Kuchnia regionalna
W kuchni regionalnej: cyr, bryjka lub góralski budyń
Czy wiecie dlaczego Stary Sącz nazywany jest Bryjowem a jego mieszkańcy Bryjowiakami? Wszystko z powodu bryjki starosądeckiej, tradycyjnej zupy sporządzanej z mąki razowej, okraszanej skwarkami. Ta stara regionalna potrawa doczekała się kilku terminów. Oficjalnie nazywana jest cyrem, jednak lokalni mieszkańcy wolą na nią mówić bryjka albo góralski budyń. Jak ją przyrządzić, opowiedział sołtys Dariusz Weber, który reprezentował wieś Mostki na zorganizowanym w niedzielę pikniku regionalnym w Starym Sączu. Posłuchaj:
Sezon na chłodnik czas rozpocząć
"Chłodnik litewski robi się na wywarze z młodej botwinki. Nie trzeba nic więcej dodawać. Dopiero do zimnego wywaru można dodać zielonego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorku lub koperku. I oczywiście zsiadłe mleko" - mówi Halina Łyp.
Najnowsze
-
12:20
Pracownicy szpitala Narutowicza z połową wynagrodzenia. Wiceprezydent Kracik: "To skandal"
-
11:37
Nowa przeprawa na Wiśle już nabiera kształtów
-
11:16
Czy trzeba mieć zgodę drugiego rodzica na wyjazd z dzieckiem na wakacje?
-
11:11
Na jakich zasadach w Krakowie w komunikacji miejskiej można podróżować ze zwierzętami?
-
10:58
Ruszyły wypłaty renty wdowiej. "Jak ktoś złoży wniosek do końca lipca, dostanie świadczenie z wyrównaniem"
-
10:55
Na razie nie poznamy proponowanych wariantów trasy S7 z Krakowa do Myślenic
-
10:02
Przez kilka dni przypominała oblężoną twierdzę. W Starej Wsi życie wraca do normy. ZDJĘCIA
-
09:48
"Wszystko się zgadza i nic nie pasuje" - w galerii Krakowskiej Huty Szkła - Lipowa 3
-
09:32
Reprezentacja Polski w blind-footballu walczy na mistrzostwach Europy. Gole strzela nasz radiowy kolega
-
09:28
Lasy dla życia
-
08:55
Dwa dni bez dorożek na Rynku Głównym w Krakowie. Będzie za gorąco