Kuchnia regionalna
Zupa magiczna ze Stryszowa
Absolutnie wyjątkowa potrawa o niecodziennym smaku i nazwie - zupa magiczna, której receptura została wymyślona w gminie Stryszów. Do degustacji i gotowania zachęca Lucyna Piętoń, a Maciej Szymanowski opowie o miejscu, w którym między innymi to danie jest przyrządzane. Jest to jedyny w Polsce inkubator kuchenny.
Flaki po małopolsku, czyli kasza jaglana z kutkami
Flaki to potrawa uważna za narodową zarówno w Polsce jak i w Niemczech, Włoszech czy Francji. W kuchni regionalnej dowiedziemy, że na pewno istnieje polski, a więc i narodowy, odpowiednik flaków, wywodzący się z gminy Gdów. Jest to kasza jaglana z kutkami. Flaki to jednak zupa mająca swoich zwolenników ale też i przeciwników.
Lanckorońskie pierogi z czosnkiem niedźwiedzim
Czosnek niedźwiedzi to roślina, której zastosowanie w polskiej kuchni od kilku lat znacznie wrosło. Wprowadzenie tego produktu do różnych przepisów nadaje daniom zdrowszy, a tym samym bardziej pożądany według aktualnych trendów kulinarnych, standard. Lecznicze właściwości czosnku niedźwiedziego powodują, że ludzie coraz chętniej sięgają po tę dziko rosnącą roślinę, występującą szczególnie w lasach na górzystych terenach. Należy jednak niezwykle uważać podczas zbioru czosnku niedźwiedziego. Jego liście wyglądem łudząco przypominają liście konwalii, która jest rośliną trującą. O daniu pochodzącym z Lanckorony, które dzięki dodaniu czosnku niedźwiedziego zupełnie zmieniło swój charakter, Kalinie Szyszce-Treppie opowiada Ewa Cebula.
Pierogi gryczanki z pokrzywą
W kuchni regionalnej Kalina Szyszka-Treppa rozmawia z panią Ewą Cebulą o pierogach gryczankach z pokrzywą. To ich wyjątkowy smak sprawił, że stały się sławne w całej okolicy, od Zakrzowa do Lanckorony.
Kluski hałuski
Jedną z najbardziej charakterystycznych dla Podhala potraw są kluski hałuski. To prosty i bardzo smaczny posiłek jadany o każdej porze dnia. Na śniadanie serwuje się hałuski z mlekiem, na obiad z mięsem, a na kolację ze skwarkami. O kluskach podawanych do dziś w podhalańskich domach Kalina Szyszka-Treppa rozmawiała z sołtys wsi Witów, panią Kazimierą Bzdyk. Posłuchaj:
Podhalańskie moskole
Moskole to danie, które zawdzięcza swoją nazwę rosyjskim jeńcom przebywającym na Podhalu w czasie I wojny światowej. Dziś mało kto zastanawia się nad pochodzeniem tej potrawy. Aktualnie moskole są nieodłącznym elementem kulinarnej tradycji Podhala. O tych wyjątkowych placach z Zofią Łukaszczyk rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:
Herbata niegowicka
Herbata to napój parzony przez Chińczyków jeszcze przed naszą erą. Zwyczaj wytwarzania esencji z liści roślin i ziół do Europy dotarł w XVI wieku. Sztuka parzenia herbaty i wszystkiego, co jest z tą czynnością związane - staje się coraz bardziej popularne. Ciągle są otwierane nowe sklepy poświęcone jedynie temu napojowi lub popularne herbaciarnie. Dla koneserów herbaty, Kalina Szyszka-Treppa postanowiła zdradzić przepis na regionalną herbatę niegowicką.
Kluski kasiane z Witowa
Kluski to z założenia potrawa robiona z mąki z dodatkiem jajek lub ziemniaków. Oczywiście, jest ich wiele rodzajów, a jak dużo rodzajów mąk, tak wiele przepisów. O kluskach, które nie powstają z mąki, a z kaszy, z prezes Koła Gospodyń Wiejskich w Witowie, Elżbietą Watychą, rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj
Ulubione potrawy regionalne mistrzów kuchni
O ulubione potrawy lokalne Kalina Szyszka-Treppa postanowiła zapytać samych mistrzów - nagrodzonych przez Gault&Millau jeden z dwóch największych (obok Michelina) autorytetów kulinarnych w Europie. Co lubią jeść, a co gotować? W jaki sposób są przyznawane prestiżowe wyróżnienia kulinarne? Oto jest pytanie!
