- A
- A
- A
Szabatowe przepisy
- Nie jestem praktykującym Żydem i nie dorastałem w religijnym domu, ale jeśli jakiś aspekt judaizmu do mnie przemawia, jest to idea szabatu: dnia odpoczynku rozpoczynającego się uroczystym spotkaniem całej rodziny przy świątecznym posiłku - pisze we wstępie do swojej książki "Szabatowe przepisy" Marc Grossman. O znaczeniu rytuałów i uroku przepisów z książki paryskiego restauratora z Nowego Jorku, który potrafi bawić się kuchnią, nadając tradycyjnym przepisom współczesny kosmopolityczny rys, rozmawiają Sylwia Paszkowska i judaistka Larysa Michalska.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
06:20
W środę może przelotnie popadać. Będzie też nieco chłodniej
-
06:14
Spotkanie grupy Arraiolos: od dziś zwiększone środki bezpieczeństwa i zmiany w ruchu
-
06:08
Aktualności komunikacyjne 9.10
-
22:30
"Dzieci z Bullerbyn” - nuda, która wciąż działa
-
22:07
400 osób ewakuowano z galerii handlowej Krokus w Krakowie przy ulicy Bora-Komorowskiego
-
21:22
Czy autobusy napędzane wodorem są bezpieczne?
-
20:13
"Pasy" górą w meczu z Toruniem, "szarotki rozgromione w Nowym Targu
-
19:50
Nowy Targ: ważny wał przeciwpowodziowy uszkodzony podczas inwestycji miejskiej
-
19:08
Sztuczna inteligencja pomoże... policzyć rysie, wilki i niedźwiedzie w Małopolsce i na Słowacji