Radio Kraków

Kuchnia regionalna

Lanckorońskie pierogi z czosnkiem niedźwiedzim

  • date_range 2016-11-07
Czosnek niedźwiedzi to roślina, której zastosowanie w polskiej kuchni od kilku lat znacznie wrosło. Wprowadzenie tego produktu do różnych przepisów nadaje daniom zdrowszy, a tym samym bardziej pożądany według aktualnych trendów kulinarnych, standard. Lecznicze właściwości czosnku niedźwiedziego powodują, że ludzie coraz chętniej sięgają po tę dziko rosnącą roślinę, występującą szczególnie w lasach na górzystych terenach. Należy jednak niezwykle uważać podczas zbioru czosnku niedźwiedziego. Jego liście wyglądem łudząco przypominają liście konwalii, która jest rośliną trującą. O daniu pochodzącym z Lanckorony, które dzięki dodaniu czosnku niedźwiedziego zupełnie zmieniło swój charakter, Kalinie Szyszce-Treppie opowiada Ewa Cebula.

Pierogi gryczanki z pokrzywą

  • date_range 2016-10-17
W kuchni regionalnej Kalina Szyszka-Treppa rozmawia z panią Ewą Cebulą o pierogach gryczankach z pokrzywą. To ich wyjątkowy smak sprawił, że stały się sławne w całej okolicy, od Zakrzowa do Lanckorony.

Kluski hałuski

  • date_range 2016-10-10
Jedną z najbardziej charakterystycznych dla Podhala potraw są kluski hałuski. To prosty i bardzo smaczny posiłek jadany o każdej porze dnia. Na śniadanie serwuje się hałuski z mlekiem, na obiad z mięsem, a na kolację ze skwarkami. O kluskach podawanych do dziś w podhalańskich domach Kalina Szyszka-Treppa rozmawiała z sołtys wsi Witów, panią Kazimierą Bzdyk. Posłuchaj:

Podhalańskie moskole

  • date_range 2016-10-03
Moskole to danie, które zawdzięcza swoją nazwę rosyjskim jeńcom przebywającym na Podhalu w czasie I wojny światowej. Dziś mało kto zastanawia się nad pochodzeniem tej potrawy. Aktualnie moskole są nieodłącznym elementem kulinarnej tradycji Podhala. O tych wyjątkowych placach z Zofią Łukaszczyk rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:

Herbata niegowicka

  • date_range 2016-09-26
Herbata to napój parzony przez Chińczyków jeszcze przed naszą erą. Zwyczaj wytwarzania esencji z liści roślin i ziół do Europy dotarł w XVI wieku. Sztuka parzenia herbaty i wszystkiego, co jest z tą czynnością związane - staje się coraz bardziej popularne. Ciągle są otwierane nowe sklepy poświęcone jedynie temu napojowi lub popularne herbaciarnie. Dla koneserów herbaty, Kalina Szyszka-Treppa postanowiła zdradzić przepis na regionalną herbatę niegowicką.

Kluski kasiane z Witowa

  • date_range 2016-09-19
Kluski to z założenia potrawa robiona z mąki z dodatkiem jajek lub ziemniaków. Oczywiście, jest ich wiele rodzajów, a jak dużo rodzajów mąk, tak wiele przepisów. O kluskach, które nie powstają z mąki, a z kaszy, z prezes Koła Gospodyń Wiejskich w Witowie, Elżbietą Watychą, rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj

Ulubione potrawy regionalne mistrzów kuchni

  • date_range 2016-09-12
O ulubione potrawy lokalne Kalina Szyszka-Treppa postanowiła zapytać samych mistrzów - nagrodzonych przez Gault&Millau jeden z dwóch największych (obok Michelina) autorytetów kulinarnych w Europie. Co lubią jeść, a co gotować? W jaki sposób są przyznawane prestiżowe wyróżnienia kulinarne? Oto jest pytanie!

Tradycyjny rosół z Doliny Raby

  • date_range 2016-09-02
Rosół to danie serwowane na stołach w całej Polsce. Jest jednak miasto, gdzie rosół uważany jest za potrawę regionalną. Leży w Dolinie Raby. O historycznym rodowodzie rosołu pochodzącym z Nowego Wiśnicza Kalina Szyszka-Treppa rozmawiała z Anną Szewczyk z Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej w Chrostowej, Krzysztofem Kwaterą, prezesem Lokalnej Grupy Działania "Dolina Raby" oraz szefową kuchni z miejscowej restauracji, która wielokrotnie była laureatką corocznego Festiwalu Rosołu. Posłuchaj:

Wodzianka Kminkówka

  • date_range 2016-08-29
Zupa typu wodzianka to jedna z najprostszych do przyrządzenia zup. Wywar powstaje zwykle na bazie trzech składników. Choć jej skład jest skromny, górale potrafili ją tak przyrządzać, że nabierała wyrazistego smaku. Niegdyś gotowana prawie codziennie. Dziś rzadko spotykana. O wodziance kminkówce z mieszkanką Murzasichla, panią Zofią Łukaszczyk rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.

Zupa z zielonej sałaty

  • date_range 2016-08-22
Obecnie obserwujemy modę na kuchnię jarską i wegańską. Jednym z najbardziej nowoczesnych dań jest zupa z zielonej sałaty. Czy to danie jest jednak naprawdę nowatorskie? Okazuje się, że na Podhalu zupa z sałatą jest gotowana od wieków. O tej potrawie z panią Krystyną Szeligą z jednej z czorszytńskich bacówek rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię