|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przepisy resztkowe akcji #NieMarnuj

Włącz Akcję #NieMarnuj... Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy... To główna idea akcji społecznej Radia Kraków. Kupujemy dużo za dużo wszystkiego, zwłaszcza jedzenia i w większości przypadków trafia ono potem do kosza. I wcale nie dlatego, że jest zepsute, tylko po prostu kupiliśmy za dużo . A przecież z resztek, które zostają nam po przygotowywaniu posiłków można wyczarować prawdziwe cuda. Wystarczy chcieć. Wystarczy pomyśleć. I wystarczy wziąć przykład. Na tej stronie znajdą Państwo przepisy na wykorzystanie resztek żywności, przygotowane specjalnie przez ambasadorów naszego przedsięwzięcia: Miłosza Kowalskiego, szefa kuchni restauracji L'atmosphere (Kraków-Balice), Ulli Pałki, prowadzącej blog „Kuchnia na Wzgórzu” oraz Anny i Piotra Wlezień, prowadzących blog "Życie od Kuchni"

 

 

PRZEPIS Z WYKORZYSTANIEM RESZTEK WARZYW, GRZYBÓW, SERÓW I WĘDLIN przygotowany przez Annę Wlezień

 

FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI

składniki:

6 ziemniaków

farsz:

* kilka pieczarek, a w sezonie na grzyby możecie dodać prawdziwki, kozaki, podgrzybki lub inne grzyby które akurat uda się wam znaleźć w lesie, a jest ich za mało by ugotować z nich zupę

* 2 cebule

* resztki pieczonego mięsa lub wędlin

* resztki warzyw np. 0,5 papryki, kawałek cukinii, kawałek dyni

* resztki serów, które znajdziecie w lodówce; mogą być to sery w różnych gatunkach: sery żółte, sery pleśniowe, mozzarella

* sól

* świeżo zmielony czarny pieprz

* 0,5 papryczki chili (jeśli macie) lub ostra papryka w proszku do smaku

* 3 łyżki oleju rzepakowego

wykonanie:

Ziemniaki starannie myjemy i gotujemy w mundurkach; mają pozostać półtwarde.

farsz:

Resztki pieczonego mięsa lub wędlin, pieczarki (lub grzyby), cebulę oraz kawałki warzyw - paprykę, dynie, cukinię (dowolne lub wszystkie po kawałku) kroimy w kostkę; papryczkę chili kroimy w plasterki i pozbawiamy pestek. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Przez 3 minuty smażymy na nim cebulę, dodajemy pieczarki (grzyby) i dusimy je do odparowania wody. Dodajemy paprykę, pół papryczki chili i całość dusimy przez kolejne 3 minuty. Farsz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podgotowane ziemniaki kroimy w poprzek na połówki, wydrążamy z ich środka część miąższu tworząc ziemniaczane miseczki o grubości około 1 cm. Napełniamy je farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i pieczemy 15 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ziemniaki posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. W tym czasie ser się rozpuści i stworzy chrupiącą skorupkę na ziemniakach.

 

PRZEPIS Z WYKORZYSTANIEM BARDZO DOJRZAŁYCH OWOCÓW I RESZTEK UGOTOWANEJ KASZY JAGLANEJ przygotowany przez Annę Wlezień

DIETETYCZNE CRUMBLE

składniki na 2 porcje:

200 g dowolnych owoców świeżych lub mrożonych. Wykorzystajcie: truskawki, maliny, agrest, czarną porzeczkę, wiśnie, śliwki (możecie wykorzystać jeden gatunek owoców lub dowolną ich mieszankę)

świeży imbir - kawałek wielkości 1,5 cm

3/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu

dietetyczna kruszonka :

3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka pestek dyni

1 łyżeczka pestek słonecznika

1 łyżka otrębów

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka masła

wykonanie:

Do miseczki przekładamy ciepłą, ugotowaną jaglaną kaszę i dodaję pozostałe składniki kruszonki (płatki zbożowe, otręby, nasiona, miód i masło). Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

Do owoców wsypujemy cynamon, grubo mielony pieprz i dodajemy świeży imbir utarty na drobniutkim tarle; dokładnie mieszamy i przekładamy do 2 żaroodpornych naczyń o pojemności 250 ml (do pieczenia możecie wykorzystać również jedno większe naczynie).

