Marc Grossman czyli osiadły w Paryżu nowojorski Żyd, wnuk rosyjskich imigrantów, który dorastając, jadł wiele azjatyckich potraw.
To jedna z perspektyw, których w tym programie będzie więcej. W studiu witam dr hab Annę Jakimyszyn- Gadochę - z Instytutu Judaistyki w Zakładzie Kultury Żydów UJ - judaistkę i jidyszystkę.
- A
- A
- A
"Szabatowe przepisy" Marca Grossmana
Kuchnia żydowska pachnie między innymi gałką muszkatołową, cynamonem, wanilią, skórką cytrynową, octem i cebulą. Zapraszam do świata, gdzie jedzenie jest ściśle powiązane z sacrum i nakazem religii. Wejdziemy w świat szabatowych przepisów Marca Grossmana, ale nie tylko...
Autor:
Anna Kluz- Łoś
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:35
Wschodnia obwodnica Tarnowa w najbliższym czasie nie powstanie
-
21:23
Zaniedbany teren zmieni się w park? Jest rezolucja radnych
-
20:48
Radni Krakowa niemal jednogłośnie za podatkiem od pustostanów
-
18:56
Czołowe zderzenie na drodze w powiecie olkuskim
-
18:26
Krakowscy archeolodzy dokonali przełomowych odkryć. W Kolorado!
-
16:24
Od nowego roku wzrosną podatki od nieruchomości w Tarnowie
-
16:24
Policja nie potwierdza, że w krakowskich wodociągach doszło do próby sabotażu
-
15:27
Ranny niedźwiedź błąkał się kilka dni. Sekcja ujawniła przyczynę śmierci
-
15:10
Kangur widziany na os. 1000-lecia. Nietypowy uciekinier został już schwytany
-
14:58
Kraków zmienia zasady informowania o wycinkach drzew. Tabliczki pojawią się bezpośrednio na pniach
-
14:34
Nadchodzi KultURO - Festiwal dobrej muzyki i zdrowia dróg moczowych
-
13:30
Przełomowe badania archeologów z Krakowa w Kolorado. "Odkryliśmy ogromne bogactwo sztuki naskalnej"