- A
- A
- A
Sztukamięs ze szlachtuza
U schyłku XIX w przeciętny polski chłop zjadał 6 kg mięsa w roku, dzisiaj w Polsce konsumuje się 69,5 kg mięsa rocznie na osobę, a z rybami i baraniną nawet 82 kg. Żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. W swojej książce "Sztukamięs ze szlachtuza" Magdalena Kasprzyk-Chevriaux snuje opowieść o historii mięsa, zadając pytania o zasadność tak dużego spożycia mięsa w XXI wieku i jego jakość.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
07:46
W czasie upałów policja przypomina: nie zostawiać dzieci i zwierząt w autach
-
07:28
Jak ocenić stan poszkodowanych z pokładu śmigłowca lub z drona? Nad tym pracuje TOPR
-
07:04
Szósty dzień Sławosza Uznańskiego na ISS: Połączenie z premierem i dalsze eksperymenty
-
06:47
Przyszkolne boiska będą otwarte dla krakowian. Projekt przyjęty
-
06:38
Życiowy sukces Majchrzaka na wimbledońskiej trawie
-
06:25
W czwartek na Wimbledonie mecze Igi Świątek i trojga polskich deblistów
-
06:05
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 03.07
-
06:02
Wczoraj to było preludium. Prawdziwy upał nadejdzie w czwartek
-
21:51
Radni zdecydowali: od 1 września krakowianie zapłacą więcej za wywóz śmieci
-
21:09
Kolejka gondolowa na Malnik? Muszyna znów szuka inwestora
-
19:37
Reprezentacja Polski w blind-footballu przegrywa z Hiszpanią
-
10:40
Kraków Grzegorza Bednarczyka - odc. 8. cmentarz dla skazańców w samym centrum miasta