- A
- A
- A
Gęś trzeba jeść, póki jest świeża!
- Soczysta, mięciutka i pyszna. Taka jest gęsina, ale trzeba ją jeść, póki jest świeża. Po odgrzaniu robi się twarda - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, któremu zawdzięczamy przywrócenie w polskiej kuchni tradycji jedzenia gęsiny. To on kilkanaście lat temu zaczął lansować hasło "Gęsina na św. Marcina", zachęcając do wprowadzenia tego mięsa do menu polskich restauracji. Akcja się udała i podawania gęsiny 11 listopada powoli staje się już tradycją. W rozmowie z Sylwią Paszkowską Jacek Szklarek i badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux podpowiadają, jak podawać gęsinę, żeby w pełni korzystać z jej walorów. Zdradzają też, co to półgęsek i dlaczego każdy powinien spróbować tego specjału staropolskiej kuchni.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:05
Spór o zniszczony bruk wokół sądeckiego ratusza. Sprawa może skończyć się w sądzie
-
21:04
Dorosłe dzieciństwo na dawnej wsi
-
20:24
Zmiany w tarnowskim magistracie. Prezydent miasta: nie chodzi o to, żeby się kogoś pozbyć
-
19:19
"Księża mają problem z własną seksualnością"
-
19:00
Jazzowy Bazar Audycja z 03.10.2024 r.
-
17:08
Zasadne nie chce włączenia części wsi do nowej gminy Szczawa. "Gazdujcie na swoim"
-
16:31
Siła Fotografii: po raz siódmy Nowohuckie Centrum Kultury zamienia się w wielką galerię sztuki
-
15:42
Hałas jest muzyką. Unsound trwa
-
14:39
Z Krakowa do Nowego Sącza w 60 minut. Trwa modernizacja ważnej linii kolejowej