- A
- A
- A
Kobiety czasami podawały go mężczyznom, którzy nadużywali alkoholu
- W 2020 r. czernidłak kołpakowaty został dodany na listę gatunków dopuszczonych do spożycia. Ale jeśli chcemy go jeść, musimy pamiętać, że nie możemy na dobę przed i kilka dni po spożyciu przyjmować alkoholu nawet w postaci syropu na kaszel. Występują wtedy objawy zatrucia alkoholowego. Dawniej kobiety dodawały go czasami do potraw mężczyzn, którzy nadużywali alkoholu. Kończyło się to dla tych panów różnie - mówi prof. Emilia Bernaś z Uniwersytetu Rolniczego, która wraz z szefem kuchni restauracji "Trzy rybki" Krzysztofem Żurkiem odwiedziła studio Radia Kraków. W rozmowie z Sylwią Paszkowską opowiedzieli o mało znanych i ciekawych smakowo gatunkach grzybów oraz o ich walorach zdrowotnych i smakowych.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
06:06
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 05.05
-
06:01
Matury czas zacząć. Dziś początek egzaminu dojrzałości
-
21:05
Nienawidzę cię, ale nie odchodź! Jak żyć z borderline?
-
20:47
Lista Niezapomnianych Przebojów Not: 1565 04.05.2025
-
19:06
Wałęsa na Światowym Kongresie Mediów Informacyjnych: musimy zrozumieć czasy, w których przyszło nam żyć
-
17:23
Z wizytą w bacówce
-
17:15
Zmarł raper Michał "Joka" Marten, związany z zespołem Kaliber 44
-
17:01
Termalika cały czas walczy o ekstraklasę
-
16:58
Przegrana Cracovii na własnym boisku
-
15:59
"Elektrykiem" do Morskiego Oka taniej niż za 100 zł? Jest jeden sposób
-
15:46
Tysiąc motocyklistów rozpoczęło sezon. "Nie wszyscy gnają na złamanie karku"
-
15:40
Kryptonim "Gigant". Jak powstawał nowohucki kombinat
-
15:24
Ruch Muzyczny na fali: Michał Mendyk rozmowia z Rafałem Mazurem i Łukaszem Lamżą