Wraz z wiosną w Centrum ruszyły pierwsze prace na grządkach, które już wkrótce uprawiać będą uczestnicy tamtejszych warsztatów. "Przygotowaliśmy ofertę przede wszystkim dla najmłodszych" - mówi Jan Czaja.

Centrum Produktu Lokalnego powstało od podstaw dzięki środkom z Unii Europejskiej. Od najbliższego piątku w Centrum zacznie działać sklepik z lokalnymi przetworami, a w weekendy prowadzone mają być tam warsztaty dla odwiedzających centrum.

Wybudowanie budynku kosztowało blisko milion złotych. Inwestycją zajęło się Stowarzyszenie Grupa OD ROLNIKA. To jej przedstawiciele będą prowadzić Centrum. To nie tylko pierwsze takie miejsce w Polsce, ale i jedno z niewielu w Europie, gdzie promuje się w takiej formie rolnictwo ekologiczne. W Centrum, kilka tygodni temu prowadzone były warsztaty dla gości z Norwegi, którzy prowadzą ekologiczne przedszkola.

Pełna oferta Centrum Produktu Lokalnego będzie dostępna w czerwcu, bo jak przyznają jego pomysłodawcy, wtedy pojawią się pierwsze warzywa i pogoda sprzyjała będzie pracom w ogrodzie i przy zwierzętach. Tuż obok Centrum wybudowana ma zostać także przetwórnia. W niej rolnicy z regionu tarnowskiego będą mogli produkować soki, dżemy i przetwory z własnych owoców. Potem, te przetwory będą mogli legalnie sprzedawać odwiedzającym centrum.

Jednym z najważniejszych założeń tego miejsca, jest edukacja ekologiczna. Rolnicy z Tarnowa chcą pokazać jakie zagrożenie niesie ze sobą rolnictwo wykorzystujące duże ilości środków chemicznych. Chcą utrzymać tradycje rolnicze w regionie, bo te w wielu miejscach już zanikają, a wraz z nimi zanikają lokalne odmiany owoców i warzyw. Centrum, to także miejsce, które umożliwi w legalny sposób rolnikom dzielenie się z odbiorcami własnymi wyrobami, bo przepisy w tej kwestii bardzo często blokują handel bezpośredni produktami rolnymi.

Przedstawiciele Stowarzyszenia "Grupa OD ROLNIKA" przyznają także, że zależy im na tym aby edukować dzieci. Aby te wiedziały skąd biorą się owoce, warzywa, jak rosną, jak się je pielęgnuje, jak zbiera. "Bardzo często ta wiedza ogranicza się do stwierdzenia, że warzywa i owoce są ze sklepu" - przyznaje Jan Czaja, prezes Stowarzyszenia "Grupa OD ROLNIKA".

Po 15 maja w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej otwarty ma zostać sklepik z ekologiczną żywnością. Od 15 maja będzie można zapisywać się także na pierwsza indywidualne zajęcia i warsztaty w tym miejscu.

 

 

 

 

(Agnieszka Wrońska/ko)