Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek dla mięsożerców

Miniony tydzień był swoistym świętem dla kiełbasy – a konkretnie kiełbasy piaszczańskiej z Krakowa. Nagrodzona wieloma medalami i wyróżnieniami właśnie zyskała kolejne. Komisja Europejska przyznała jej certyfikat produktu regionalnego. Jest czterdziestym polskim produktem wpisanym na listę, na której znaczącą część stanowią produkty z Małopolski - choćby podhalańska bryndza, oscypek, sucha sechlońska czy obwarzanek krakowski. Produkcję kiełbasy piaszczańskiej, zwanej też kiełbasą z kija według tradycyjnych receptur wznowił kilka lat temu Szczepan Gawor w Podstolicach koło Wieliczki, w małym rodzinnym przedsięwzięciu – bo prowadzi je wraz z żoną Agatą i córką Karoliną. Jak zareagowali na przyznanie certyfikatu?

Posłuchaj rozmowy ze Szczepanem, Agatą i Karoliną Gaworami Posłuchaj rozmowy z Leszkiem Mazanem

Posłuchaj rozmowy z Dariem Cecchinim

Posłuchaj rozmowy ze Szczepanem Gaworem

Posluchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

Kijacy, czyli piaszczańscy masarze. Twórcy kiełbasy piaszczańskiej, której właśnie Komisja Europejska przyznała certyfikat produktu regionalnego. Ich atrybutem były sporych rozmiarów kije - jedne wymyślnie rzeźbione, inne nabijane krzemieniami, niektóre ozdabiane wołowym rogiem. Był to nie tylko rzemieślniczy znak rozpoznawczy, ale również groźna broń, a nawet swoisty... „kwit zastawny”.  O historii kiełbasy piaszczańskiej i nie tylko z Leszkiem Mazanem, dziennikarzem, pisarzem, szwejkologiem i  współtwórcą krakauerologii rozmawiał Witold Odrobina

 

O jedzeniu mięsa mówi, że to dla niego to samo, co dla naukowca czytanie pasjonujących naukowych książek. Podkreśla, że zwierzę trzeba szanować, zapewnić mu szczęśliwe życie, a później wykorzystać od głowy od ogona. Włoski rzeźnik Dario Cecchini jest jednym z najsłynniejszych rzeźników na świecie. Niedawno odwiedził Polskę – w krakowskim Pastrami Deli wziął udział w pokazie rozbioru mięsa. Bo jak mówi, każdy taki pokaz uzmysławia ludziom, że za kawałkami mięsa w sklepie stoi zwierzę i życie, pozwala zrozumieć, jak duże przewinienie popełniamy, marnując czy wyrzucając jedzenie. 

Kiełbasa piaszczańska. Jej nazwa pochodzi od miejscowości, w której powstała – Piasków Wielkich – kiedyś podkrakowskiej wsi, dziś części miasta. Ze względu na jej historię i sposób w jaki trafiła do Krakowa – ukryta w wydrążonym kiju – zwana jest także kiełbasą z kija. Z historycznych zapisów wynika także, że masę mięsną na kiełbasę piaszczańską rozdrabniano specjalnymi szerokimi... mieczami.  Dziś oczywiście jest inaczej - zajrzeliśmy do miejsca, gdzie ona powstaje.

Mięsożercy. Kiełbasa piaszczańska.

Tradycyjnie było też spotkanie z Pauliną Bandurą z krakowskiej Księgarni pod Globusem i niezwykłą książką kulinarną.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

  • 17:15

    KOMIKS | "Przesilenie" Joanny Ave Sępek

  • 17:06

    Mastercard OFF CAMERA - kino niezależne znów w Krakowie. Znamy szczegóły programu

  • 16:46

    Czy wprowadzenie zakazu sprzedaży napojów alkoholowych na stacjach benzynowych ma sens?

  • 20:46

    Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU

  • 18:19

    Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF

  • 15:39

    #PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I

  • 13:55

    RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…

  • 12:33

    W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ

  • 11:03

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM

  • 10:11

    #RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF

  • 09:44

    Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1

  • 09:21

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm

  • 08:54

    Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH

  • 08:13

    RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…

  • 07:56

    RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…

  • 07:27

    Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px

  • 18:05

    73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B

  • 16:37

    Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb

  • 16:13

    RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…

  • 15:12

    Z kolei w miejscowości Kąclowa w woj. nowosądeckim na drodze wojewódzkiej 981 doszło do kolizji 3 aut. Tu na szcz… https://t.co/xyILn3RcVd

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię