Serwatka jest cieczą, która pozostaje po ścięciu mleka w produkcji twarogu. Zwykle ją wylewamy. Tymczasem jest źródłem wielu ważnych dla organizmu składników. Serwatka jest lekkostrawna i przyspiesza perystaltykę jelit. Zawartość w niej cukru mlekowego, czyli laktozy, wzbogaca florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, co wzmacnia system immunologiczny, czyli odporność na choroby. Szczególnie korzystnie działa u osób cierpiących na zaparcia.
Serwatka - przepis koła gospodyń wiejskich z Sędziszowej
serwatka
chrzan
boczek
kiełbasa wędzona
jajko na twardo
Przygotowanie jest bardzo proste. Wszystkie składniki kroimy, wrzucamy do serwatki i gotujemy około 15 minut. Dodajemy sól, pieprz do smaku.
Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie
![](http://web1.radiokrakow.pl//resource/www_files/inline/9c853ebcddaa24d060f57fbb3c5c3899.jpg)