Była mowa o tym jak dynia wpływa na nasz nastroj, o kiszeniu dyni i nie tylko, dyskusja o najlepszej zupie dyniowej i dlaczego tak ważne jest co się do niej dodaje.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na Dyniowisku w Lanckoronie
W sobotnie przedpołudnie Przystanek Kulinarny zawitał do Lanckorony - miejsca magicznego, które przyciąga artystyczne dusze i to w każdym wymiarze -od pasjonatów fotografii, przez miłośników rękodzieła aż po kulinarnych odkrywców. Tym razem Lanckorona stała się sceną wielkiego dyniowiska. W Lanckoronie kultura zawsze łączy się ze smakami -podkreślały stojące za tym i wielolma innymi wydarzeniami Anna Ciecieręga protagonistka Towarzystwa Przyjaciół Lanckorony, Renata Bukowska z Gościnca 4 Żywiołów, Renata Vandelot z Leśnego Ogrodu i Jola Hytkowska z Zagrody Ławeczki. Opowiadały o tym skąd się wziął pomysł na dyniowisko, o idei jaka przyświeca organizowanym w Lanckoronie wydarzeniom i o roku, w którym dynie dosłownie się rozszalały.
Były też oczywiście dyniowe przepisy Cafe "Pensjonat" z Lanckorony.
Ciasto dyniowe:
2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru (najlepiej pół na pół: biały z brązowym lub sam brązowy), 1 szklanka oleju słonecznikowego, 3 jajka, 1 szklanka startej dyni, łyżeczka wanilii, cynamonu, kardamonu, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżeczki miodu.
Wszystkie składniki wymieszać, ciasto powinno być lejące się, jeśli jest zbyt gęste trzeba dodać troszkę mleka. Piec godzinę w temperaturze 180 st. C.
Opracowanie przepisu: Agnieszka Teodorczuk
Zupa dyniowa
(garnek dla rodziny): połowa małej dyni, 3 marchewki, 1 pietruszka, mały seler, 1 cebula. Przyprawy - mielona kolendra, sól, pieprz kolorowy, 2 łyżeczki curry, po pół łyżeczki mielonego imbiru, kardamonu, kminu rzymskiego oraz wędzonej papryki, oliwa z oliwek lub masło, kilka łyżek śmietany lub pół szklanki mleczka kokosowego, zielona pietruszka i listki mięty oraz ziarna dyni lub słonecznika do posypania (najlepiej podprażone na patelni).
Dynię kroimy w kostkę i dusimy na patelni na maśle lub na oliwie z oliwek razem z przyprawami - imbir, kardamon, kmin rzymski (kumin), kolendra. W tym samym czasie w garnku podsmażamy cebulę, dodajemy marchew, seler, pietruszkę, zalewamy wodą i gotujemy ze szczyptą soli. Uduszoną na patelni dynię dodajemy do garnka i przyprawiamy sypkim curry. Gotujemy warzywa aż zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, domową „vegetą” bez chemii. Odkładamy garnek do ostygnięcia. Następnie miksujemy całość na krem z dodatkiem śmietany lub mleczka kokosowego (wersja wegańska). Zupę podajemy posypaną ziarnami oraz poszatkowaną zieloną pietruszką i miętą.
Opracowanie przepisu: Dominika Zaręba
W Lanckoronie pełnej magii Przystanek Kulinarny gościł w miejscu, które właśnie pozwoliło uchylić nieco rąbka swoich tajemnic. Pozwoliło się odkrywać na nowo. To budynek z absolutnie niezwykłą historią - była tu kiedyś i szkoła i schronisko młodzieżowe. Ale jak się okazuje - nie tylko. O sensacyjnych odkryciach opowiadali właściciele budynku Dagmara i Piotr Ciastek.
I jak zwykle na deser w Przystanku Kulinarnym była książka od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem
Komentarze (0)
Najnowsze
-
20:32
Dwukierunkowa czy nie? Spór o remont Starowiślnej
-
19:52
Tarnów: mieszkańcy wybrali projekty Budżetu Obywatelskiego. Najwięcej głosów dla biblioteki
-
19:37
100 dni do otwarcia zimowych igrzysk olimpijskich w Mediolanie i Cortinie d’Ampezzo
-
19:21
Policja w Limanowej poszukuje 40-letniego Krzysztofa Lacha
-
19:17
Legendy światowej piłki ponownie w Polsce!
-
18:54
Gen. Bogusław Pacek: redukcja wojsk USA we wschodniej Europie to zły sygnał dla NATO
-
16:51
Wirtualna jama ustna, prawdziwy dentysta. Jak Instytut Stomatologii UJ CM wykorzystaje najnowsze technologie
-
16:11
O Kantorze bez postumentów
-
15:39
Tarnów planuje łączenie szkół. Rodzice i nauczyciele protestują
-
15:29
Anna Dymna: "Ludzie z niepełnosprawnością traktują słowa jak największych przyjaciół"
-
14:45
Korepetycje z edukacji zdrowotnej. Lekcja 3: Białko w diecie. Fakty i mity
-
14:13
Koniec galerii handlowych w Krakowie? Miasto już rozmawia z inwestorami