- A
- A
- A
Gęś trzeba jeść, póki jest świeża!
- Soczysta, mięciutka i pyszna. Taka jest gęsina, ale trzeba ją jeść, póki jest świeża. Po odgrzaniu robi się twarda - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, któremu zawdzięczamy przywrócenie w polskiej kuchni tradycji jedzenia gęsiny. To on kilkanaście lat temu zaczął lansować hasło "Gęsina na św. Marcina", zachęcając do wprowadzenia tego mięsa do menu polskich restauracji. Akcja się udała i podawania gęsiny 11 listopada powoli staje się już tradycją. W rozmowie z Sylwią Paszkowską Jacek Szklarek i badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux podpowiadają, jak podawać gęsinę, żeby w pełni korzystać z jej walorów. Zdradzają też, co to półgęsek i dlaczego każdy powinien spróbować tego specjału staropolskiej kuchni.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
07:34
W Niepołomicach "Puszcza" chce znów "zaszumieć" - TRANSMISJA
-
07:29
Pochmurna niedziela z opadami deszczu ze śniegiem. W nocy mroźno i ślisko
-
07:02
Kraków: Wybory uzupełniające do Senatu. Lokale wyborcze będą czynne do wieczora
-
21:18
Grzegorz Braun w Tarnowie: gwarantuję Polsce uwolnienie od zagranicznych wpływów
-
18:52
Szef MON w Krakowie: jest pełne zjednoczenie w kontynuacji wsparcia dla Ukrainy
-
18:17
W tym powstaniu licznie udział wzięli Polacy, wśród nich gen. Józef Bem. Tarnowianie pamiętają
-
17:39
Wiosna za pasem, a w Małopolsce powrót zimy. Biało w Krynicy Zdroju
-
22:05
Kto jest bardziej świadomy? Deklaracje, test lustra i zwierzęce elity