Owoce przykrywamy warstwą dietetycznej kruszonki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 20 min (do zrumienienia kruszonki na złoty kolor).

Podajemy ciepłe, udekorowane łyżeczką naturalnego jogurtu i owocami.

Te przepisy, a także wiele innych porad na blogu Anny i Piotra Wlezień "Życie od Kuchni"  http://ankawell.blogspot.com/

 

GNOCCHI Z DYNIĄ - PYSZNY DODATEK DO OBIADU - przepis przygotowany przez Ullę Pałkę

składniki:

6 ugotowanych ziemniaków

2 kawałki dyni upieczone ( sądzę że było to około 20dkg )

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

10 dkg mąki

+ dwie łyżki masła

wykonanie:

Ziemniaki w garnku rozgniotłam, dodałam dynię wszystko razem porządnie wyrobiłam rękami. Czosnek obrałam i drobniutko pokroiłam dodałam do ziemniaków. Doprawiłam całość solą i pieprzem, dodałam mąkę i znowu całość wyrobiłam rękami. Masę uformowałam w rulon z którego robiłam małe podłużne kluski.

W garnku zagotowałam wodę i wrzucałam na wrzątek kluski. Ugotowane odłożyłam na formę na której położyłam papier do pieczenia. Kluski w stawiłam do nagrzanego piekarnika z opcją górnego grzania. Położyłam na nich kawałeczki masła i podpiekłam.

Podałam je z małymi mięsnymi kuleczkami czyli mielonymi kotlecikami uformowanymi w kulki.

Więcej pyszności na blogu Ulli Pałki "Kuchnia na Wzgórzu" http://kuchnianawzgorzu.pl/

 

 

TARTA  Z CHLEBA  przepis Miłosza Kowalskiego

Klasyczne ciasto kruche  proporcja  3 mąka -2 tłuszcz-1cukier  na foremkę  do tarty 28cm

odpiec w temperaturze  170 stopni 

Chałka  lub brioszka 350g

Śmietana 36% 350ml

Orzechy  włoskie 100g

Syrop klonowy400g

Jaja 3szt 

Powyższe składniki   zmiksować w termomixsie  wlać do  od pieczonej formy  i  zapiekać jeszcze przez  45minut. Pozostawić  do  ostudzenia. Serwować z lodami lub dobrą kawą.

 

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI, JAJKIEM i RYBĄ przepis Miłosza Kowalskiego

Składniki:
ok. 800 g filetów białych ryb (np.: dorsz, mintaj)
3 i 1/2 szklanki mleka
ok. 6 dużych ziemniaków
pół brokuła lub szklanka groszku mrożonego
3 jajka ugotowane na twardo
2 liście laurowe
4-5 goździków
6 łyżek masła
4 łyżki mąki
pęczek pietruszki lub koperku
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
3 garście tartego sera (np. cheedara)
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części (jak na zupę) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wstawiamy też 3 jajka do ugotowania na twardo. W tym samym czasie, rozmrożone i posolone filety układamy na patelni lub w garnku i zalewamy 3 szklankami mleka. Do mleka dodajemy liście laurowe oraz goździki. Gotujemy do miękkości ryby przez ok. 10 minut. Rybę wyławiamy, natomiast nie wylewamy mleka – pozbywamy się tylko goździków i liści. Rybę układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Posypujemy ją mrożonym groszkiem lub układamy na niej małe różyczki brokuła. Ugotowane jajka rozdrabniamy w melakserze lub drobno kroimy w kostkę i posypujemy rybę. Wierzch posypujemy pokrojoną pietruszką lub koperkiem. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Podczas rozgniatania dodajemy 2 łyżki masła oraz stopniowo dolewamy pół szklanki mleka. Na końcu puree solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką. Do garnka wrzucamy 4 łyżki masła i 4 łyżki mąki na beszamel. Smażymy, ciągle mieszając, aż zaczną skwierczeć. Dolewamy po trochu mleka z gotowania ryby – masa zacznie szybko gęstnieć. Musimy ją ciągle mieszać i dolewać mleka. Gdy mleko się skończy, gotujemy jeszcze przez 15 minut, nie zapominając, żeby mieszać co jakiś czas. Na końcu dodajemy garść żółtego sera, solidnie solimy i pieprzmy, oraz przyprawiamy gałką muszkatałową oraz sokiem z cytyny – wg uznania.  Beszamelem zalewamy rybę. Na wierzchu układamy puree tak, aby przykryć całą zapiekankę. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 200ºC (lub w 180 z termoobiegiem) przez ok. 30 minut.

 

SAŁATKA Z PĘCZAKU przepis przygotowany przez Annę Wlezień

Podstawą tej sałatki jest ugotowana wcześniej kasza pęczak, której nie wykorzystaliśmy podczas wczorajszego obiadu. Przepis jest tylko bazą i można go dowolnie modyfikować wzbogacając o produkty, które mogą zmarnować się w waszym domu.
 
Składniki :
* 1,5 szklanki ugotowanego na sypko pęczaku 
* 200 g pieczonej dyni
* 1/2 szklanki pestek z dyni
* garść włoskich orzechów
* 1 czerwona papryka
* 1 czerwona cebula
* 1/2 pęczka zielonej cebulki
* 1/2 pęczka natki pietruszki 
* 100 g sera -  Czasem zostaje nam kawałek sera góralskiego - w sezonie jest oscypek lub serek gazdowski (gołka) lub na przykład bundz wędzony. Takie sery świetnie nadają się do tej sałatki. Można wykorzystać również inne gatunki sera, które akurat zaczynają wam osychać w lodówce.
* 1 małe awokado lub pół dużego owocu (opcjonalnie)
 
SOS DO SAŁATKI 

składniki :
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* 1 łyżka oleju z pestek dyni
* 1 łyżka miodu (miód gryczany ale można wykorzystać też inny gatunek)
* 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

wykonanie:
Do sałatki wykorzystujemy ugotowaną kaszę pęczak, która została nam na przykład z obiadu.
Jak ugotować pęczak?
Przed ugotowaniem pęczak należy bardzo dokładnie wypłukać. Gotujemy go "na sypko" stosując proporcję wody do pęczaku 3:1 (jedną szklankę pęczaku zalewamy 3 szklankami wody). Do gotowania dodajemy trochę soli Kaszę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu odparowania wody. 
Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie musimy do niej zaglądać i sprawdzać stopień jej miękkości (różne gatunki dyni różnią się od siebie twardością miąższu). Po upieczeniu dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Zieloną cebulkę i natkę pietruszki drobno siekamy. Pestki dyni i orzechy włoskie wrzucamy na gorącą, suchą patelnię i prażymy przez około 3-4 minuty. Ser kroimy w kostkę. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Tę czynność wykonujemy jako ostatnią tuż przed dodaniem sosu do sałatki (awokado pozostawione bez kontaktu z pestką szybko ciemnieje).
SOS :  Wszystkie składniki sosu wlewamy do miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy (możemy to robić również np w zamkniętym słoiku energicznie nim potrząsając) W salaterce łączymy wszystkie składniki sałatki, dodajemy sos i delikatnie mieszamy.
 

JABŁKA PIECZONE Z NADZIENIEM Z KASZY JAGLANEJ przepis przygotowany przez Annę Wlezień

składniki:
* 4 jabłka
* 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
* 1/2 szklanki orzechów włoskich
* 1/2 szklanki suski sechlońskiej
* 2 łyżki miodu (polecamy spadziowy, ale można wykorzystać również miód w innym gatunku)

farsz: 
Ostudzoną kaszę mieszamy z miodem, pokrojoną drobno suską sechlońską oraz uprażonymi i posiekanymi orzechami; mieszamy.

wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ścinamy górną część jabłek (plaster o grubości około 1,5 cm); zachowujemy go. Wydrążamy środek jabłek (w tym gniazda nasienne), napełniamy je farszem i przykrywamy ściętymi wcześniej kapeluszami z ogonkiem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce około 25 minut. Podajemy na ciepło.
 

Te przepisy, a także wiele innych porad na blogu Anny i Piotra Wlezień "Życie od Kuchni"  http://ankawell.blogspot.com/

 

OMLET NA  ŚNIADANIE przepis przygotowany przez Ullę Pałkę

składniki:

2 jajka
1/2 niedużej cebuli
kawałek mozzarelli
3 plasterki szynki
1 pomidor
sól / pieprz do smaku
pietruszka natka ( u mnie suszona )
olej rzepakowy / słonecznikowy

wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę albo w piórka jak wolisz.  Plasterki szynki kroimy w kostkę, pomidora w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, szynkę i pomidora. W osobnej miseczce mieszamy jajka. Gdy na naszej patelni wszystko się podsmaży przekładamy to do wymieszanych jajek, do naszej masy dodajemy porwaną na mniejsze kawałki mozarellę, doprawiamy  i całość wylewamy na patelnię.

