- A
- A
- A
Małopolska Trasa Smakoszy
Małopolska Trasa smakoszy powstała 13 lat temu z inicjatywy Małopolskiej Organizacji Turystycznej. Trafiły na nią 42 lokale serwujące tradycyjną polską kuchnię, którym eksperci nadali - w zależności od klasy lokalu - gwiazdki (jedną, dwie lub trzy). Dzisiaj trasa stanowi ciekawy pomysł na zwiedzanie regionu w poszukiwaniu regionalnych potraw i dobrej zabawy. A o tym, jak zmieniała się świadomość gości przez te lata i co dobrego można zjeść w małopolskich karczmach, mówią goście Sylwii Paszkowskiej: ze Skansenu Smaków w Cholerzynie Blanka Popela i szef kuchni Maciej Cencora oraz z Siwego Dymu w Rabce Monika Możdżen i Piotr Majerczyk. Jak podkreślają, dziś już nikt wchodząc do karczmy nie zapyta o pizzę.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:30
Dzieci z Bullerbyn” - nuda, która wciąż działa
-
22:07
400 osób ewakuowano z galerii handlowej Krokus w Krakowie przy ulicy Bora-Komorowskiego
-
21:22
Czy autobusy napędzane wodorem są bezpieczne?
-
20:13
"Pasy" górą w meczu z Toruniem, "szarotki rozgromione w Nowym Targu
-
19:50
Nowy Targ: ważny wał przeciwpowodziowy uszkodzony podczas inwestycji miejskiej
-
19:08
Sztuczna inteligencja pomoże... policzyć rysie, wilki i niedźwiedzie w Małopolsce i na Słowacji
-
18:22
Bartosz Szydłowski nie podpisał listu poparcia dla Maszy Potockiej. "Nawet by mi to do głowy nie przyszło"
-
18:11
W tym miejscu powstanie aquapark. Jest zgoda na wyburzenie
-
17:16
Poseł Konfederacji może stracić immunitet. Wniosek prokuratury jeszcze dzisiaj