Warsztaty kulinarne zorganizował Cech Rzemiosł Spożywczych w swojej siedzibie przy ul. Westerplatte 18, Fundacja Promocji Wyrobów Rzemieślniczych, Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie, Archiwum Narodowe w Krakowie, Muzeum Krakowa, Towarzystwo Miłośników Historii i Zabytków Krakowa przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął dr hab., prof. UP Andrzej Kuropatnicki, Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych UP im. KEN. Warsztaty miał charakter naukowy i teoretyczno-praktyczny. Studenci oraz zaproszeni goście wspólnie w trakcie rekonstrukcji kuchni dawnej przyrządzili m. in. frykadelki cielęce po staropolsku. Na stanowisku piekarniczym zapoznali się z historią małopolskich wypieków i pod opieką mistrza sztuki piekarskiej formowali i wypiekali obwarzanki. W punkcie cukierniczym przygotowano m. in. ciasto kruche, kremy oraz suszone śliwki z migdałem oprószonym imbirem i cukrem oraz dekorowano bezy. Był również kącik rzeźnicko-masarski z prezentacją dawnych narzędzi i maszyn do produkcji wędlin oraz degustacją mięsnych wyrobów regionalnych w tym kiełbasy lisieckiej. Warsztatom towarzyszyła także prezentacja multimedialna o dawnej kuchni, produktach oraz potrawach z Małopolski.