Kuchnia regionalna
W kuchni regionalnej: cyr, bryjka lub góralski budyń
Czy wiecie dlaczego Stary Sącz nazywany jest Bryjowem a jego mieszkańcy Bryjowiakami? Wszystko z powodu bryjki starosądeckiej, tradycyjnej zupy sporządzanej z mąki razowej, okraszanej skwarkami. Ta stara regionalna potrawa doczekała się kilku terminów. Oficjalnie nazywana jest cyrem, jednak lokalni mieszkańcy wolą na nią mówić bryjka albo góralski budyń. Jak ją przyrządzić, opowiedział sołtys Dariusz Weber, który reprezentował wieś Mostki na zorganizowanym w niedzielę pikniku regionalnym w Starym Sączu. Posłuchaj:
Sezon na chłodnik czas rozpocząć
"Chłodnik litewski robi się na wywarze z młodej botwinki. Nie trzeba nic więcej dodawać. Dopiero do zimnego wywaru można dodać zielonego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorku lub koperku. I oczywiście zsiadłe mleko" - mówi Halina Łyp.
Najnowsze
-
09:42
Awaria wodociągu na al. Słowackiego w Krakowie. Wody nie będzie przez kilka godzin
-
09:28
Kościół razem z ubogimi, Leon XIV i duch Franciszka. "To nie jest papież trumpista"
-
09:22
Rośnie ruch ale i zyski spółki na płatnym odcinku autostrady A4
-
07:09
W Tychach sprawdzian aspiracji Wisły
-
06:50
W Małopolsce znowu cieplej
-
06:03
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 09.05
-
22:01
Nagranie z kaplicy Sykstyńskiej tuż po wyborze Leona XIV. Unikatowy film
-
21:24
„Papież środka”. Kim jest Leon XIV? Adam Szostkiewicz: „Zdrowy kompromis i styl Franciszka”
-
20:49
Papież Leon XIV: pokój niech będzie z wami wszystkimi
-
19:50
Jak będzie wyglądał Kościół z papieżem Leonem XIV na czele?
-
19:06
W Krakowie Dzwon Zygmunt uczcił wybór nowego papieża
-
19:05
Euforia w Watykanie! Biały dym ukazał się nad Kaplicą Sykstyńską
-
18:31
Kardynał Robert Prevost z USA nowym Biskupem Rzymu!