- A
- A
- A
Szampana pijemy z pucharów!
Menu sylwestrowe, czyli szampan i kanapki. Czy to nie profanacja? Absolutnie nie! W XIX wieku, kiedy kanapki wkroczyły na polskie salony, nazywane były tartinkami i stanowiły nieodłączny element każdego eleganckiego przyjęcia, także sylwestrowego. Zachwycała się nimi nawet królowa polskiej kuchni – Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która podkreślała, że przygotowanie wybornych kanapek to sztuka bardzo trudna, gdyż „chcąc je dobrze podać, trzeba umieć i wiedzieć wiele rzeczy”. Jakich rzeczy? O tym z Sylwią Paszkowską rozmawiają badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i mistrz kucharski Wiesław Zuzek.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
07:13
Yehuda Prokopowicz też dostał nagrodę w Konkursie Chopinowskim. Tak to skomentował
-
06:52
Czy można nadać nowe imię mostowi, który imię już ma? Skomplikowana sprawa w Nowym Sączu
-
06:29
Całkiem ładny wtorek w Małopolsce. W nocy spadnie temperatura i pojawią się opady
-
06:00
Eric Lu zwycięzcą XIX Konkursu Chopinowskiego. Piotr Alexewicz laureatem V nagrody
-
22:04
Czym są inwestycje emocjonalne?
-
22:00
Na Wawelu w czasie i przestrzeni - sztuka konceptualna w murach królewskiej rezydencji
-
20:08
Zburzą najstarszy dom handlowy w Tarnowie? Apartamentowiec w miejsce "Świtu"
-
19:41
Kościuszko na Politechnice. Uczelnia uczciła swojego patrona muralem
-
19:00
Rozbój w parku Jalu Kurka: policja szuka sprawców
-
18:51
Stan rynku nieruchomości w Krakowie – analiza cen w 2025 roku
-
18:11
Wisła górą w Płocku i Niepołomicach
-
16:58
Gdy kultura się boi. Cancel culture w krakowskiej Cricotece?
-
16:30
Krakowscy muzealnicy o kradzieży w Luwrze. Czy nasze zbiory są bezpieczne?