Fachowo i naukowo karp zatorski to hybryda powstała z krzyżowania czystej linii karpia zatorskiego z liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Ryba charakteryzuje się dobrym wygrzbieceniem i oliwkowym lub oliwkowo-niebieskim kolorem. Warto podkreślić, że mięso karpia katorskiego pozbawione jest zapachu mułu i wyróżnia się świeżym rybim zapachem oraz delikatnym smakiem. Obszar geograficzny produkcji karpia zatorskiego obejmuje łącznie 134 km2, przy czym w największym stopniu produkcja prowadzona jest na terenie Gminy Zator. Ten oryginalny karmiony jest zbożem z okolicznych pól.
[
- A
- A
- A
Karp zatorski
Jest królem małopolskich stawów. Już przed wiekami zachwycali się nim królowie i książęta.Rok temu jego walory doceniła także Komisja Europejska, przyznając tej smacznej rybie specjalny certyfikat.-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
crop_free
1
/ 15
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
06:03
Strefa Czystego Transportu w Krakowie: kto nie zapłaci za wjazd?
-
21:55
Nie tylko na wnuczka. Jak możemy zostać oszukani?
-
20:02
Vive l’Art - XI Salon ZPAP OK w Pałacu Sztuki - otwarty
-
19:51
"Złota Rękawica" została w Małopolsce
-
19:51
Komisja Dyscyplinarna uchyliła zawieszenie dyrektora krakowskiego liceum. Zdecydował jeden szczegół
-
18:29
"Biedny", "skromny", "stabilny"? Tarnów ma budżet na 2026 roku
-
17:30
W Krakowie więcej zapłacimy za bilety MPK. Ekspert: to uzasadnione, pod jednym warunkiem
-
17:19
Utrudnienia na drogach Małopolski. Pożar ciężarówki na A4 i kilka kolizji
-
16:42
Tak odblokowali tramwaj na Długiej. Zobacz nagranie
-
16:23
Biometanownia w gminie Skrzyszów raczej nie powstanie. Inwestor może się wycofać
-
15:46
Biblioteka Kraków. 60 fili, jedna karta i coraz więcej nowych przestrzeni dla czytelników
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze