- A
- A
- A
Ten trzeci na talerzu
Konsekwentnie ograniczamy spożycie ziemniaków w Polsce. W dużej mierze wynika to z błędnego przekonania, że są kaloryczne i wywołują otyłość. Tymczasem są lekkostrawne i niskokaloryczne, bogate w minerały, jak choćby potas i magnez, a także witaminy oraz skrobię, która jest cennym źródłem energii. O historii ziemniaka na polskich stołach i dobrodziejstwach zeń płynących rozmawiają z Sylwią Paszkowską badaczka kultury kulinarnej, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux oraz Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:30
Dzieci z Bullerbyn” - nuda, która wciąż działa
-
22:07
400 osób ewakuowano z galerii handlowej Krokus w Krakowie przy ulicy Bora-Komorowskiego
-
21:22
Czy autobusy napędzane wodorem są bezpieczne?
-
20:13
"Pasy" górą w meczu z Toruniem, "szarotki rozgromione w Nowym Targu
-
19:50
Nowy Targ: ważny wał przeciwpowodziowy uszkodzony podczas inwestycji miejskiej
-
19:08
Sztuczna inteligencja pomoże... policzyć rysie, wilki i niedźwiedzie w Małopolsce i na Słowacji
-
18:22
Bartosz Szydłowski nie podpisał listu poparcia dla Maszy Potockiej. "Nawet by mi to do głowy nie przyszło"
-
18:11
W tym miejscu powstanie aquapark. Jest zgoda na wyburzenie
-
17:16
Poseł Konfederacji może stracić immunitet. Wniosek prokuratury jeszcze dzisiaj