- A
- A
- A
Kobiety czasami podawały go mężczyznom, którzy nadużywali alkoholu
- W 2020 r. czernidłak kołpakowaty został dodany na listę gatunków dopuszczonych do spożycia. Ale jeśli chcemy go jeść, musimy pamiętać, że nie możemy na dobę przed i kilka dni po spożyciu przyjmować alkoholu nawet w postaci syropu na kaszel. Występują wtedy objawy zatrucia alkoholowego. Dawniej kobiety dodawały go czasami do potraw mężczyzn, którzy nadużywali alkoholu. Kończyło się to dla tych panów różnie - mówi prof. Emilia Bernaś z Uniwersytetu Rolniczego, która wraz z szefem kuchni restauracji "Trzy rybki" Krzysztofem Żurkiem odwiedziła studio Radia Kraków. W rozmowie z Sylwią Paszkowską opowiedzieli o mało znanych i ciekawych smakowo gatunkach grzybów oraz o ich walorach zdrowotnych i smakowych.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
10:42
Policja podsumowała akcję Znicz. Było gorzej niż rok temu
-
09:59
Florence + The Machine - Everybody Scream
-
08:53
To nie wyciek, to cyberpotop. Co grozi klientom SuperGrosza?
-
08:15
Daria Gosek-Popiołek (Lewica): Prokuratura potwierdza dziennikarskie śledztwa. Będziemy za uchyleniem immunitetu Ziobrze
-
07:59
We wtorek otwarcie 32-metrowej wieży widokowej w Andrychowie
-
07:36
Nowy tydzień, nowa trasa tramwaju nr 11. To w związku z remontem torowiska w Łagiewnikach
-
07:13
WTA Finals: w poniedziałek Iga Świątek zagra z Rybakiną
-
06:47
Deszczowy poniedziałek w Małopolsce. Ochłodzenie w nocy i śnieg w Tatrach
-
06:26
Co najmniej rok opóźnienia na Lwowskiej i DK73 w Tarnowie. Zniknął... projektant
-
06:02
Karty zostały odsłonięte. Znamy warianty kontrowersyjnej drogi. ZDJĘCIA
-
00:43
Black Friday 2025 – kiedy, gdzie i jak kupować?
-
21:00
Psychologia mody – co mówi o nas nasz strój?
-
19:19
Miedź wraca na właściwe tory. Kolejna porażka Wieczystej