W Przystanku Kulinarnym Magda i Mikołaj podzielili się swoją historią, ponieważ zbudowanie manufaktury zaczęło się od poważnych kłopotów zdrowotnych Magdy. Rak doświadczył ich rodzinę, ale oni się nie poddali. Krok po kroku zmienili w życiu bardzo wiele, między innymi zaczynając od zmiany diety, od wprowadzenia żywności fermentowanej do stałego jadłospisu, a potem zaczęli tę żywność wytwarzać.
- A
- A
- A
Odporność buduj przez cały rok
Jesień puka do drzwi, a lekarze alarmują, że jest już coraz więcej infekcji. Nadchodzi sezon grypowy, a my łapiemy się za głowę, że przecież trzeba zacząć dbać o siebie. Magda i Mikołaj Batorowie, twórcy kultowej Zakwasowni mówią wprost - odporność buduje się przez cały rok, a nie dopiero wtedy, gdy zaczynamy źle się czuć i gdy nadciąga jesień i zima. W swojej manufakturze realizują zdrowotny plan, wytwarzając zakwasy, kiszonki, kombuche, oxymele, zdrowe słodycze.
W drugiej części rozmowy Magda i Mikołaj podzielili się swoimi sposobami na domowe wytwarzanie zakwasów, opowiedzieli o swoich doświadczeniach z przekonywaniem się do codziennego jedzenia i picia zakwasów z buraków, ale nie tylko. Chodzi o to, by dbać o siebie na różnych frontach, między innymi dbać o rytm dobowy czy unikanie stresu. W przebiegu choroby nowotworowej to bardzo ważne - mówiła Magda.
Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:53
Czym jest rekonstrukcja rządu?
-
21:25
Nie żyje 8-latek ranny w wypadku w Spytkowicach
-
20:58
Ekstraklasa rośnie w siłę. Małopolskie kluby zaczynają nowy sezon
-
20:30
Otwarcie ulicy Krakowskiej w Nowym Sączu
-
20:16
Cracovia bije mistrza na jego stadionie
-
19:39
Rekonstrukcja bitwy o Tobruk na Pustyni Błędowskiej. Stu rekonstruktorów w akcji
-
19:01
Renesansowy balkon na wieży Mariackiej odzyskuje dawny blask
-
17:41
Zwycieski Bruk-Bet, Wieczysta z remisem
-
16:56
"Dzieciaki kontra kryzys" i "Podaj dalej" – książki, które budują most między pokoleniami i uczą, że dobro wraca
-
16:48
Nowy odcinek ścieżki wokół Pustyni Błędowskiej już otwarty [ZOBACZ ZDJĘCIA]
-
16:34
Letnie święto animacji w Krakowie
-
22:30
Karczmy na lodzie i sarmacki horror, czyli wokół "Krzywdy" Pawła Rzewuskiego