- A
- A
- A
Gęś trzeba jeść, póki jest świeża!
- Soczysta, mięciutka i pyszna. Taka jest gęsina, ale trzeba ją jeść, póki jest świeża. Po odgrzaniu robi się twarda - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, któremu zawdzięczamy przywrócenie w polskiej kuchni tradycji jedzenia gęsiny. To on kilkanaście lat temu zaczął lansować hasło "Gęsina na św. Marcina", zachęcając do wprowadzenia tego mięsa do menu polskich restauracji. Akcja się udała i podawania gęsiny 11 listopada powoli staje się już tradycją. W rozmowie z Sylwią Paszkowską Jacek Szklarek i badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux podpowiadają, jak podawać gęsinę, żeby w pełni korzystać z jej walorów. Zdradzają też, co to półgęsek i dlaczego każdy powinien spróbować tego specjału staropolskiej kuchni.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
07:00
Turystyczny potencjał polskiej wsi
-
20:59
Pożar w restauracji w Więckowicach koło Tarnowa
-
19:20
Olkusz: Zaginęła 13-letnia Anna Dubaj
-
19:02
Rowerowy raj w sercu Beskidu Sądeckiego. To miejsce zachwyci każdego rowerzystę!
-
18:45
Wimbledon: Iga Świątek w czwartej rundzie
-
18:30
Morskie Oko to nie kąpielisko, a Giewont to nie plac zabaw. O czym zapominają turyści
-
16:34
Masowy wypadek, samobójca, ukąszenie żmii – ratownicy sprawdzali się w boju
-
16:03
Polki górą w Krakowie! Mirosław i siostry Kałuckie w finale
-
15:27
998 strażaków z całej Polski zdobyło Babią Górę
-
15:05
Wiejski jazzbandyta i elektroniczna głowa Trzeciaka. Rozmowa z Garym Gwaderą
-
14:03
To jedyny taki budynek w Zakopanem. Jest szansa, że odzyska dawny blask
-
13:41
W górach weekend pogoda zmienna, w poniedziałek gwałtowne ochłodzenie