- A
- A
- A
Szampana pijemy z pucharów!
Menu sylwestrowe, czyli szampan i kanapki. Czy to nie profanacja? Absolutnie nie! W XIX wieku, kiedy kanapki wkroczyły na polskie salony, nazywane były tartinkami i stanowiły nieodłączny element każdego eleganckiego przyjęcia, także sylwestrowego. Zachwycała się nimi nawet królowa polskiej kuchni – Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która podkreślała, że przygotowanie wybornych kanapek to sztuka bardzo trudna, gdyż „chcąc je dobrze podać, trzeba umieć i wiedzieć wiele rzeczy”. Jakich rzeczy? O tym z Sylwią Paszkowską rozmawiają badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i mistrz kucharski Wiesław Zuzek.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
16:24
Od nowego roku wzrosną podatki od nieruchomości w Tarnowie
-
16:24
Policja nie potwierdza, że w krakowskich wodociągach doszło do próby sabotażu
-
15:27
Ranny niedźwiedź błąkał się kilka dni. Sekcja ujawniła przyczynę śmierci
-
15:10
Egzotyczny gość w Mistrzejowicach. Kangur widziany na os. 1000-lecia
-
14:58
Kraków zmienia zasady informowania o wycinkach drzew. Tabliczki pojawią się bezpośrednio na pniach
-
14:34
Nadchodzi KultURO - Festiwal dobrej muzyki i zdrowia dróg moczowych
-
14:06
Akademia młodego miłośnika Krakowa. Bezpłatne wykłady i warsztaty
-
13:19
Nowa siedziba Ośrodka Ruczaj otwarta dla mieszkańców Krakowa
-
13:12
Podgórze różnorodności. Jak otworzyć się na kulturę osób Głuchych?
-
12:55
Jak wspierać dziecko w trudnych momentach? - poradnik dla rodziców
-
11:09
Akademia młodego miłośnika Krakowa. Bezpłatne wykłady i warsztaty
-
10:09
Podgórze różnorodności. Jak otworzyć się na kulturę osób Głuchych?