W pierwszej części programu Valerio Valle opowiadał o najlepszych produktach Włoch, które znajdują się na włoskiej pizzy. Dowiedzieliśmy się, że rodzajów pizzy jest nieskończona liczba bo prawdziwa pizza to produkt rzemieślniczy i każdy pizzaiolo ma na nią swój własny przepis i pomysł. Valerio mówił też jak zrobić lekkostrawną pizzę i o swoim powołaniu, jakim jest uczenie młodych ludzi przyrządzania prawdziwej, włoskiej pizzy
- A
- A
- A
Mistrzowska pizza w Przystanku Kulinarnym
Pizza jest dobra na wszystko. Tak mówi wielu z nas, bo ten włoski przysmak kochają ludzie na całym świecie, co kraj to pizza, z innymi dodatkami, z różnej grubości ciastem, ale jeśli chcemy zjeść wzorcową, idealną pizzę musimy pojechać do Włoch, albo przynajmniej usidlić jakiegoś Włocha. W Przystanku Kulinarnym gościem był Valerio Valle - Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej. Valerio prowadzi pizzerie we Włoszech i w Polsce – szkoli też adeptów sztuki tworzenia pizzy – czyli nowych pizzaiolo. Do rozmowy dołączyło też jego dwóch uczniów z Polski - Jakub Malik i Paweł Leszek, którzy w ubiegłym roku rzucili na kolana jury zdobywając pierwsze miejsca w prestiżowym włoskim konkursie Campionato Italiano Pizza in Tour 2021. Otrzymali w sumie osiem pucharów, w tym pierwsze miejsce w kategorii "pizza klasyczna”.W drugiej części programu pojawili się uczniowie Valerio Valle - Jakub Malik i Paweł Leszek. Panowie opowiedzieli jak przygotowali mistrzowską pizzę. Podczas zawodów musieli przygotować pizzę regionalną, czyli z elementami polskiej kuchni. Przygotowali ją z musu ziemniaków z masłem i czosnkiem, półgęska, jabłek flambirowanych żubrówką, riccotą i świeżym tymiankiem

W literackiej części Przystanku Kulinarnnego, Paulina Bandura polecała kapitalną książkę Katarzyny Jasiołek "Opakowania czyli perfumowanie śledzia. O grafice, reklamie i handlu w PRL-u". To wciągająca opowieść o ludziach, którzy w zgrzebnej powojennej rzeczywistości kształtowali gusta Polaków, projektując produkty codziennego użytku, takie jak opakowania, ale także zdobiąc sklepowe wystawy, co było ogromnym wyzwaniem.

Najnowsze
-
18:30
17 edycja konkursu Lodołamacze
-
18:30
Teatr Exit - sztuka na najwyższym poziomie
-
17:11
Uwaga kierowcy! Zablokowana jest droga wojewódzka 964 w Sułkowie. To trasa z Wieliczki w kierunku Podłęża. Samochód… https://t.co/WWqHpJYFog
-
17:02
Podcasty Radia Kraków Kultura: informacje z pierwszej ręki, ekskluzywne wywiady z twórcami, książkowe rekomendacje,… https://t.co/QAMAahlieu
-
16:31
Poważny wypadek w Tatrach - turysta spadł ze szlaku na Rysy
-
15:28
Minister Gliński odwiedził młodzieżową orkiestrę z Charkowa w Lusławicach https://t.co/1jw37dOdBb
-
15:19
Ukraiński wywiad wojskowy: wojska Rosji mają problemy z zaopatrywaniem swych oddziałów
-
14:52
Radiową Nagrodą im. Romany Bobrowskiej, najważniejszym wyróżnieniem przyznawanym przez Radio Kraków, uhonorowany zo… https://t.co/bFZMTksbs8
-
14:36
Kraków: wypadki na Ruczaju i w Czyżynach, zmiany w komunikacji miejskiej https://t.co/WEsdhGtvsY
-
14:06
Minister Gliński odwiedził młodzieżową orkiestrę z Charkowa w Lusławicach
-
13:56
Kraków: wypadek z udziałem tramwaju na Ruczaju https://t.co/Lzq4uFEjGp
-
13:52
Kraków: wypadki na Ruczaju i w Czyżynach, tramwaje wróciły już na trasy
-
13:45
Tu Małopolska z 28.05.2022
-
13:42
Siostry z opactwa w Staniątkach przyjęły pierwsze uchodźczynie już w drugim dniu wojny czyli 25 lutego. Zamieszkały… https://t.co/ha6YifLhF2
-
13:34
W Chrzanowie trwają Wojewódzkie Obchody Dnia Strażaka https://t.co/37YIcUpfEO
-
13:33
RT @EwaSzkurlat: Naukowcy zrobili już kąpielówki, które kopiują skórę rekina, z natury skopiowali też rzepy.Czy da się odtworzyć bezszelest…
-
13:33
RT @EwaSzkurlat: Naukowcy zrobili już kąpielówki, które kopiują skórę rekina, z natury skopiowali też rzepy.Czy da się odtworzyć bezszelest…
-
12:28
W Chrzanowie trwają Wojewódzkie Obchody Dnia Strażaka [ZDJĘCIA]
-
11:53
RT @EwaSzkurlat: To złota dekada dla polskiej fotowoltaiki. Dzięki kolejnym edycjom programu Mój prąd mamy już 1 mln prosumentów. Czy uda…
-
11:49
Anna Polony zachwyciła wszystkich Świtezianką podczas Gali Jubileuszu 95-lecia Radia Kraków. Dziękujemy!… https://t.co/5KFEUv0g7C
3329665