Smażymy na nie za dużym ogniu, gdy góra się zetnie możemy omlet przewrócić na drugą stronę. Ja to robię zsuwając go na talerz i przekładając to górną warstwą tym razem do dołu. Podsmażamy jeszcze przez 2 minuty.

Podajemy na talerz i posypujemy pietruszką.

Więcej pyszności na blogu Ulli Pałki "Kuchnia na Wzgórzu" http://kuchnianawzgorzu.pl/

 

PASTA Z AVOCADO I POMIDORÓW - przepis przygotowany przez Ullę Pałkę

składniki:

1 avocado
1 ząbek czosnku
1 pomidor
pół pęczka natki pietruszki
pieprz

Avocado kroimy uważając na pestkę na pół, miąższ wyciągamy łyżką i przekładamy do blendera *. Czosnek obieramy i wrzucamy do avocado, z pomidorem postępujemy tak samo, dodajemy też natkę i całość dokładnie blendujemy, doprawiamy pieprzem i gotowe.

*nie masz blendera – pokrój wszystko bardzo drobno i wymieszaj.

Ja pastę podałam z kromkami chleba zgrillowanymi.

Więcej smakowitych przepisów  na blogu Ulli Pałki "Kuchnia na Wzgórzu" http://kuchnianawzgorzu.pl/

 

POMYSŁY NA PASTY KANAPKOWE - propozycje przygotowane przez Annę Wlezień

* pasta jajeczna I: jajka na twardo + drobno posiekana cebula + zielona cebulka i/lub natka pietruszki + odrobina majonezu + sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

* pasta jajeczna II: jajka na twardo + drobno posiekana cebula + drobno pokrojone resztki wędlin + posiekany szczypiorek + odrobina majonezu + sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
 
* pasta z sera białego I: ser biały + drobno pokrojone warzywa: cebula, rzodkiewka, papryka, pomidory, ogórki (w dowolnych kombinacjach) + zielona cebulka + odrobina jogurtu naturalnego + sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

* pasta z sera białego II: ser biały + drobno pokrojone resztki wędlin + drobno pokrojone resztki sera żółtego + posiekane zioła + odrobina jogurtu naturalnego + świeżo zmielony pieprz

* pasta rybna I: resztki ryby wędzonej + resztki sera białego + posiekana cebulka zielona + świeżo zmielony pieprz

* pasta rybna II: resztki ryby w puszce (w oleju lub pomidorach)   + resztki sera białego + pokrojona w drobną kostkę cebulka + świeżo zmielony pieprz

pasta z resztek wędlin i serów: drobno pokrojone resztki wędlin i serów + odrobina majonezu + posiekane warzywa (cebula, szczypiorek, papryka)

* pasta pieczarkowa: starte pieczarki podsmażone z cebulą na oleju + drobno pokrojone resztki wędlin (lub sera) + sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Pasty kanapkowe doprawiajcie do smaku ulubionymi ziołami, papryką w proszku (ostrą, słodką) czy czosnkiem zmiażdżonym w wyciskarce.

Wiele innych porad i inspiracji jak wykorzystać resztki wędlin czy ryb można znaleźć na bloku Anny Anny i Piotra Wlezień "Życie od Kuchni"  http://ankawell.blogspot.com/

 

MIĘSNE QUICHE - przepis Miłosza Kowalskiego

składniki:

400g resztek mięs  pieczonych lub wędlin
150g mąki pszennej,
150g mąki tortowej,
150g masła,
100ml śmietanki 30%,
2 jajka,
woda, olej,
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
 

wykonanie:

Z mąki, masła, 1 żółtka i odrobiny wody, oleju i soli zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je i układamy w okrągłej formie (jeśli ktoś nie posiada specjalnej formy do tart polecam zwyczajną tortownicę) tworząc „kołnierz”. Następnie nakłuwamy ją w kilku miejscach widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Śmietankę ubijamy z jajkami na gładką masę, po czym doprawiamy ją solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Następnie rozkładamy równomiernie nasze resztki z wigilii na naszym quiche i zalewamy je masą śmietanowo – jajeczną. Pieczemy jeszcze 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

100%
0%