Była mowa o tym jak dynia wpływa na nasz nastroj, o kiszeniu dyni i nie tylko, dyskusja o najlepszej zupie dyniowej i dlaczego tak ważne jest co się do niej dodaje.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na Dyniowisku w Lanckoronie
W sobotnie przedpołudnie Przystanek Kulinarny zawitał do Lanckorony - miejsca magicznego, które przyciąga artystyczne dusze i to w każdym wymiarze -od pasjonatów fotografii, przez miłośników rękodzieła aż po kulinarnych odkrywców. Tym razem Lanckorona stała się sceną wielkiego dyniowiska. W Lanckoronie kultura zawsze łączy się ze smakami -podkreślały stojące za tym i wielolma innymi wydarzeniami Anna Ciecieręga protagonistka Towarzystwa Przyjaciół Lanckorony, Renata Bukowska z Gościnca 4 Żywiołów, Renata Vandelot z Leśnego Ogrodu i Jola Hytkowska z Zagrody Ławeczki. Opowiadały o tym skąd się wziął pomysł na dyniowisko, o idei jaka przyświeca organizowanym w Lanckoronie wydarzeniom i o roku, w którym dynie dosłownie się rozszalały.Były też oczywiście dyniowe przepisy Cafe "Pensjonat" z Lanckorony.
Ciasto dyniowe:
2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru (najlepiej pół na pół: biały z brązowym lub sam brązowy), 1 szklanka oleju słonecznikowego, 3 jajka, 1 szklanka startej dyni, łyżeczka wanilii, cynamonu, kardamonu, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżeczki miodu.
Wszystkie składniki wymieszać, ciasto powinno być lejące się, jeśli jest zbyt gęste trzeba dodać troszkę mleka. Piec godzinę w temperaturze 180 st. C.
Opracowanie przepisu: Agnieszka Teodorczuk
Zupa dyniowa
(garnek dla rodziny): połowa małej dyni, 3 marchewki, 1 pietruszka, mały seler, 1 cebula. Przyprawy - mielona kolendra, sól, pieprz kolorowy, 2 łyżeczki curry, po pół łyżeczki mielonego imbiru, kardamonu, kminu rzymskiego oraz wędzonej papryki, oliwa z oliwek lub masło, kilka łyżek śmietany lub pół szklanki mleczka kokosowego, zielona pietruszka i listki mięty oraz ziarna dyni lub słonecznika do posypania (najlepiej podprażone na patelni).
Dynię kroimy w kostkę i dusimy na patelni na maśle lub na oliwie z oliwek razem z przyprawami - imbir, kardamon, kmin rzymski (kumin), kolendra. W tym samym czasie w garnku podsmażamy cebulę, dodajemy marchew, seler, pietruszkę, zalewamy wodą i gotujemy ze szczyptą soli. Uduszoną na patelni dynię dodajemy do garnka i przyprawiamy sypkim curry. Gotujemy warzywa aż zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, domową „vegetą” bez chemii. Odkładamy garnek do ostygnięcia. Następnie miksujemy całość na krem z dodatkiem śmietany lub mleczka kokosowego (wersja wegańska). Zupę podajemy posypaną ziarnami oraz poszatkowaną zieloną pietruszką i miętą.
Opracowanie przepisu: Dominika Zaręba
W Lanckoronie pełnej magii Przystanek Kulinarny gościł w miejscu, które właśnie pozwoliło uchylić nieco rąbka swoich tajemnic. Pozwoliło się odkrywać na nowo. To budynek z absolutnie niezwykłą historią - była tu kiedyś i szkoła i schronisko młodzieżowe. Ale jak się okazuje - nie tylko. O sensacyjnych odkryciach opowiadali właściciele budynku Dagmara i Piotr Ciastek.
I jak zwykle na deser w Przystanku Kulinarnym była książka od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem
Najnowsze
-
14:39
Jan Tadeusz Duda ponownie wybrany na przewodniczącego sejmiku województwa małopolskiego
-
14:30
Synoptyk IMGW: w poniedziałek do wieczora zachmurzenie umiarkowane
-
14:11
Tarnów oficjalnie ma nowego prezydenta
-
14:08
Możliwe opóźnienie przy remoncie ulic Kościuszki i Zwierzynieckiej w Krakowie!
-
13:52
Wieczór irlandzki w MEK | wykład dr Jenny Butler oraz koncert Sheeban Celtic Band
-
13:26
Realizm romantyczny Michała Gąsienicy – Szostaka
-
13:10
Operowa Klisza
-
11:00
Pozytywne szaleństwo, czyli La Folie! Retro Cabaret Show
-
11:00
Pozytywne szaleństwo, czyli La Folie! Retro Cabaret Show
-
09:10
Uczucia, przygody i Pani Bajka. Alfabet 5.5.24
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm
-
08:54
Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH