rzemiosło
Mąka, woda, sól, zakwas i..serce. "Sztuka chleba" - reportaż Ewy Szkurłat
W Krakowie znane były piekarnie prywatne, których pieczywo biło na głowę pieczywo z piekarni „uspołecznionych”. Niestety większość z nich już nie funkcjonuje, zniknęły po cichu, bo ich właściciele się zestarzeli, dzieci nie chciały kontynuować tradycji, a wolny rynek nie był dla nich łaskawy. Jakość kosztuje, ale nie wszyscy są gotowi za nią zapłacić.
Alojzy Borowicz - najstarszy grawer Krakowa
"Talent mam chyba po ojcu". Zaczął, gdy miał zaledwie 17 lat, po maturze zdanej w liceum ogólnokształcącym w Bochni. Proponowano mu pracę księgowego w zakładach mięsnych, ale pewne spotkanie sprawiło, że został grawerem. Od tego momentu minęło 71 lat, a pan Alojzy Borowicz nadal pracuje.
Najnowsze
-
09:00
Krakowscy radni zdecydowali. Będzie zakaz głośnych rozmów w komunikacji miejskiej
-
08:54
Ziarenko prawdy, morze manipulacji. Dlaczego uwierzyliśmy w fałszywą porodówkę?
-
08:32
Czy premie krakowskich urzędników wpływają na ceny biletów? "Łączenie tych wątków to polityczna demagogia"
-
08:15
Aleksander Miszalski: Podwyżka biletu okresowego to 19 zł. Ile kosztuje piwo w knajpie?
-
08:09
Strefa płatnego parkowania w Krakowie także w niedzielę. Jest decyzja radnych
-
08:02
W Starym Sączu powstanie biogazownia? Jest pomysł, jest też wielkie "ale"
-
07:41
Diecezja tarnowska ponownie najbardziej rozmodlona w całej Polsce
-
07:19
Choinka przed oknem papieskim w Krakowie rozbłyśnie w tym roku później niż zwykle
-
06:57
Kule niemieckiego żandarma dosięgnęły go w powietrzu. W Brzeszczach upamiętnili amerykańskiego lotnika
-
06:33
Ciepły czwartek z przejaśnieniami w Małopolsce. Noc spokojna, ale chłodniejsza
-
06:05
Pożar domu w Tenczynku. Na szczęście nikt nie ucierpiał
-
19:58
Czy Kraków będzie rejestrował związki jednopłciowe zawarte zagranicą? Aleksander Miszalski pisze do MSWiA