|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

#NieMarnuj - akcja w Przystanku Kulinarnym

Jedenaste – NIE MARNUJ. Jedzenia, zdrowia, czasu, pieniędzy. Podziel się. To główne motto akcji społecznej Radia Kraków i grudniowych programów Przystanek Kulinarny. Zachęcamy, by nie marnować żywności, by jej nie wyrzucać. By się dzielić – jedzeniem, ale nie tylko, bo dzielić można się wieloma rzeczami. Radio Kraków dokłada też swoją cegiełkę w dzieło nie marnowania żywności i dzielenia się z innymi – w tym miesiącu zbieramy produkty żywnościowe dla Kuchni świętego Brata Alberta przy ulicy Dietla 48 w Krakowie. W holu Radia Kraków stanęły już kosze – można przynieść suchą żywność, przyprawy. Na pewno trafią do potrzebujących. W grudniowych programach Przystanek podpowiadamy też jak z resztek, które nam zostają wyczarować smaczne potrawy, a pomagają nam w tym ambasadorzy naszej akcji #NieMarnuj: Miłosz Kowalski szef kuchni restauracji L'atmosphere, Ulla Pałka, prowadząca blog „Kuchnia na Wzgórzu” i Anna i Piotr Wlezień, prowadzący blog „Życie od Kuchni”.

NIE MARNUJ – odsłona druga

W programie 9 grudnia rozmawialiśmy o tym jak ważne jest by nie marnować jedzenia, bo inni mają go mało, albo w ogóle. Błażej Strzelczyk, dziennikarz Tygodnika Powszechnego, jeden z głównych pomysłodawców inicjatywy Zupa na Plantach w Krakowie, oraz kierownik działającego raptem od dwóch miesięcy Domu dla Bezdomnych Chorych w Medyni Głogowskiej podkreślał, że można się dzielić nie tylko żywnością, bo jak mówił ważne jest by tym, którzy potrzebują pomocy dawać coś niematerialnego – ciepło, zainteresowanie i zrozumienie. Odwiedziliśmy małą lokalną inicjatywę, której ideą jest właśnie dzielenie się – krakowskie Jadłodzielnie. To projekt polegający na tym, że ustawionych w mieście lodówkach można zostawić żywność, której już nie potrzebujemy – ale można też z lodówki wziąć produkty, gdy już nie mamy co do garnka włożyć. Zajrzeliśmy do kuchni świętego Brata Alberta w Tarnowie – bo również tarnowianie mogą się włączyć do akcji społecznej Radia Kraków #NieMarnuj i do naszego tarnowskiego studia przynieść produkty, które przekażemy do kuchni dla ubogich przy klasztorze Ojców Bernardynów.  Gościem w studio była też ambasadorka naszej akcji #NieMarnuj Ulla Pałka – przyniosła resztkowe chipsy z….obierków ziemniaków, zaostrzając apetyt wszystkich w Radio. Podpowiedziała też jak z tego co jest w lodówce można zrobić przepyszne i pożywne śniadanie (przepis na jej omlet, a także inne resztkowe przepisy ambasadorów naszej akcji można znaleźć tutaj).

 I oczywiście mówiliśmy o SPECJALNYM DNIU KULINARNYM w Radio Kraków.  On już w najbliższą sobotę, 16 grudnia od 10:30 w holu Radia Kraków. Będą pokazy ambasadorów naszej akcji #NieMarnuj - na żywo, będzie można z nimi porozmawiać, zobaczyć jak coś zrobić z niczego. Na to spotkanie trzeba wziąć... dobry humor i nic więcej. Udział w imprezie jest bezpłatny - na uczestników czekają niespodzianki - w postaci na przykład Pamiątek Smaku. Proszę się zgłaszać - adres przystanek@radiokrakow.pl - imię nazwisko numer telefonu - będziemy się z państwem kontaktować .

 

#NieMarnuj - posłuchaj programu Przystanek Kulinarny

NIE MARNUJ – odsłona pierwsza.

W programie 2 grudnia odwiedziliśmy Kuchnię Brata Alberta w Krakowie, która codziennie karmi ponad trzysta osób gotując pożywne zupy. O tym jaki ogrom jedzenia się marnuje rozmawialiśmy z Beatą Ciepłą, przewodniczącą Banku Żywności w Krakowie. Naszym gościem był  też  psycholog społeczny, doktor Rafał Abramciów, kierownik Katedry Psychologii Uniwersytetu Pedagogicznego, który mówił dlaczego ludzie sobie pomagają, czy robimy to bezinteresownie, w jaki sposób zachęcać do pomagania innym i czym najchętniej się dzielimy. Mówiliśmy o Wielkiej Akcji Ślinienia Patyczków – akcji pobierania materiału do banku dawców szpiku, akcji tatamaraka zainicjowanej przez siedmioletnią Matyldę, by  ratować chorego na białaczkę tatę – lekarza. Ambasadorzy naszej akcji #NieMarnuj przygotowali dla Państwa pierwsze podpowiedzi i przepisy na smakołyki z resztek (można je znaleźć tutaj). I była jak zwykle Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem z książkową propozycją – jak najbardziej w temacie – „Zero Waste”.

100%
0%