dworce - fascynująca wystawa makiet kolejowych w Cogiteonie
-
08:47
Kotka "Aksamitka" szuka domu poprzez Klinikę Zdrowego Chomika
-
07:33
Uwaga kierowcy - nowa organizacja ruchu na Wzgórzach Krzesławickich
-
07:04
Sobota w Małopolsce zapowiada się ciepła, ale z przewagą chmur