- A
- A
- A
Kobiety czasami podawały go mężczyznom, którzy nadużywali alkoholu
- W 2020 r. czernidłak kołpakowaty został dodany na listę gatunków dopuszczonych do spożycia. Ale jeśli chcemy go jeść, musimy pamiętać, że nie możemy na dobę przed i kilka dni po spożyciu przyjmować alkoholu nawet w postaci syropu na kaszel. Występują wtedy objawy zatrucia alkoholowego. Dawniej kobiety dodawały go czasami do potraw mężczyzn, którzy nadużywali alkoholu. Kończyło się to dla tych panów różnie - mówi prof. Emilia Bernaś z Uniwersytetu Rolniczego, która wraz z szefem kuchni restauracji "Trzy rybki" Krzysztofem Żurkiem odwiedziła studio Radia Kraków. W rozmowie z Sylwią Paszkowską opowiedzieli o mało znanych i ciekawych smakowo gatunkach grzybów oraz o ich walorach zdrowotnych i smakowych.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:55
Kraków Airport: przekierowane loty z powodu mgły
-
19:56
Kardynał Ryś przejmuje „pole minowe”. Co zostawił po sobie abp Jędraszewski?
-
19:40
Ewa Lipska z odznaką "Honoris Gratia"
-
18:57
Pożar w restauracji na Krupówkach. Dwie osoby w szpitalu
-
18:06
Napad na jubilera na osiedlu Tysiąclecia w Krakowie. Trwają poszukiwania sprawców
-
17:26
Kraków: potrącenie pieszego. Na miejsce przyleciał śmigłowiec LPR
-
17:08
Kolejna akcja CBA w Nowym Sączu. Śledczy nie ujawniają szczegółów
-
17:06
Pogrzeb wariantów S7. Przed siedzibą GDDKiA znów protestowali mieszkańcy
-
16:48
Tajemnice obrazu z Muzeum Diecezjalnego w Tarnowie. Naukowcy ustalą autora renesansowego dzieła?
-
16:30
W magistrackiej broszurze Tarnów nie informuje mieszkańców o podwyżkach, jest za to sporo o sukcesach
-
15:55
Wyzwanie dla najlepszych: ekoedukacja
-
15:37
"OPW z dronem" - wojsko wyszkoli licealistów z obsługi bezzałogowców
-
15:30
Wypadek w Inwałdzie oraz potrącenie w Libiążu