Kuchnia regionalna
W kuchni regionalnej: cyr, bryjka lub góralski budyń
Czy wiecie dlaczego Stary Sącz nazywany jest Bryjowem a jego mieszkańcy Bryjowiakami? Wszystko z powodu bryjki starosądeckiej, tradycyjnej zupy sporządzanej z mąki razowej, okraszanej skwarkami. Ta stara regionalna potrawa doczekała się kilku terminów. Oficjalnie nazywana jest cyrem, jednak lokalni mieszkańcy wolą na nią mówić bryjka albo góralski budyń. Jak ją przyrządzić, opowiedział sołtys Dariusz Weber, który reprezentował wieś Mostki na zorganizowanym w niedzielę pikniku regionalnym w Starym Sączu. Posłuchaj:
Sezon na chłodnik czas rozpocząć
"Chłodnik litewski robi się na wywarze z młodej botwinki. Nie trzeba nic więcej dodawać. Dopiero do zimnego wywaru można dodać zielonego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorku lub koperku. I oczywiście zsiadłe mleko" - mówi Halina Łyp.
Najnowsze
-
20:49
SOP zneutralizowała drona nad Belwederem. Zatrzymano dwóch obywateli Białorusi
-
19:34
Kaczyński w Krakowie: zmiana traktatów UE zagrożeniem dla suwerenności Polski
-
18:03
Tragiczny wypadek w Tatrach. Turysta spadł ze szlaku
-
17:52
Improwizacja, intuicja i interakcja. Znamy program Sacrum Profanum 2025.
-
17:50
Kiedy w akcję wkracza komornik, a kiedy syndyk?
-
15:47
Samolot wypadł z pasa. Kraków Airport sprowadził sprzęt z Czech, wkrótce kupi własny
-
15:37
Zmiany w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Rodzice zaniepokojeni
-
14:34
Minister Kosiniak-Kamysz: w Krakowie powstaną wojska medyczne
-
14:13
Kiedy troska rodzica zamienia się w pułapkę?
-
13:23
Prof. Janusz Majcherek: Nawrocki nie musi się liczyć z Jarosławem Kaczyńskim
-
13:10
Przebudowa przejazdu kolejowego na ulicy Kolejowej w Nowym Sączu
-
12:40
Czym są komysze?