Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny w świątecznej atmosferze w Dworze Sieraków

W ostatnim przed świętami Bożego Narodzenia Przystanku Kulinarnym po świąteczną atmosferę wybraliśmy się do Dworu Sieraków. Gościli nas Paweł Gąsiorek – gospodarz Dworu Sieraków oraz szef kuchni Dworu Janusz Fic - opowiadali o dworskich tradycjach, nie tylko tych kulinarnych, ale także o tym z jakim smakiem im osobiście kojarzą się najbardziej święta. A Wojciech Giebuta asjonat muzyki operowej, organizator wyjazdów do najsłynniejszych oper świata przyprawił program niezwykłą muzyką, dobraną do dań.

Mowa była między innymi o świątecznym menu - tym kiedyś i tym teraz. O odtwarzaniu dawnych przepisów i przywracaniu dawnych potraw na nasze talerze ale...ze szczyptą nowoczesności. Tą szczyptą doprawione zostały nie tylko dania ale także tradycyjna muzyka.

Jak to przy stole, nie mogło zabraknąć toastów, a Paweł Gąsiorek zdradził nam z kim związanym z historią Dworu Sieraków najchętniej taki toast by wzniósł i dlaczego. Muzycznie wzniósł go Wojciech Giebuta/ 

Wysmakowany deser zapewniła Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem  i była też muzyczna propozycja na....trawienie po kulinarnej uczcie. 

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię