Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości w stu restauracjach serwowane jest specjalne menu - menu niepodległościowe - inspirowane różnymi regionami i kuchniami historycznej Polski. To historyczne potrawy jednak w nowoczesnej interpretacji - na czym to polega - tłumaczył szef kuchni krakowskiej restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na 100-lecie niepodległości
Historyczne zakręty kuchni polskiej w Przystanku Kulinarnym. W związku ze Świętem Niepodległości, program poświęciliśmy kuchni staropolskiej, tej zapomnianej, a teraz pomału odkrywanej przez historyków, dla których kuchnia jest ważną częścią życia społecznego i gospodarczego. Wystarczy sięgnąć do starych ksiąg kucharskich - takich jak spisana na Zamku w Wiśniczu i wydana w Krakowie - w 1682-gim roku pierwsza polska książka kucharska - "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Znajdują się nie tylko same przepisy, których jest 333. To także kopalnia wiedzy o staropolskich zwyczajach i kulturze stołu, która obowiązywała w 17-to wiecznej Polsce. O tym dlaczego tak ważne jest sięganie do historii kulinarnej, co daje nam przywracanie pamięci o starych przepisach, opowiadali autorzy nowej książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" – profesor Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz Magdalenia Kasprzyk-Chevriaux z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna, specjalizuje się w historii kuchni polskiej.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym pojawiła się Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem oczywiście z książką pełną historii.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:45
Biologia komórki, chemia supramolekularna, mentalne podróże - znamy laureatów Nagrody Narodowego Centrum Nauki
-
19:57
Pożar miejskiego archiwum. Sąd podtrzymuje wyrok dla głównego rzeczoznawcy
-
18:41
Polskie szachistki mistrzynami Europy!
-
18:26
„Pozytywna energia” w służbie propagandy. Jak Rosja rozgrywa krakowski Rynek
-
18:03
Śmiertelny wypadek w Tatrach w rejonie przełęczy Zawart
-
17:37
Mecenasi, spektakle autorskie, repertuar dla dzieci - nowe pomysły na Teatr Variete
-
17:08
"Nasz syn Michael" - reportaż Ewy Szkurłat
-
16:48
Awaria spowodowała opóźnienia pociągów na trasie Kraków - Tarnów
-
16:16
Zapadł prawomocny wyrok ws. pożaru miejskiego archiwum w Krakowie
-
15:54
"Moja córka została bez opieki!". Awantura i emocje w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie
-
15:45
Trasa olkuska już przejezdna
-
22:00
Dlaczego kościół boi się masonów? Wyjaśniają Witold Sokała i Tomasz P. Terlikowski
-
20:51
Poezja w piosenkach, czyli autobiograficzna opowieść Michała Zabłockiego