Naszym przewodnikiem po Małopolsce była Elżbieta Tomczyk-Miczka, autorka między innymi kulinarnej książki o regionie i kulinarnej trasy po Małopolsce. Podpowiadała gdzie warto pojechać, czego spróbować i co nas może zaskoczyć.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny poleca rozsmakowane wakacje
W ostatni weekend czerwca nie ma chyba osoby, która nie zadałaby sobie tego pytania – jak w tym roku będą wyglądały nasze wakacje. Koronawirus przewrócił do góry nogami prawie każdą sferę naszego życia i mocno pokrzyżował plany. Zaplanowane zagraniczne wakacje trzeba było odwołać, wiele osób zastanawia się co teraz. I na to pytanie odpowiemy dziś w Przystanku Kulinarnym w myśl znanego powiedzenia „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Bo Polska, Małopolska, i miasto w którym mieszkamy od lat, ba, nawet od urodzenia wciąż ma nam wiele do zaoferowania, wiele do odkrycia, wiele do …skosztowania. W ostatnim przed wakacjami Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o turystyce kulinarnej czyli podróżowaniu by rozkoszować się regionalnymi smakami i poznawać kulinarne dziedzictwo, tradycje i okolice, w których się narodziły i wciąż są żywe. Wyjaśniliśmy dlaczego turystyka kulinarna to stan umysłu i oczywiście zaprosiliśmy Państwa do Małopolski podrzucając kilka propozycji wakacyjnych wypadów. #wakacje. I to ze smakiem.
Enoturystyka to bardzo prężnie rozwijający się trend turystyczny. A Małopolska ma ku temu spory potencjał. Co dziesiąta polska winnica jest położona w okolicach Tarnowa. Tak przynajmniej przekonują tamtejsi winiarze skupieniu wokół inicjatywy ENO Tarnowskie. Ten projekt łączący turystykę oraz winiarstwo został wybrany jednym z 10 najlepszych produktów turystycznych w Polsce 2019 roku. O tym wyróżnieniu przyznanym przez Polską Organizacją Turystyczną oraz o samym ENO Tarnowskim reporter Radia Kraków Bartek Maziarz rozmawiał z Marcinem Pałachem z Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.

Turystyka kulinarna to termin wymyślony przez Lucy Long, badaczkę kultury kulinarnej, profesor Uniwersytetu stanowego w Ohio, członkinię Instytutu Smithsona -największego kompleksu muzeów i instytucji badawczych na świecie. Jest cytowana w niemal wszystkich artykułach i pracach poświęconych turystyce w połączeniu z kulinariami. Uczą się o niej studenci, a jej książka "Turystyka kulinarna" była przełomem w pojmowaniu tego zjawiska. O tym, że turystyka to tak naprawdę stan umysłu rozmawialiśmy z profesor Lucy Long podczas jej pierwszej wizyty w Polsce.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była propozycja książkowa od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Komentarze (0)
Najnowsze
-
18:36
Kraków odrabia straty w edukacji zawodowej licealistów
-
17:01
„Świadome kobiety – świadome życie” – Forum Kobiet Świadomych już 17 października w Skawinie
-
16:30
Nie wszędzie wolno na grzyby. W lasach koło Olkusza obowiązują zakazy wstępu
-
16:24
Kraków areną przedsiębiorczości
-
16:22
Już jutro startuje 32. Międzynarodowy Festiwal Filmowy ETIUDA&ANIMA – znamy szczegóły programu
-
16:14
Konferencja „Ekoturystyka pod Krakowem” - o turystyce w zgodzie z naturą
-
15:29
Na kolanach po bilet. Dziwna sytuacja na dworcu koło Krakowa
-
14:55
Dobry nauczyciel to ten, który widzi człowieka
-
13:34
Pół miliarda złotych w trzy i pół roku. Kraków ma być lepszym i bezpieczniejszym miastem
-
13:10
Prof. Grzegorz Przebinda: Putin gra dalej. Tylko przewrót pałacowy może go obalić
-
10:09
Jakby co, to jestem. "Telefon zadzwonił dwa dni po rejestracji w bazie dawców szpiku"
-
20:51
Poezja w piosenkach, czyli autobiograficzna opowieść Michała Zabłockiego