Naszym przewodnikiem po Małopolsce była Elżbieta Tomczyk-Miczka, autorka między innymi kulinarnej książki o regionie i kulinarnej trasy po Małopolsce. Podpowiadała gdzie warto pojechać, czego spróbować i co nas może zaskoczyć.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny poleca rozsmakowane wakacje
W ostatni weekend czerwca nie ma chyba osoby, która nie zadałaby sobie tego pytania – jak w tym roku będą wyglądały nasze wakacje. Koronawirus przewrócił do góry nogami prawie każdą sferę naszego życia i mocno pokrzyżował plany. Zaplanowane zagraniczne wakacje trzeba było odwołać, wiele osób zastanawia się co teraz. I na to pytanie odpowiemy dziś w Przystanku Kulinarnym w myśl znanego powiedzenia „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Bo Polska, Małopolska, i miasto w którym mieszkamy od lat, ba, nawet od urodzenia wciąż ma nam wiele do zaoferowania, wiele do odkrycia, wiele do …skosztowania. W ostatnim przed wakacjami Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o turystyce kulinarnej czyli podróżowaniu by rozkoszować się regionalnymi smakami i poznawać kulinarne dziedzictwo, tradycje i okolice, w których się narodziły i wciąż są żywe. Wyjaśniliśmy dlaczego turystyka kulinarna to stan umysłu i oczywiście zaprosiliśmy Państwa do Małopolski podrzucając kilka propozycji wakacyjnych wypadów. #wakacje. I to ze smakiem.
Enoturystyka to bardzo prężnie rozwijający się trend turystyczny. A Małopolska ma ku temu spory potencjał. Co dziesiąta polska winnica jest położona w okolicach Tarnowa. Tak przynajmniej przekonują tamtejsi winiarze skupieniu wokół inicjatywy ENO Tarnowskie. Ten projekt łączący turystykę oraz winiarstwo został wybrany jednym z 10 najlepszych produktów turystycznych w Polsce 2019 roku. O tym wyróżnieniu przyznanym przez Polską Organizacją Turystyczną oraz o samym ENO Tarnowskim reporter Radia Kraków Bartek Maziarz rozmawiał z Marcinem Pałachem z Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.
Turystyka kulinarna to termin wymyślony przez Lucy Long, badaczkę kultury kulinarnej, profesor Uniwersytetu stanowego w Ohio, członkinię Instytutu Smithsona -największego kompleksu muzeów i instytucji badawczych na świecie. Jest cytowana w niemal wszystkich artykułach i pracach poświęconych turystyce w połączeniu z kulinariami. Uczą się o niej studenci, a jej książka "Turystyka kulinarna" była przełomem w pojmowaniu tego zjawiska. O tym, że turystyka to tak naprawdę stan umysłu rozmawialiśmy z profesor Lucy Long podczas jej pierwszej wizyty w Polsce.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była propozycja książkowa od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
19:10
Krakowski sąd oddalił powództwo w sprawie podręcznika „Historia i teraźniejszość”
-
18:43
Trzy osoby ranne w wypadku w powiecie miechowskim. DW 783 zablokowana
-
18:42
Grudzień w Strzelnicy na Woli: muzyka świata, spotkania sąsiedzkie i świąteczna energia w niezwykłej przestrzeni kultury
-
18:24
Dogonić Europę. Jak wygląda dziś leczenie nowotworów kobiecych w Polsce?
-
16:27
Pożar ugaszony, ale korki zostały! Duże utrudnienia na A4
-
16:26
Niebezpieczna ulica Kosynierów w Krakowie - brak chodnika, brak oświetlenia, sznur samochodów
-
15:45
Usłyszeć zapomnianych - Ciacho za Ciacho 2025
-
15:23
Zabójstwo w Ropie. 92-latek, który zastrzelił siostrę, trafi na trzy miesiące do aresztu
-
15:18
Nie żyje Magda Umer
-
14:23
Podglądanie Babiej Góry. Turyści mogą już sprawdzać warunki pogodowe dzięki kamerze online
-
13:55
DK94 będzie szersza i bezpieczniejsza. Jest pozwolenie na rozbudowę drogi
-
13:39
Przygotowania do szopki w Ptaszkowej
-
13:31
Strzelał do kolegi z pracy. Jest decyzja o deportacji obywatela Ukrainy