Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Oscypki, bunc i żętyca najlepsze na wiosnę

  • Kraków
  • date_range Niedziela, 2013.05.12 19:27 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 04:06 )
W Tatrach i na Podhalu rozpoczął się już wiosenny wypas owiec. Działa również większość podhalańskich bacówek a więc rozpoczął się sezon na prawdziwe oscypki.

fot: Przemek Bolechowski

Posłuchaj kiedy przyjechać na Podhale po oscypki

W zimie to, co pojawia się na straganach to podróbki. Sery z krowiego mleka, wyglądające jak oscypki...
Ale teraz już smakosze mają szanse na spróbowanie oryginalnego oscypka i buncu. Andrzej Gąsienica Makowski, starosta tatrzański uważa, że właśnie teraz bunc smakuje najlepiej i zaprasza wszystkich na Podhale w maju i czerwcu. Wyroby z owczego mleka mają wtedy najdelikatniejszy smak.

Górale podkreślają, że te produkty są najsmaczniejsze bezpośrednio u producenta , najlepiej kupować je prosto z bacówki. Daje nam to gwarancje odpowiedniej jakości wyrobu. Są tam świeże oscypki, bunc i żętyca, która - jak zapewniają górale - jest najzdrowsza.

Przemek Bolechowski/bp

Rozpoczął się sezon oscypkowy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię