Marc Grossman czyli osiadły w Paryżu nowojorski Żyd, wnuk rosyjskich imigrantów, który dorastając, jadł wiele azjatyckich potraw.
To jedna z perspektyw, których w tym programie będzie więcej. W studiu witam dr hab Annę Jakimyszyn- Gadochę - z Instytutu Judaistyki w Zakładzie Kultury Żydów UJ - judaistkę i jidyszystkę.
- A
- A
- A
"Szabatowe przepisy" Marca Grossmana
Kuchnia żydowska pachnie między innymi gałką muszkatołową, cynamonem, wanilią, skórką cytrynową, octem i cebulą. Zapraszam do świata, gdzie jedzenie jest ściśle powiązane z sacrum i nakazem religii. Wejdziemy w świat szabatowych przepisów Marca Grossmana, ale nie tylko...
Autor:
Anna Kluz- Łoś
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
10:49
Prezydent Tarnowa podsumowuje rok urzędowania. "Oceniam się na czwórkę"
-
10:01
Kamuflaż , czyli zwierzęce "fortele"
-
09:57
Fałszywka o migrantach potajemnie przerzucanych do Krakowa. Posłanka PiS zostanie ukarana?
-
09:33
Medycy przejdą w Marszu Milczenia, by uczcić pamięć doktora Tomasza Soleckiego
-
08:33
Remont mostu Grunwaldzkiego – konieczność, która zaboli Kraków
-
07:44
Leon XIV i jego kulinarne słabostki - gulasz z koźliny, ryż z kaczką, ceviche
-
07:26
Pochmurna sobota w Małopolsce. Możliwe opady deszczu
-
07:20
Pożar pustostanu w Olkuszu. Nikomu nic się nie stało
-
06:54
To będą bardzo trudne miesiące. Rozpoczął się remont mostu Grunwaldzkiego w Krakowie
-
20:13
Wisła dopisuje ważne trzy punkty! Pewna wygrana w Tychach
-
19:58
Za oglądanie egzotycznych zwierząt pobierał opłaty, teraz może usłyszeć zarzuty