- A
- A
- A
Kobiety czasami podawały go mężczyznom, którzy nadużywali alkoholu
- W 2020 r. czernidłak kołpakowaty został dodany na listę gatunków dopuszczonych do spożycia. Ale jeśli chcemy go jeść, musimy pamiętać, że nie możemy na dobę przed i kilka dni po spożyciu przyjmować alkoholu nawet w postaci syropu na kaszel. Występują wtedy objawy zatrucia alkoholowego. Dawniej kobiety dodawały go czasami do potraw mężczyzn, którzy nadużywali alkoholu. Kończyło się to dla tych panów różnie - mówi prof. Emilia Bernaś z Uniwersytetu Rolniczego, która wraz z szefem kuchni restauracji "Trzy rybki" Krzysztofem Żurkiem odwiedziła studio Radia Kraków. W rozmowie z Sylwią Paszkowską opowiedzieli o mało znanych i ciekawych smakowo gatunkach grzybów oraz o ich walorach zdrowotnych i smakowych.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
14:15
Darknet pod lupą. Cztery osoby zatrzymane w Małopolsce i na Śląsku
-
14:13
Korowódka dębówka, niewielki motylek, którego gąsienica zaskakuje stylem
-
14:04
Czy metamorfozy mogą być przyjemne? Kolejna odsłona Sztuki Dobrego Życia w TAURON Arenie Kraków
-
12:55
"Dialog jest niezbędny". 6. edycja Festiwalu Równości
-
12:46
Most Grunwaldzki później dla tramwajów, szybciej dla kierowców
-
12:35
Zablokowana DK79 w Krzeszowicach. Mężczyzna wszedł na bramownicę nad jezdnią
-
12:10
Czterodniowy tydzień pracy? Dr Marek Benio: „Pilotaż to najlepsze rozwiązanie”
-
12:07
Wysyp grzybów w tarnowskich lasach. Zobaczcie zbiory słuchacza Radia Kraków
-
11:09
Czy metamorfozy mogą być przyjemne? Kolejna odsłona Sztuki Dobrego Życia w TAURON Arenie Kraków
-
10:09
"Dialog jest niezbędny". 6. edycja Festiwalu Równości