Po smacznej czeskiej literaturze, i w ogóle po czeskich smakach i kuchni oprowadzał nas rodowity Czech, tłumacz literatury Pavel Peč. Rozmawialiśmy o tym czy sam lubi czeską kuchnię, co w niej króluje, co odzwierciedla literatura i oczywiście o Dobrym Wojaku Szwejku.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i wielka czeska jedzeniowa przygoda
W sobotnim Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa w podróż po Czechach. Było o tradycyjnych potrawach, o smacznych czeskich książkach, o kuchni prowincjonalnej i była też wyjątkowa książka, o wyjątkowym Czechu, który w dodatku uwielbiał gotować.
Z kolei w podróż po czeskiej kuchni, ale tej z punktu widzenia bardziej prowincji zabrał Państwa Zbyszek Kmieć, dziennikarz kulinarny i znawca kuchni czeskiej, który przemierzył małe miasteczka i wioski w poszukiwaniu najlepszych czeskich smaków, zaglądając również tam, gdzie zaglądał słynny wojak Szwejk.

A na deser tej czeskiej uczty była książka, która de facto była powodem tej przystankowej podróży do naszych południowych sąsiadów.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
16:29
Catering dietetyczny Pomelo – zdrowa dieta pudełkowa Kraków
-
16:24
Nowe pokolenie ojców: rozmowa o roli, która wciąż się zmienia
-
16:07
Nowe pokolenie ojców: rozmowa o roli, która wciąż się zmienia
-
16:06
DZIEŃ PSA – JUŻ W SOBOTĘ! RODZINNE ŚWIĘTO CZWORONOGÓW W RZĄSCE
-
16:06
Rozwód u urzędnika, nie w sądzie? Sędzia: „To potrzebna zmiana”
-
15:49
Czy w Dąbrowie Tarnowskiej powstanie miejsce schronienia dla ludności?
-
15:38
Patyczkować się – wyrażenie jasne znaczeniowo, ale o tajemniczym pochodzeniu
-
15:21
Wypadek karetki transportowej w Wierchomli Wielkiej
-
15:14
"Maks chce psa" w namiocie cyrkowym. Teatr KTO zaprasza!
-
14:50
Haim - I quit tour
-
14:46
Robot da Vinci w szpitalu im. Rydygiera wykonał już 500 operacji. Zapotrzebowanie jest ogromne
-
13:30
Czy Irańczycy obalą reżim? Iranistka: „Nie z pomocą Ameryki ani Izraela”