Kwiaty są zdrowe, naukowcy udowodnili to już wielokrotnie i niezmiennie zachęcają do tego, by swą dietę wzbogacać o kolorowe płatki. Z Małgorzatą Kalembą-Drożdż rozmawiałyśmy o słodkich fiołkach, orientalnej magnolii i apetycie na zdrowie
- A
- A
- A
Jedz kwiaty na zdrowie
Jadalne kwiaty na wiosnę. Takie menu serwowaliśmy w sobotnim Przystanku Kulinarnym. Do jedzenia kwiatów zachęcała doktor biochemii Małgorzata Kalemba Drożdż, która jest naukowcem ale także autorką książek o tematyce przyrodniczo-kulinarnej, prowadzi też bloga "Trochę inna cukiernia", w którym dzieli się przepisami na przyrządzanie kwiatów, a także dzikich roślin zwanych popularnie chwastami.Prawdziwy kwiatożerca w tym roku mógł już cieszyć się smakiem fiołków, forsycji, obecnie triumfy święcą mniszki, popularnie zwane mleczami. Z mniszków można zrobić bardzo dużo pysznych rzeczy, od kremów począwszy na syropach skończywszy. Do gry wchodzą też bzy, a potem mamy całe lato do pożarcia
Książkę smaczną i eko, czyli komplet idealny zaproponowała Paulina Bandura. "Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej pełna jest sprawdzonych sposobów na nie marnowanie żywności, na jej odpowiednie przechowywania. Nie brakuje też przepisów na dania z resztek.
Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
10:26
Protest mieszkańców gminy Mogilany na Zakopiance
-
10:07
Dookoła szaro? Pomówmy o kolorach...w świecie zwierząt!
-
09:58
Rozpoczął się „weekend cudów” Szlachetnej Paczki. Pomoc trafi do ponad 17 tys. rodzin
-
09:15
Wchodzi w życie nowy rozkład jazdy na kolei. Jakie zmiany czekają Małopolan?
-
08:34
Zaskakujący, delikatny, pełny emocji. Recenzja filmu „Min Gun”
-
08:25
Zbliżają się święta, więc w najbliższą niedzielę sklepy będą otwarte
-
08:08
Nie ma pieniędzy na remont kolejnego odcinka zachodniej obwodnicy Nowego Sącza
-
07:38
PŚ w skokach: pięciu Polaków wystartuje w Titisee-Neustadt
-
22:30
Co się dzieje, kiedy policja ma zbyt wiele władzy?