Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Odporność buduj przez cały rok

Jesień puka do drzwi, a lekarze alarmują, że jest już coraz więcej infekcji. Nadchodzi sezon grypowy, a my łapiemy się za głowę, że przecież trzeba zacząć dbać o siebie. Magda i Mikołaj Batorowie, twórcy kultowej Zakwasowni mówią wprost - odporność buduje się przez cały rok, a nie dopiero wtedy, gdy zaczynamy źle się czuć i gdy nadciąga jesień i zima. W swojej manufakturze realizują zdrowotny plan, wytwarzając zakwasy, kiszonki, kombuche, oxymele, zdrowe słodycze.

W Przystanku Kulinarnym Magda i Mikołaj podzielili się swoją historią, ponieważ zbudowanie manufaktury zaczęło się od poważnych kłopotów zdrowotnych Magdy. Rak doświadczył ich rodzinę, ale oni się nie poddali. Krok po kroku zmienili w życiu bardzo wiele, między innymi zaczynając od zmiany diety, od wprowadzenia żywności fermentowanej do stałego jadłospisu, a potem zaczęli tę żywność wytwarzać.

W drugiej części rozmowy Magda i Mikołaj podzielili się swoimi sposobami na domowe wytwarzanie zakwasów, opowiedzieli o swoich doświadczeniach z przekonywaniem się do codziennego jedzenia i picia zakwasów z buraków, ale nie tylko. Chodzi o to, by dbać o siebie na różnych frontach, między innymi dbać o rytm dobowy czy unikanie stresu. W przebiegu choroby nowotworowej to bardzo ważne - mówiła Magda.

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię