Po smacznej czeskiej literaturze, i w ogóle po czeskich smakach i kuchni oprowadzał nas rodowity Czech, tłumacz literatury Pavel Peč. Rozmawialiśmy o tym czy sam lubi czeską kuchnię, co w niej króluje, co odzwierciedla literatura i oczywiście o Dobrym Wojaku Szwejku.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i wielka czeska jedzeniowa przygoda
W sobotnim Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa w podróż po Czechach. Było o tradycyjnych potrawach, o smacznych czeskich książkach, o kuchni prowincjonalnej i była też wyjątkowa książka, o wyjątkowym Czechu, który w dodatku uwielbiał gotować.Z kolei w podróż po czeskiej kuchni, ale tej z punktu widzenia bardziej prowincji zabrał Państwa Zbyszek Kmieć, dziennikarz kulinarny i znawca kuchni czeskiej, który przemierzył małe miasteczka i wioski w poszukiwaniu najlepszych czeskich smaków, zaglądając również tam, gdzie zaglądał słynny wojak Szwejk.
A na deser tej czeskiej uczty była książka, która de facto była powodem tej przystankowej podróży do naszych południowych sąsiadów.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:00
Czy powinniśmy cenzurować „Mikołajka”?
-
20:04
IMGW ostrzega przed marznącymi opadami, oblodzeniem i intensywnymi opadami śniegu
-
19:47
Andrzej Betlej jedynym kandydatem w drugim etapie konkursu na dyrektora Zamku na Wawelu
-
19:41
Rodzice, inwestujcie w przyjaźnie waszych dzieci
-
19:36
Zmarł Wiktor Pysz
-
19:09
Drugiego takiego ze świecą szukać
-
18:51
Szymon Makuch: „Relacja z ojcem była bolesna, ale nauczyła mnie, jak walczyć o siebie”
-
18:20
Czy czeka nas kościelne Me Too?
-
18:17
Szymon Makuch: „Relacja z ojcem była bolesna, ale nauczyła mnie, jak walczyć o siebie”