- A
- A
- A
Mięsne tabu
Tabu pokarmowe to istniejący w różnych społecznościach świadomy zakaz lub niechęć do spożywania pewnych produktów, które są jadalne z punktu widzenia fizjologii trawienia. O tabu związanym z mięsem w polskiej kuchni mówi w rozmowie z Sylwią Paszkowską Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, autorka książek poświęconych historii kultury kulinarnej "Sztukamięs ze szlachtuza" i napisanej wspólnie z prof. Jarosławem Dumanowskim "Kapłony szczeżuje".
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
09:41
PŚ w skokach - w sobotę dwa konkursy w Engelbergu
-
09:09
Mandaty za nielegalny wjazd do strefy czystego transportu w Krakowie. Co trzeba wiedzieć?
-
08:30
Nowy Sącz: Po raz pierwszy w historii miasta wydatki przekraczające miliard złotych
-
08:18
„Pociąg do Zakopanego”. Wyjątkowa wystawa DESA Unicum po raz pierwszy w Zakopanem
-
07:58
Niecodzienne zderzenie pociągu z samochodem osobowym w Tarnowie
-
07:44
IMGW: Pochmurny i mglisty weekend; od poniedziałku ochłodzenie
-
21:55
Kraków Airport: przekierowane loty z powodu mgły
-
19:56
Kardynał Ryś przejmuje „pole minowe”. Co zostawił po sobie abp Jędraszewski?
-
19:40
Ewa Lipska z odznaką "Honoris Gratia"
-
18:57
Pożar w restauracji na Krupówkach. Dwie osoby w szpitalu
-
18:06
Napad na jubilera na osiedlu Tysiąclecia w Krakowie. Trwają poszukiwania sprawców
-
17:26
Kraków: potrącenie pieszego. Na miejsce przyleciał śmigłowiec LPR
-
17:08
Kolejna akcja CBA w Nowym Sączu. Śledczy nie ujawniają szczegółów