Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny przytula pszczoły na zimę

Albert Einstein powiedział, że po wyginięciu pszczół ludziom pozostaną jeszcze trzy-cztery lata egzystencji. Bo jeżeli istnienie ponad osiemdziesięciu procent roślin jest uzależnione od zapylania przez owady, to jak przyroda mogłaby bez nich funkcjonować? Sobotni Przystanek Kulinarny poświęciliśmy pszczołom. Nasi goście Lidia i Mateusz Morawscy, pszczelarze prowadzący ekologiczną pasiekę opowiadali za co kochają pszczoły, co pszczołom potrzebne jest do szczęścia i przede wszystkim odpowiedzili na nurtujące wiele osób pytanie - co pszczoły robią zimą.

Ile pszczół pracuje całe swoje życie na jedną łyżeczkę miodu dla człowieka? Jak poznać dobry miód, a co z obiegowych opinii na temat wyglądu miodu nie jest prawdą. Z jakich jeszcze dóbr pszczelich korzystamy - o tym wszystkim opowiadali w Przystanku Kulinarnym Lidia i Mateusz Morawscy.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym nie mogło zabraknąć pszczoły książkowej czyli Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem, która do studia przyniosła...cudowną książkę - oczywiście o pszczołach. A razem z nią przyszła Agnieszka Balicka z kina Agrafka z niezwykłą dokumentalną pozycją filmową o pszczołach.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię