- A
- A
- A
Ten trzeci na talerzu
Konsekwentnie ograniczamy spożycie ziemniaków w Polsce. W dużej mierze wynika to z błędnego przekonania, że są kaloryczne i wywołują otyłość. Tymczasem są lekkostrawne i niskokaloryczne, bogate w minerały, jak choćby potas i magnez, a także witaminy oraz skrobię, która jest cennym źródłem energii. O historii ziemniaka na polskich stołach i dobrodziejstwach zeń płynących rozmawiają z Sylwią Paszkowską badaczka kultury kulinarnej, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux oraz Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
10:00
Zwierzęce... wybory! Te życiowe, logistyczne i "miłosne"
-
09:18
Śledczy wyjaśniają okoliczności śmierci mężczyzny, którego zwłoki znaleziono w potoku
-
08:41
Zniknął Smok Wawelski spod Wawelu? Wyjaśniamy, o co chodzi
-
08:11
W Małopolsce chmury, deszcz i burze z silnym wiatrem
-
07:20
Spór o wysokość dotacji dla krakowskich przedszkoli. Będzie tak, jak w innych metropoliach
-
06:54
Dwa wypadki na drogach w Małopolsce, są poszkodowani
-
20:12
Bez wieców i sondaży - od północy w całej Polsce cisza wyborcza
-
19:56
Koncertowy występ Wisły! Nokaut przy Reymonta
-
18:26
Nowa lokalizacja pętli autobusowej na Klinach. Magistrat: poprzednia propozycja była zbyt kosztowna
-
17:36
Kolejka w Szczawniku w zawieszeniu. Mieszkańcy gminy Muszyna: koszty budowy rosną, biznesy są zagrożone
-
17:30
Wakacyjne podpowiedzi
-
22:30
O łemkowskim rozdrożu / Про лемківські роздоріжжя
-
22:30
Jak świętują Wielkanoc w Ukrainie i na Łemkowszczyźnie? / Як святкують Великдень в Україні і на Лемківщині?