Kuchnia regionalna
W kuchni regionalnej: cyr, bryjka lub góralski budyń
Czy wiecie dlaczego Stary Sącz nazywany jest Bryjowem a jego mieszkańcy Bryjowiakami? Wszystko z powodu bryjki starosądeckiej, tradycyjnej zupy sporządzanej z mąki razowej, okraszanej skwarkami. Ta stara regionalna potrawa doczekała się kilku terminów. Oficjalnie nazywana jest cyrem, jednak lokalni mieszkańcy wolą na nią mówić bryjka albo góralski budyń. Jak ją przyrządzić, opowiedział sołtys Dariusz Weber, który reprezentował wieś Mostki na zorganizowanym w niedzielę pikniku regionalnym w Starym Sączu. Posłuchaj:
Sezon na chłodnik czas rozpocząć
"Chłodnik litewski robi się na wywarze z młodej botwinki. Nie trzeba nic więcej dodawać. Dopiero do zimnego wywaru można dodać zielonego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorku lub koperku. I oczywiście zsiadłe mleko" - mówi Halina Łyp.
Najnowsze
-
19:59
Seria tragicznych wypadków na małopolskich drogach. Nie żyją trzy osoby
-
18:55
Popularny youtuber Budda zatrzymany przez CBŚP. Ekspertka: na pewno sprawa jest bardzo poważna
-
18:34
Najlepsze miejsca na jesienny wypoczynek z Lotniska Katowice
-
18:28
Prestiż nauczyciela to nie tylko kwestia wyższych pensji
-
16:23
Co to znaczy, że Karta Nauczyciela ma pierwszeństwo przed Kodeksem pracy?
-
15:52
Zaginęła Małgorzata Grzeszczak. RYSOPIS, ZDJĘCIE
-
15:26
Konserwacja "Czwórki" jak detektywistyczne dochodzenie
-
15:11
Legendarny obraz odzyskał pierwotną kolorystykę
-
15:08
"Weź się w garść", ale jak?
-
15:06
"Wielkie nadzieje" i dickensowski niepokój
-
14:46
Wielkie Dickensowskie pytania i „Wielkie nadzieje”. I kobiety, które są cieniem