W pierwszej części programu Valerio Valle opowiadał o najlepszych produktach Włoch, które znajdują się na włoskiej pizzy. Dowiedzieliśmy się, że rodzajów pizzy jest nieskończona liczba bo prawdziwa pizza to produkt rzemieślniczy i każdy pizzaiolo ma na nią swój własny przepis i pomysł. Valerio mówił też jak zrobić lekkostrawną pizzę i o swoim powołaniu, jakim jest uczenie młodych ludzi przyrządzania prawdziwej, włoskiej pizzy
- A
- A
- A
Mistrzowska pizza w Przystanku Kulinarnym
Pizza jest dobra na wszystko. Tak mówi wielu z nas, bo ten włoski przysmak kochają ludzie na całym świecie, co kraj to pizza, z innymi dodatkami, z różnej grubości ciastem, ale jeśli chcemy zjeść wzorcową, idealną pizzę musimy pojechać do Włoch, albo przynajmniej usidlić jakiegoś Włocha. W Przystanku Kulinarnym gościem był Valerio Valle - Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej. Valerio prowadzi pizzerie we Włoszech i w Polsce – szkoli też adeptów sztuki tworzenia pizzy – czyli nowych pizzaiolo. Do rozmowy dołączyło też jego dwóch uczniów z Polski - Jakub Malik i Paweł Leszek, którzy w ubiegłym roku rzucili na kolana jury zdobywając pierwsze miejsca w prestiżowym włoskim konkursie Campionato Italiano Pizza in Tour 2021. Otrzymali w sumie osiem pucharów, w tym pierwsze miejsce w kategorii "pizza klasyczna”.W drugiej części programu pojawili się uczniowie Valerio Valle - Jakub Malik i Paweł Leszek. Panowie opowiedzieli jak przygotowali mistrzowską pizzę. Podczas zawodów musieli przygotować pizzę regionalną, czyli z elementami polskiej kuchni. Przygotowali ją z musu ziemniaków z masłem i czosnkiem, półgęska, jabłek flambirowanych żubrówką, riccotą i świeżym tymiankiem
W literackiej części Przystanku Kulinarnnego, Paulina Bandura polecała kapitalną książkę Katarzyny Jasiołek "Opakowania czyli perfumowanie śledzia. O grafice, reklamie i handlu w PRL-u". To wciągająca opowieść o ludziach, którzy w zgrzebnej powojennej rzeczywistości kształtowali gusta Polaków, projektując produkty codziennego użytku, takie jak opakowania, ale także zdobiąc sklepowe wystawy, co było ogromnym wyzwaniem.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
13:53
Chrobry podejmie lidera. RELACJA MINUTA PO MINUCIE
-
13:21
Nowy Sącz: tylko chwilowa ulga dla mieszkańców. Od poniedziałku wracają korki i objazdy
-
11:58
Rakowicki nocą. Wyjątkowe ujęcia
-
11:49
Cysterna uderzyła w bariery na A4. Są utrudnienia
-
10:50
Absolutny rekord! Podsumowano kolejną coroczną kwestę na Cmentarzu Rakowickim
-
10:10
Spotkanie, które leczy – rozmowy o rodzinie
-
09:45
Zmiany w tarnowskiej oświacie. Połączenie dwóch szkół odrzucone, inne wciąż pod dyskusją
-
08:53
O powiększenie przewagi i utrzymanie kontaktu z czołówką zagrają Wisła i Wieczysta. TRANSMISJA
-
21:39
Bez bisów, oklasków i przemówień: Koncert Memento vitae
-
20:20
Czarodziejska Góra Tomasza Manna – czas, choroba i sens życia
-
20:07
Czas, choroba i spór o duszę — „Czarodziejska Góra” w Państwie Filozofów
-
17:00
Dlaczego kobiety wstępują do zakonów? Pracują dla Nieba, ale robią wszystko, żeby innym tu na ziemi żyło się lepiej