Składniki dla 4 osób

 

32 obrane kasztany jadalne

2×50 g masła

1 łodyga selera naciowego

1 drobno posiekana duża cebula

300 g ryżu

1 kieliszek białego wytrawnego wina

około 1 l warzywnego bulionu

1 pikantna papryczka

50 g pecorino romano

zielona pietruszka


Kasztany nacinamy w spory X na zaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce wyciągamy z wrzątku i jeszcze gorące obieramy. Na maśle dusimy drobno pokrojony seler naciowy z cebulą. Gdy się zeszklą, wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy i wlewamy na patelnię białe wino. Dokładamy kasztany i dolewając partiami bulion, gotujemy aż do miękkości ryżu. Papryczkę sprawdzamy pod kątem ostrości – moja była jakaś dziwna, taka w pół drogi, dlatego dałem całą, ze wszystkimi pestkami. Jeśli jest bardzo pikantna, proponuję dać pół. Powinna podkręcić słodki smak kasztanów. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, wyłączamy gaz, odstawiamy na 2 minuty i gotowe! Podajemy posypane zieloną pietruszką.