Tradycyjny rosół z Doliny Raby
Rosół to danie serwowane na stołach w całej Polsce. Jest jednak miasto, gdzie rosół uważany jest za potrawę regionalną. Leży w Dolinie Raby. O historycznym rodowodzie rosołu pochodzącym z Nowego Wiśnicza Kalina Szyszka-Treppa rozmawiała z Anną Szewczyk z Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej w Chrostowej, Krzysztofem Kwaterą, prezesem Lokalnej Grupy Działania "Dolina Raby" oraz szefową kuchni z miejscowej restauracji, która wielokrotnie była laureatką corocznego Festiwalu Rosołu. Posłuchaj:
Wodzianka Kminkówka
Zupa typu wodzianka to jedna z najprostszych do przyrządzenia zup. Wywar powstaje zwykle na bazie trzech składników. Choć jej skład jest skromny, górale potrafili ją tak przyrządzać, że nabierała wyrazistego smaku. Niegdyś gotowana prawie codziennie. Dziś rzadko spotykana. O wodziance kminkówce z mieszkanką Murzasichla, panią Zofią Łukaszczyk rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.
Zupa z zielonej sałaty
Obecnie obserwujemy modę na kuchnię jarską i wegańską. Jednym z najbardziej nowoczesnych dań jest zupa z zielonej sałaty. Czy to danie jest jednak naprawdę nowatorskie? Okazuje się, że na Podhalu zupa z sałatą jest gotowana od wieków. O tej potrawie z panią Krystyną Szeligą z jednej z czorszytńskich bacówek rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.
Czym się różni kwaśnica od kapuśniaku?
Czym się różni kwaśnica od popularnego kapuśniaku? Odpowiedź na to pozornie trudne pytanie jest oczywista dla każdego mieszkańca Podhala. Do kapuśniaku dodaje się także inne warzywa oprócz kapusty. O przepisie na kwaśnicę Kalinie Szyszce-Treppie opowiadała góralka, Zofia Łukaszczyk. Posłuchaj:
Małopolskie podpłomyki
Podpłomyk to najstarsza forma chleba. Określany jest także pieczywem prymitywnym. Jednak to właśnie za tę prostotę tak bardzo polubił go Jan Paweł II. Na zadane przez Kalinę Szyszkę-Treppę pytanie, jaka potrawa jest najbardziej znana w Niegowici, odpowiada Maria Mleczko, przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Gdowie. Posłuchaj:
Łazańskie łazanki
Łazanki to danie, które postrzegane jest jako zwyczajne i przeciętne. Kalinie Szyszce-Treppie udało się jednak odnaleźć miejsce w Polsce, gdzie ta potrawa traktowana jest ponad wszystkie inne dania. To małopolskie Łazany, z których łazanki się wywodzą.
Żur po małopolsku
Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jednak w każdym domu smakuje inaczej. Nie jest to tylko kwestia różnych proporcji składników dodawanych podczas gotowania tej zupy. Powodem jest duża ilość rodzajów żurku.
Czas na lekkostrawną moszczenicką kuchnię
Wiosna rozgościła się na dobre w naszym menu, więc czas na lekkostrawną moszczenicką kuchnię. Gorlickie gospodynie proponują gołąbki niezwijane a siostra sołtysowej Moszczenic Stanisława Mardyła objaśnia, jak wykonać danie składające się z trzech rodzajów zboża w tym kaszy manny, czy jak mawiają małopolskie gospodynie grysiku. Manna jest jednym z najstarszych produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali ten rodzaj kaszy, bo szybko zaspokaja głód. W gołąbkach gorlickich gospodyń grysik pełni jeszcze jedną funkcję.
Kluski kudłate znane nie tylko na południu Małopolski
"Wróć braciom, coś wiedzą zdobył. Nie przecinaj korzeni łączących Cię z rodzinną ziemią, Choćbyś na końcu świata się znalazł" - pisał Władysław Orkan. My dziś tę wiedzę o zwracamy i utrwalamy podając przepis na danie regionalne okolic Nowego Sącza. Ta potrawa jest znana nie tylko mieszkańcom południa Małopolski. A mowa o kluskach kudłatych, które można łatwo i szybko przygotować, o czym zapewnia gospodyni, pani Bogusia z Przysietnicy w powiecie nowosądeckim. Posłuchaj:
Najnowsze
-
19:59
Seria tragicznych wypadków na małopolskich drogach. Nie żyją trzy osoby
-
18:55
Popularny youtuber Budda zatrzymany przez CBŚP. Ekspertka: na pewno sprawa jest bardzo poważna
-
18:34
Najlepsze miejsca na jesienny wypoczynek z Lotniska Katowice
-
18:28
Prestiż nauczyciela to nie tylko kwestia wyższych pensji
-
16:23
Co to znaczy, że Karta Nauczyciela ma pierwszeństwo przed Kodeksem pracy?
-
15:52
Zaginęła Małgorzata Grzeszczak. RYSOPIS, ZDJĘCIE
-
15:26
Konserwacja "Czwórki" jak detektywistyczne dochodzenie
-
15:11
Legendarny obraz odzyskał pierwotną kolorystykę
-
15:08
"Weź się w garść", ale jak?
-
15:06
"Wielkie nadzieje" i dickensowski niepokój
-
14:57
1/3 cmentarza w Bolesławiu niedostępna dla odwiedzającyh groby. "To jest wbrew tradycji"