Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości w stu restauracjach serwowane jest specjalne menu - menu niepodległościowe - inspirowane różnymi regionami i kuchniami historycznej Polski. To historyczne potrawy jednak w nowoczesnej interpretacji - na czym to polega - tłumaczył szef kuchni krakowskiej restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na 100-lecie niepodległości
Historyczne zakręty kuchni polskiej w Przystanku Kulinarnym. W związku ze Świętem Niepodległości, program poświęciliśmy kuchni staropolskiej, tej zapomnianej, a teraz pomału odkrywanej przez historyków, dla których kuchnia jest ważną częścią życia społecznego i gospodarczego. Wystarczy sięgnąć do starych ksiąg kucharskich - takich jak spisana na Zamku w Wiśniczu i wydana w Krakowie - w 1682-gim roku pierwsza polska książka kucharska - "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Znajdują się nie tylko same przepisy, których jest 333. To także kopalnia wiedzy o staropolskich zwyczajach i kulturze stołu, która obowiązywała w 17-to wiecznej Polsce. O tym dlaczego tak ważne jest sięganie do historii kulinarnej, co daje nam przywracanie pamięci o starych przepisach, opowiadali autorzy nowej książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" – profesor Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz Magdalenia Kasprzyk-Chevriaux z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna, specjalizuje się w historii kuchni polskiej.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym pojawiła się Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem oczywiście z książką pełną historii.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
09:42
Awaria wodociągu na al. Słowackiego w Krakowie. Wody nie będzie przez kilka godzin
-
09:28
Kościół razem z ubogimi, Leon XIV i duch Franciszka. "To nie jest papież trumpista"
-
09:22
Rośnie ruch ale i zyski spółki na płatnym odcinku autostrady A4
-
07:09
W Tychach sprawdzian aspiracji Wisły
-
06:50
W Małopolsce znowu cieplej
-
06:03
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 09.05
-
22:01
Nagranie z kaplicy Sykstyńskiej tuż po wyborze Leona XIV. Unikatowy film
-
21:24
„Papież środka”. Kim jest Leon XIV? Adam Szostkiewicz: „Zdrowy kompromis i styl Franciszka”
-
20:49
Papież Leon XIV: pokój niech będzie z wami wszystkimi
-
19:50
Jak będzie wyglądał Kościół z papieżem Leonem XIV na czele?
-
19:06
W Krakowie Dzwon Zygmunt uczcił wybór nowego papieża
-
19:05
Euforia w Watykanie! Biały dym ukazał się nad Kaplicą Sykstyńską
-
18:31
Kardynał Robert Prevost z USA nowym Biskupem Rzymu!