Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

"...znów październik i ta jesień"

  • Beata Penderecka
  • date_range Poniedziałek, 2014.10.06 10:33 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 08:49 )
Krakowskie place targowe najpiękniejsze są wiosną i jesienią. Warto je odwiedzić nie tylko przy okazji zakupów.

Fot. Beata Penderecka

Krakowskie place targowe, fot. Beata Penderecka

Są cudowne ze stosami jarzyn i owoców, bukietami kwiatów. Przed nami szare, krótkie i smutne dni późnej jesieni i zimy, to więc ostatni moment, by nacieszyć oczy wszystkimi kolorami.

Dziś zatrzymam się przy stoisku z żurawiną i brusznicą. Brusznica, przez resztę kraju nazywana jest borówką, chociaż wszyscy krakowianie doskonale wiedzą, że borówka to czarna jagoda / dla tej reszty/. Brusznice najlepsze są po pierwszym przymrozku, wtedy zwyciężają z angielskim cumberlandem. Robi się je szybko i łatwo a robią furorę, nie tylko na wielkanocnym stole.

Według przepisów, bierze się pół na pół brusznic i gruszek. Ja gruszek daję o połowę mniej niż brusznic .Zasypuję je niewielką ilością cukru i zagotowuję aż puszczą sok i lekko zmiękną, wtedy dodaję pokrojone gruszki i gotuję jeszcze przez chwilę / gruszki nie mogą się rozpaść, najlepiej wybrać twardą odmianę/. Gorące wkładam do wyparzonych słoików, które odwracam do góry dnem. Brusznice są wspaniałym dodatkiem do wędlin, serów i mięsa - smacznego...

To już ostatni dzwonek na robienie powideł, kończą się śliwki. Nie przepadam za słodyczami, więc nie robię dżemów, ani nie smażę konfitur, ale z dzieciństwa pamiętam jak na Stary Kleparz , wczesną jesienią przyjeżdżały gospodynie z podkrakowskich wsi. W emaliowanych wiadrach przywoziły powidła, osłaniając je grubym papierem przed kurzem i osami. Na dużej przerwie biegliśmy na plac po te jesienne słodkości. " Baby z Kleparza" / jak się wówczas mówiło/ nakładały je na pergamin drewnianą łyżką. Żeby zdążyć przed dzwonkiem trzeba było pędzić z powrotem na Basztową. W biegu zlizywaliśmy powidła z papieru, brudząc się niemiłosiernie. W słoneczne, październikowe dni przypominam sobie ich słodko-cierpki smak.

 

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię